Prasata musí mít hračky, tudíž zdraží vepřové. Neděláme si legraci

09.05.2012 9:36

Od příštího roku hrozí zvýšení cen vepřového masa. To proto, že vejde v platnost nová směrnice EU, podle níž je třeba přestavět vepříny, a mnozí chovatelé se k této povinnosti, o které vědí od roku 2008, postavili liknavě. Nově se budou muset chovat prasnice ve skupinkách a zavádí se povinnost dodat jim hračky.

Prasata musí mít hračky, tudíž zdraží vepřové. Neděláme si legraci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Rozpůlené prase na zabijačce

Podobné hrozbě jako při letošním prudkém zvýšení cen vajec budou od příštího roku vystaveni také milovníci vepřového masa. To proto, že od ledna začne platit nová směrnice Evropské unie, podle níž musí chovatelé přestavět vepříny tak, aby březí prasnice nebyly ustájeny izolovaně, ale ve skupinkách, aby si lépe vyvinuly sociální návyky. Směrnice také specifikuje šíři mezer pro podlahové rošty a zavádí povinnost dodat prasnicím hračky.

Přestože o znění nové směrnice vědí chovatelé už od roku 2008, tak ne všude na ni jsou připraveni. Zatímco u nás nová pravidla splňuje už 94 procent chovů, v okolních zemích mají zemědělci velký skluz a je tak pravděpodobné, že v Rakousku a Německu přechod na nové ustájení nestihnou. Maso z původních chovů bude ale od ledna ilegální a jeho dovoz zakázán.

Chovatelé se už mohli dávno připravit

To bude mít negativní dopad pro český trh, který není ani zdaleka soběstačný a více než polovina vepřového masa je z dovozu. Celoevropský pokles produkce by se mohl odrazit v ceně masa, což by zasáhlo především Česko, které patří k zemím s větší spotřebou vepřového než jiných druhů masa. Mohlo by tak dojít k podobnému cenovému šoku, k němuž došlo v případě vajec.

Pro chovatele přitom není chystané opatření žádnou novinkou. „Jedná se o směrnici 2008/120/ES, která je řádně implementovaná do české legislativy, do vyhlášky 208/2004 Sb. o minimálních standardech pro ochranu hospodářských zvířat a to novelou v r. 2009, a je tedy dávno platná,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz Jan Žáček, tiskový mluvčí Ministerstva zemědělství.

Odborníci upozorňují, že prasatům samota nesvědčí

Chovatelé tak měli dostatek času na přestavbu vepřínů. Pokud to neučinili, mohou počítat se sankcí: „Každý, kdo neplní ustanovení, vyplývající ze zákona 246/1992 Sb. na ochranu zvířat proti týrání, si může odpovídající sankci najít v tomto zákoně, v části sedmé – správní delikty,“ upozornil pro ParlamentníListy.cz Žáček.

Doposud byly jednotlivé prasnice chovány po jedné v malém prostoru. Podle Evropské komise toto ale psychickému stavu prasnic nesvědčí. Odborníci se shodují: „Prase je zvíře žijící v tlupách,“ souhlasí s Evropskou komisí Žáček. Většina zemědělců tak musela přestavět kotce, aby v nich prasnice mohly žít pohromadě.

Hračky pro prasnice nejsou ničím úsměvným

„Jako bývalý zootechnik s dlouholetou praxí nepovažuji povinnost dodat prasnicím hračky vůbec za úsměvnou. Prase jako velice inteligentní zvíře, když se nebude zabývat jen samo sebou nebo mláďaty, tak bude mnohem klidnější, více přibývá na váze a projeví se to i na menší ztrátovostí selat,“ vysvětluje pro ParlamentníListy.cz místopředseda sněmovního změdělského výboru Pavel Kováčik.

Předseda poslaneckého klubu KSČM zároveň předpokládá, že pokud se bude dodržování směrnice tvrdě vymáhat, tak zvýšení cen vepřového masa může být nikoli mírné, ale dramatické. „Tím, že jsme už dávno ztratili soběstačnost, tak jsme na dovozu závislí, a tím, jak je trh citlivý na jednotlivé zásahy, jsou reakce nepředvídatelnější,“ konstatuje Kováčik.

Obchodníci využijí strašení a zdraží víc, než by bylo nutné

Svou roli při zvyšování cen mohou sehrát i sdělovací prostředky, pokud budou hrozit možným nedostatkem vepřového masa  „Budou-li politici i média hlasitě strašit lidi zdražením vepřového, pak stejně jako s ´vejci´ toho obchodníci využijí, neboť už to budou mít mediálně zdůvodněné a zdraží zcela jistě víc, než by bylo nutné,“ upozorňuje pro ParlamentníListy.cz ministr zemědělství Petr Bendl.

Zvýšení cen vepřového masa se obává i člen sněmovního zemědělského výboru Josef Novotný. „Hrozba je reálná, nelze měnit podmínky pro ty, kteří byli liknaví,“ reaguje pro ParlamentníListy.cz Novotný, podle něhož je nad zavedenými opatřeními už zbytečné lamentovat. „K diskusi o smyslu opatření jsme se měli razantněji vyslovit dříve,“ dodává člen poslaneckého klubu Věcí veřejných.


 
Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…