Podnikatel z televize: Lidé mi vykradou obchod, jestli Kalousek zvýší daně

29.01.2012 15:10

PŘÍBĚH Miloš Škrdlík má 230 prodejen potravin v Brně a celém Jihomoravském kraji. V bohatství se však rozhodně netopí – naopak – po zvýšení DPH mu jen přibyly vrásky na čele. Jak prozradil ParlamentnímListům.cz, lidé totiž od ledna znatelně méně nakupují. A to s sebou přinese podle něj dominový efekt v negativním slova smyslu.

Podnikatel z televize: Lidé mi vykradou obchod, jestli Kalousek zvýší daně
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr Kalousek hostem pořadu Michaely Jílkové Máte slovo

„Od nového roku je to v obchodech katastrofa. Lidi nakupují stále méně – dokonce tak, že ne že by nakoupili za stejné peníze, ale míň zboží – prostě ještě za méně peněz. Když s těmi lidmi mezi regály a u pokladen mluvím a poslouchám je, dost mě to děsí. Bohužel, ta slova, co slýchávám denně já a personál v prodejnách, výrobci zboží nebo lidé ve velkoobchodech slyšet nemohou – což je opravdu škoda,“ svěřil se podnikatel ParlamentnímListům.cz. Jak dodal, nikdy nebyl nijak politicky angažovaný, zajímá se jen o svou práci. I proto se rozhodl zúčastnit natáčení pořadu Máte slovo Michaely Jílkové, do kterého byl mimo jiné pozvaný také současný ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). Chtěl mu totiž do očí říct, aby daň z přidané hodnoty nezvyšoval.

Tématem čtvrtečního dílu pořadu bylo hospodaření našeho státu, a také řeč o tom, co lidem nejvíc vadí. A tím nemohlo být nic jiného, než konstantní zdražování v podstatě všeho kolem nás způsobené právě zvyšováním DPH.

Rodinné rozpočty se nenavýšily s vyšším DPH, lidé budou kupovat málo

„Já opravdu vidím vážné varování v tom, co může to, co se nyní děje, přinést. Ti lidé, co chodí nakupovat, mají nějaký, třeba i pevný rodinný rozpočet. Ten se ale od nového roku se zvýšením DPH nenavýšil – naopak, i pokud se nesnížil třeba ztrátou práce někoho z rodiny, určitě jde dolů jen proto, že se zvýšil nájem, energie. A ti lidé s ním prostě musí vyjít, což s sebou logicky přinese menší nákupy. Také s tím bude souviset to, že lidé budou chtít co nejlevnější zboží, a tak budou nakupovat ještě horší kvalitu – byť i tak je již nyní kvalita potravin dost nízká. Bohužel, přinese to s sebou i to, že lidé začnou více krást – a určitě i v obchodech,“ myslí si Miloš Škrdlík.

Připomněl, že některé položky od výrobců šly od Nového roku cenově nahoru i o deset procent – protože i oni musejí odrazit v cenách zvýšené DPH, pohonné hmoty a energie. „A ačkoli to stále hodně lidí i politiků odmítá slyšet, neměli bychom si nalhávat, že u nás není stále narůstající počet lidí v kategorii slabší příjmové skupiny. Když se rozhlédnu mezi zákazníky v obchodech, mám pocit, že jich je většina, dost asi může vypovídat i fakt, že skoro polovina Čechů dosahuje i podle statistik na nějaké sociální dávky. V takovém případě, podle mého přesvědčení, tato forma nemůže fungovat proto, aby se ekonomika státu posílila. Ta se měla přece spíš roztočit tak, aby lidi nakupovali více,“ doplnil dále pro ParlamentníListy.cz majitel sítě potravinářských obchodů Škrdlík.

Odměny asistentce premiéra? To je prkotina, ale...

Jak dodal, na sociálním klidu a spokojenosti v Česku pak pod tíhou všeho, s čím se musí obyčejný občan vyrovnávat, rozhodně nepůsobí dobře různé aféry v řádech milionů a miliard, za které je a nakonec není vlastně nikdo zodpovědný. „Odměny nějaké asistentce samozřejmě lidi také dráždí, ale ty jsou proti tomu všemu pouhou maličkostí. Koneckonců, proč by asistentka premiéra země, pokud něco mimořádného udělala či zvládla, nemohla odměnu, o které se hovoří, dostat? Ale je potřeba řešit i to ostatní, co lidem vadí, a pak by se nad tím třeba už nikdo nepozastavoval,“ uzavřel svůj pohled na věc Škrdlík.

Závěrem je třeba připomenout, že z roku 2010 na rok 2011 kabinet Petra Nečase snížil výdaje státu o 70 miliard korun. V 80 procentech se však škrtá jen na výdajové straně. A  zbylých 20 procent na příjmové straně lidi rozčiluje. Hlavně proto, že si nedokáží reálně představit, k čemu je zvyšování DPH vlastně dobré.

Kalousek: Kdybych býval mohl, DPH by šlo nahoru bývalo ještě víc

Miroslav Kalousek na to však v pořadu Máte slovo hostům i divákům u televize řekl následující: "Chápu, že se to nelíbí vůbec nikomu. Ale řeknu to na rovinu, kdybych mohl - jakože já nemohl, protože jsem narazil na politické limity - kdybych mohl, tak bych snížil cenu práce velmi razantně. A DPH bych naopak ještě zvýšil."

Nutno dodat, že dle ekonomů je přitom cena práce důležitá kvůli konkurenceschopnosti republiky.

V nedělním pořadu Partie na Primě ale už ministr umírnil svá slova na základě odhadu růstu tuzemské ekonomiky svým ministerstvem. Ten by měl na konci roku být na úrovni pozitivní nuly, tedy několik desetin nad nulou. "Zdá se, že lednová prognóza bude předvídat na rok 2012 takzvanou kladnou nulu, tedy pár desetinek nad nulou. To znamená, že ani opatření pro tento rok nebudou muset být dramaticky velká, já tedy nenavrhnu úpravu DPH v roce 2012," řekl Kalousek. Uspořit se podle něj bude muset asi 20 miliard Kč. Nicméně to je agenda, se kterou si vláda poradí sama, a nebudu muset ani žádat novelu zákona o státním rozpočtu, podotkl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

 Podepište, že nebudete topit uhlím. A klient ČSOB se vzepřel

7:21 Podepište, že nebudete topit uhlím. A klient ČSOB se vzepřel

ČSOB se chlubí tím, že „motivuje“ své klienty k zeleným řešením a nejinak se staví také ke svým fire…