Pravičák: Česko je peklo, Petra Kvitová je hrdinka. Spočítali jsme, o kolik náš národ ročně okrádají

14.07.2014 7:54

ROZHOVOR Petru Kvitovou považuje za hrdinku, protože se rozhodla nepodporovat současný nemorální systém v České republice. Podle Víta Jedličky, lídra Svobodných za Královéhradecký kraj, bychom neměli volit zastánce daňových pekel, jako je Stanislav Huml, a začít bychom měli u sebe. Za naše daně se platí soukromé hotely a golfová hřiště. Došlo i na otázku jeho zatčení. Quadrokoptéru, kterou mu dánská policie zabavila při setkání Bilderbergu, stále zpět nezískal a čeká na poslední soudní stání.

Pravičák: Česko je peklo, Petra Kvitová je hrdinka. Spočítali jsme, o kolik náš národ ročně okrádají
Foto: hk.svobodni.cz
Popisek: Vít Jedlička

Jak vnímáte krok Petry Kvitové platit daně za výhru v jiném státě? Je to podle vás logický krok?

Česká republika je daňové peklo a více jak polovinu toho, co vyděláme, odvádíme na desítkách různých daní. Celkově máme jedno z nejvyšších zdanění práce v Evropě a v rámci vyspělých zemí OECD máme osmé nejvyšší daně. Politici, kteří jsou dnes u moci, se nestarají o snížení daně a zefektivnění státní zprávy, ale o to, jak více daní vybrat a bojovat proti daňovým rájům. Dlouhodobým cílem strany Svobodných občanů je snížení poměru daní k hrubému domácímu produktu na úroveň z roku 1998. To se dá zajistit například úplným zrušením daně z příjmu. O tolik se nám za těch šestnáct let zvedly ostatní daně! Petra Kvitová by se potom nemusela nikam stěhovat.

Co říkáte na reakci poslance Stanislava Humla (ČSSD), že by měla vrátit občanství, když tu nechce platit daně?

Moc bych si přál, aby lidé příště zastánce daňových pekel nevolili.

Anketa

Odlehčená prázdninová otázka... Ale odpovězte na ni podle pravdy: Přáli byste si, aby se Karel Gott aktivně zapojil do politiky?

5%
95%
hlasovalo: 3903 lidí

Udělal byste totéž, být na jejím místě?

Monako je sympatické nulovou daní a celebritami, ale zajímavé jsou v Evropě také Švýcarsko, Lichtenštejnsko, ostrov Man nebo Andora.

Domníváte se, že by vláda České republiky měla začít s daňovými změnami u sebe, tedy je snížit? Vystudoval jste také ekonomii, jak by snížení daní pomohlo ekonomice?

Mezi výší daní a ekonomickou prosperitou existuje jasně definovaný vztah. Jmenuje se Rahnova křivka. Optimální velikost státu je podle této křivky mezi patnácti až pětadvaceti procenty HDP. Nejvýkonnější je takový stát, který se stará především o spravedlnost a bezpečí svých občanů a zbytek nechá na nich. Dnes se do této škatulky vejde z moderních států pouze Hong Kong, Singapur a Jižní Korea (21 procent HDP), a to také odpovídá jejich ekonomické prosperitě. Každá další čtyři procenta, které stát lidem sebere, způsobí podle teorie Rahnovy křivky snížení hospodářského růstu o půl procenta. České daňové peklo bere lidem 43,5 procenta.

Jste rád, že se díky Petře Kvitové na tuhle situaci u nás upozornilo a mluví se o ní?

Považuji Kvitovou za hrdinku nejenom kvůli sportovním výkonům, ale i díky tomu, že se rozhodla nepodporovat současný nemorální státní systém v České republice, kdy se z daní staví golfová hřiště a soukromé hotely.

Jaká by podle vás byla přijatelná sazba DPH?

Nepřijatelnější sazba DPH by podle mě byla nula, podobně jako to má v Evropě například stát Guerensey. Svobodní mají v programu v první fázi sjednocení daňových sazeb na 15 procent. I to by byla výrazná úleva pro daňové poplatníky a zjednodušení daňového systému.

Jak vnímáte daňové plány současné vládní koalice a celkově jejich činnost? Opozice tvrdí, že ještě více zadluží náš rozpočet, co vy na to?

Socialisté z ANO a ČSSD nás dále bizarním tempem zadlužují a média je oslavují za to, že ušetřili za kancelářský a toaletní papír pro zaměstnance. Přitom je tolik úřadů, které by vůbec nemusely existovat a papíry produkovat.

