Pravice důchodcům: Dostanete málo, jinde nedostanou nic

01.06.2012 13:24

Má pravdu premiér Petr Nečas, anebo rozběsnění senioři, kteří kvůli malým penzím tuto středu protestovali? Podle komunistického poslance mají pravdu samozřejmě penzisté. Renomovaný ekonom Pavel Kohout pak tvrdí, že pravdu má i premiér, jenž ve středu seniorům vzkázal: Zachování plné valorizace je mimo ekonomickou a rozpočtovou realitu a navíc i v sociálně orientovaných zemích jako je Švédsko či Německo se penze snižují. K tomu pak navíc Kohout doplnil: Za takových dvacet let bude právě Německo „totálně vyřízené“!

Pravice důchodcům: Dostanete málo, jinde nedostanou nic
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Důchodci demonstrovali proti vládě

Nejprve ale připomeňme, o co jde. Prahou totiž ve středu prošel průvod asi tisícovky seniorů, kterým se nelíbí pomalé zvyšování penzí a růst cen. Důchodci se totiž obávají, že jejich penze budou v příštích letech růst jen minimálně a tak hrozí, že pokud půjdou ceny zboží a služeb nahoru, nebudou už mít na základní potřeby. Premiér jim ale vzkázal, že jsme jediná země Evropy, kde důchody rostou. Odmítl tím jejich protest.

Zajímavé na celé věci pak je, že zmiňovaný pochod seniorů byl zakončen po dvou hodinách u Úřadu vlády. V tu chvíli ale ministři právě předstupovali před novináře, aby po jednání kabinetu referovali o tom, co za zákony schválili. Jenže i v přímém přenosu televize byl slyšet pískot a dunění rozběsněného davu.

A premiér? Ten až na dotazy novinářů reagoval slovy: "Důchody budou valorizovány na rozdíl od celé řady zemí EU, kde valorizovány nejsou, nebo dokonce klesají." Poukázal pak na to, že loni byla reálná hodnota penzí nejvyšší od roku 1989 a proto požadavek na zachování plné výše valorizace penzí je mimo ekonomickou realitu České republiky. „Právo vyjádřit svůj nesouhlas mají všichni,“ dodal ale na adresu protestujících.

Opálka: Jak je možné, že slova premiéra nikdo nezpochybňuje?

„Já jsem tato slova ve středu od premiéra také zaregistroval a říkal jsem si hned, že jak je to možné, že to nikdo nezpochybňuje,“ podotkl však k tomu pro ParlamentníListy.cz komunistický poslanec Miroslav Opálka.

„Situace je nepříjemná v tom, že obě strany mají pravdu. Ta výše důchodů dnešních českých důchodců opravdu není nijak radostná. Ale na druhou stranu lze souhlasit s tvrzením, že zvýšení penzí by byla obrovská zátěž pro státní rozpočet, ale nejenom pro rozpočet, ale pro ekonomiku vůbec,“ reagoval na premiéra pro ParlamentníListy.cz ekonom Pavel Kohout z firmy Partners, který kromě jiného působil i jako poradce českých ministrů financí – Bohuslava Sobotky a Vlastimila Tlustého.

Anketa

Vyžijete s důchodem?

hlasovalo: 963 lidí
„Pan premiér je znám tím, že využívá různé statistiky, ale nevím, kdo mu podstrčil tak špatnou statistiku, protože reálná hodnota důchodů šla dolů. Když vezmeme za základ hodnotu z roku 1989 jako sto, tak nejnižší byla v roce 1993 - tam byla 75,6 procent. Zpátky na rok 1989 se pak reálná hodnota dostala až v roce 2003. Ona samozřejmě roste, ale je tam obrovský propad z těch devadesátých let. Nyní to však vypadá, že tam bude další propad, další vlna,“ upozornil dále Opálka.

„Těžko se dá brát v úvahu, že životní úroveň klesá všude ve světě, ale to není tak docela pravda. Kupříkladu si vezměme vývoj v Asii a v Latinské Americe, tam je úplně jiný, než v Evropě. Na druhou stranu také musím říci, že statistiky ukazují, že rostou zisky, ale klesají mzdy při podílu na vytváření hrubého domácího produktu. To znamená, že celkově se vytvořená hodnota nespravedlivě přerozděluje a že se zároveň s tím zvyšuje i vykořisťování námezdní práce,“ upozornil dále komunistický poslanec.

Premiér Nečas totiž ve středu navíc poukázal i na postup "tak sociálně orientovaných zemí" jako Švédsko či Německo. Ty podle něj vážou růst penzí na vybrané pojistné. „Když se na něm získá méně, důchody mohou i klesat,“ řekl přímo Nečas.

Ani k tomu by ale Opálka nenašel souhlasná slova. „Vláda se vždycky hodnotí podle toho, jestli společnost svým vývojem roste a zvyšuje se také životní úroveň. Myslím si proto, že ve středu senioři protestovali právem. Nejenom důchodci, ale i zemědělci patří do té skupiny, na kterou nejvíce dopadly transformace české ekonomiky po roce 1990. A čeká nyní oba tábory stejná tíže,“ doplnil pro ParlamentníListy.cz Opálka.