Svobodní se dostali do Evropského parlamentu (Petr Mach) a spojili se například s Nigelem Faragem nebo Le Pen - myslíte si, že frakce kritiků současné podoby EU bude v budoucnu růst? Už nyní měli Svobodní s Piráty celkem deset procent…

Svobodní se přidali v Evropském parlamentu do frakce Evropa svobody a přímé demokracie, kterou vede Nigel Farage. Naopak Le Pen se nepodařilo žádnou frakci vytvořit a Farage nikdy ani neuvažoval, že by mělo dojít ke spojení s Le Pen. Euroskepticismus má mnoho podob a některé jsou vzájemně nekompatibilní. Svobodní jsou proti politické integraci. Naopak vítají přirozenou ekonomickou integraci, tedy obchodování přes hranice bez cel a zbytečných byrokratických překážek. Piráti nikdy nepařili do skupiny euroskeptiků, i v Evropském parlamentu vždy spolupracují s eurofederalistickými stranami, zelenými nebo komunisty.

Účastnil jste se setkání Bilderberg v Dánsku, kde vás zatkli kvůli pouštění quadrokoptéry asi padesát metrů od ohraničeného území a byl jste na policii přes noc bez jediného obvinění i s přítelkyní. Soud proběhl údajně bez vás a quadrokoptéru vám dosud nevrátili. Řešíte tento incident, kdy podle vás porušili právo a jak to pokračuje?

Je to pěkná ukázka toho, že před zákonem si nejsme všichni rovni. Když se v roce 1976 ukázalo, že princ Berhard, zakladatel Bilderbergu, přebral na setkání této skupiny úplatek 1,1 milionu dolarů, tak za to nikdy nebyl ani obviněn. Skupina se pouze výjimečně jeden rok nesešla. Policie tento rok v Dánsku naplno využívala svoji pravomoc zavírat cizince bez udání důvodu. Vím o dalších třech novinářích, kteří se, podobně jako my, dostali do vězení za to, že dokumentovali setkání této skupiny. Policie v Dánsku má také pravomoc konfiskovat věci bez udání důvodu. Čekám na poslední soudní stání v Dánsku. Pořád doufám, že to soud uvidí jinak.

Když jsem spolu mluvili naposledy, bylo to po vyvedení vaší osoby ze setkání ANO s veřejností. Jak hodnotíte činnost Andreje Babiše s odstupem času?

Andrej Babiš mi stále neodpověděl na to, kolik vydělávají jeho firmy na přimíchávání biopaliv do pohonných hmot, přestože mi to slíbil. Je smutné, že je médii adorován za to, že ušetřil miliony, zatímco jeho firmy na náš úkor vydělávají stovky milionů díky zákonu, který prolobboval.

Co si myslíte o rozhodnutí slovenského soudu o tom, že s StB nespolupracoval, změnil se nějak váš názor na něj?

Spíš se změnil můj názor na slovenskou justici. Myslel jsem, že mají rovnější páteř.

Budete kandidovat do Senátu? Pokud ne, proč? A pokud ano, co bude vaší prioritou? A co volby komunální?

Svobodní plánují kandidovat asi v deseti senátních obvodech a ve stovce měst. Prioritou je jako všude jinde omezit a redukovat státní moc tak, aby nám politici méně lezli do peněženek a do života.

Co říkáte na situaci Ukrajina – Rusko, co vás na tom nejvíce znechutilo?

Děsí mě, že kousek za našimi hranicemi propukla občanská válka, kde centrální vláda používá stíhačky proti civilnímu obyvatelstvu. Myslím, že kdyby Západ současný válečný stav sám nevyvolal, už by teď požadoval bombardovaní Kyjeva za válečné zločiny, podobně jako v Srbsku.

Rusko nedávno uzavřelo bezdolarovou dohodu s Čínou a dalšími zeměmi a vyhnou se tak dolarům jak v bezbankovních platbách, tak ostatních. Rusko také vyvíjí vlastní bankovní systém. Jaký je váš názor na takové konání?

Znamená to počátek konce dolaru jako rezervní měny. USA se podle mě sebevražedně snaží odradit celou řadu zemí, aby přestaly používat dolar. V současné době dosahuje objem petrodolarových transakcí ročně 6,8 bilionu dolarů, což je zhruba deset procent světového HDP a 45 procent HDP USA. Pokud se jenom část peněz vrátí zpět do USA, tak to způsobí hyperinflaci.

Měla by se Evropská unie do tohoto konfliktu plést, nebo nechat východní státy, ať si situaci vyřeší samy?

Přičlenění Ukrajiny k Evropské unii asociační smlouvou de facto znamená vytvoření železné opony na hranici s Ruskem a tunu zbytečných regulaci, které poškodí ukrajinskou ekonomiku. Je smutné, že se Ukrajinci více nepostarali o svoji nezávislost a byli postaveni před falešné dilema Evropská unie, nebo Rusko.

Vít Jedlička

  • Svobodní
  • lídr krajské kandidátky Svobodných v Královéhradeckém kraji
  • mimo zastupitelskou funkci

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zuzana Koulová

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

8:44 Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

„Co snídáte?“ Právě tuto otázku si položili v uplynulých dnech poslanci Evropského parlamentu (EP) a…