Systém penzí byl špatně nastaven

Ekonom Pavel Kohout zdůraznil, že situace je nepříjemná v tom, že obě strany mají pravdu. „Ta výše důchodů dnešních českých důchodců opravdu není nijak radostná. Ale na druhou stranu lze souhlasit s tím, že plná valorizace by byla obrovskou zátěží pro státní rozpočet, ale nejenom pro rozpočet, ale pro ekonomiku vůbec,“ pronesl a připomněl, že systém penzí byl ale špatně nastaven hned od počátku, kdy byl založen, tedy od roku 1948.

„To pak vedlo k tomu, že vznikla několikamilionová skupina lidí, kteří mají pocit, že mají na něco nárok, protože si platili na důchod, ale oni si jej neplatili, posílali ty peníze někomu jinému,“ řekl Kohout s tím, že správně by to mělo být tak, že by si každý platil na svůj důchod.

Připomenul pak i fakt, že v dnešní době si stěžují důchodci na výši penzí i v takových ekonomikách, jako je Německo, či Rakousko, kde před deseti lety na tom byli penzisté ještě poměrně dobře. Nebylo tam totiž výjimkou, že pobírali penze ve výši přes tisíc nebo dokonce 1500 eur.  „To je ale otázka uplynulých deseti let. Teď již tomu tak není. Česká republika je ale na tom poměrně dobře, protože my jsme měli populační vlnu v sedmdesátých letech, ale Němci to tak neměli,“ podotkl.

Totální propad je jen otázkou času

Myslí si, že za takových dvacet let bude právě Německo „totálně vyřízené“.  „Dnes to sice vypadá, že tam je silná ekonomika, je to ale otázka času. Ona ale celá Evropa je poměrně ´vyřízená´. O tom se však moc nemluví, protože to je natolik strašidelná problematika, že nějaká finanční krize v Řecku je vedle toho maličkost. To je podle mne velká věc, která ohrožuje Evropu a vůbec její existenci,“ doplnil ekonom.

Podle Lenky Kohoutové, poslankyně ODS, členky výboru pro sociální politiku a předsedkyně sněmovního výboru pro osoby se zdravotním postižením a sociálně potřebné, rozhodnutí jen o třetinové valorizaci penzí pro příští rok neznamená, že by se penze vůbec nezvyšovaly. 

„My říkáme, že důchody valorizovat budeme, že pouze valorizaci na dva roky omezíme. Na dva roky proto, že máme problematickou situaci a ukázalo se, že teď musíme šetřit i na valorizacích. Domnívám se, že je velkým úspěchem, že se nám podařilo dohodnout alespoň nějakou valorizaci,“ zmínila pro ParlamentníListy.cz Kohoutová.

Kohoutová: Musíme seniorům umět pomoci

„Musíme ale na druhou stranu daleko více zlepšit práci v sociální oblasti a to jak na obcích, tak na úřadech práce. Musíme vyhledávat ty lidi, kteří si neumí o pomoc říci, a pomáhat jim. My ale máme nástroje, jak pomoci seniorům. Například příspěvkem na bydlení, doplatkem na služby spojené s bydlením. Toto má být v systému zákona o obcích,“ podotkla poslankyně.

„Od Nového roku, pokud se nám to podaří, tak ten, kdo vydává více než padesát procent svých příjmů na bydlení, by měl mít nárok v režimu hmotné nouze na příspěvek na náklady s bydlením a na bydlení,“ uvedla dále.  „Nižší valorizace důchodů? To je samozřejmě špatně, ale nic jiného udělat nemůžeme. Samozřejmě že bychom radši dávali víc, ale ta menší valorizace je jen omezená na dva roky,“ doplnila Kohoutová.

Podle ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka (TOP 09) je však opatření s nižší valorizací nutné. „Nemám žádnou radost, že musím takový krok navrhovat a podporovat. I jiné země v Evropě ale z důvodu ekonomické stagnace musí zpomalovat růst důchodů. Kde to neudělali dostatečně včas, tak dnes dokonce musí skokově snižovat výši vyplácených důchodů, nebo skokově zvyšovat věk odchodu do důchodu,“  poznamenal ve středu pro Český rozhlas Drábek.

Podobně jako ekonom Kohout pak připomněl, že se snižování penzí týká i Německa. „I země jako Německo zvyšují důchody výrazně méně, než kolik je inflace. Ve Švédsku například dochází ke snižování výměry důchodů. To jsou přece země, které jsou svým sociálním systémem na velmi vysoké úrovni, a my se nemůžeme tvářit, že se nás ekonomická realita nedotýká,“ dodal  ministr a také zdůraznil, že pokud by se zvyšování důchodů nezpomalilo nyní, musela by prý příští vláda penze dokonce snižovat.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

8:44 Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

„Co snídáte?“ Právě tuto otázku si položili v uplynulých dnech poslanci Evropského parlamentu (EP) a…