Přijde zdražení, které pocítíte. Podívejte se

12.11.2013 12:22

Když se v souvislosti s Českou národní bankou (ČNB) hovoří o dvou stranách jedné mince, je to příznačné. Když se o tom hovoří v souvislosti s nedávnou intervencí ČNB ohledně oslabení koruny, je jasné, že tento krok najde obhájce i odpůrce. V každém případě se ale dotkne každého Čecha co nejdříve tím, že si bude muset sáhnout hlouběji do peněženky.

Přijde zdražení, které pocítíte. Podívejte se
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilustrační foto

Nutno předeslat, že to je poprvé od roku 2002, kdy spustila ČNB devizové intervence a kurzy cizích měn tím pádem vystřelily nahoru. Je z toho zřejmé, že důsledky toho pocítí nejen obchodníci s měnami, ale i všichni spotřebitelé. Jak uvedl v těchto souvislostech viceguvernér ČNB Vladimír Tomšík, cílem je přimět lidi, aby neodkládali útraty na později, a také pomoc tuzemským podnikům s možností více vyvážet.

Jenomže 11 let od posledních intervencí ČNB je dlouhá doba, a tak banku po oznámení rozhodnutí oslabit korunu čekalo nepříjemné obhajování důvodů, proč tak udělala. Tedy oslabila korunu tak, že jich je nyní potřeba až 27 za jedno euro.

„V prvním kroku očekáváme, že se to promítne do spotřebitelských cen. Tento impuls je impulsem pro spotřebitele na podporu spotřeby a investiční poptávky, aby lidé nákupy neodkládali a začali spotřebovávat. Druhým hlavním dopadem je, že dojde k zachování pracovních míst a naopak tvorbě možnosti dalších pracovních míst, protože nedojde k poklesu HDP,“ přiznal ve svém vyjádření médiím Tomšík.

Měla by se prý ale dále oživit ekonomika, která by podle ČNB měla stoupnout o 2,1 procent. Pokud by devizové intervence nebyly, pak by, podle ČNB, byl hospodářský růst v příštím roce ve výši 1,5 procent HDP.

Zdražovat se začalo nejdříve na netu, v plném proudu jsou již i obchody s elektrozbožím

A tak někde už v pátek, tedy den po ohlášení intervence (8. 11. 2013), někteří internetoví prodejci už oznamovali úpravu cen, i když zatím jen v řádu jednotek procent.  I další obchodníci však vzkazují, že intervence ČNB přinesou zdražování dováženého zboží – a to plošného charakteru.

Cílem podle Tomšíka také bylo podpořit domácí poptávku. "Očekáváme, že se to (intervence) promítne do spotřebitelských cen. A tento impuls chápeme tak, že je právě impulsem pro spotřebitele i investiční poptávku, aby lidé neodkládali spotřebu a začali spotřebovávat," dodal Tomšík. Dalším dopadem podle Tomšíka bude, že dojde k zachování a tvorbě nových pracovních míst a nedojde k poklesu HDP.

Analytik ČSOB Jan Čermák proto varuje před pesimismem. „Veřejnost si vysvětluje záměrné oslabení kurzu koruny jako obyčejné zdražování a navíc ještě k tomu před Vánoci. Lidé by ovšem neměli zoufat, že budou Vánoce vinou ČNB chudší. Ježíšek totiž určitě nenakupuje v korunách, proto aby mohl pořizovat dárky, drží určitě nějakou jinou měnu, takže je vlastně proti krokům naší centrální banky zajištěný. Osobně bych tipoval, že Ježíšek nakupuje v dolarech, nejspíše však drží zlato…“ uvedl ve svém komentáři pro ParlamentníListy.cz.

Za co si v důsledku oslabení koruny připlatíme?

Jak už bylo uvedeno, nejdříve po ohlášených devizových intervencích zareagovali internetoví prodejci. Jen o málo později se začaly měnit ceny směrem vzhůru například u elektroniky.

Distributoři a dodavatelé elektroniky minulý týden ve čtvrtek (tedy v den ohlášení oslabování koruny) zakázali přijímání nových objednávek a začali přeceňovat zboží podle nového kurzu. Reagovali tak okamžitě. Podle odhadů se ceny produktů mohou navýšit až o 5 procent, předvánočních nákupů by se to prý zatím dotknout nemělo. Ovšem nepříjemným překvapením může být to, že u některého zboží může být zdražení ještě výraznější a stoupnout až na 10 procent. Podle mluvčího společnosti Euronics Bohuslava Komína je například reálný odhad, že se zvyšování cen nejvíce promítne u zboží s nejnižší marží, jako jsou televizory, počítače či notebooky.

Vedle elektroniky zdraží i potraviny

A tím zápory kroku ČNB ještě nekončí. Hned jako druhé mají přijít ve zdražování na řadu potraviny. Ovšem tam si nikdo troufnout jejich přesné procentuální navýšení odhadovat zatím netroufá. Situace nebude tak jednoznačná. Zatímco některé položky zdraží viditelně, u jiných nebudou změny patrné vzhledem k sezonní kolísavosti cen.

Do třetice špatných zpráv lze odhadnout, že se postupně zdraží i domácí zboží. Na českém trhu existuje totiž jen málo výrobků, které nejsou alespoň z malé části nějakým způsobem závislé na některé z dovozových komodit  - tedy pohonných hmotách, plynu atd.

Výčet těch špatných zpráv ale může trochu neutralizovat informace či spíše prognóza toho, že by možná vyšší očekávaná inflace mohla tlačit nahoru platové požadavky. Bohužel, tím ale náklady porostou i firmám.

Kdy budou intervence ukončeny?

ČNB v intervencích bude podle všeho pokračovat. „Jsme schopni intervenovat neomezeně proti koruně. To znamená, že jsme připraveni intervenovat tak dlouho, jak bude potřeba k dosažení požadované hodnoty kurzu koruny a tím i k hladkému plnění dvouprocentního inflačního cíle,“ řekl guvernér ČNB Miroslav Singer pro portál Měšec.cz. Intervenční režim bude podle Singera ukončen až v situaci, kdy si budou členové rady zcela jisti, že nebudou muset intervence zahajovat znovu či vracet úrokové sazby na nulu. Otázkou tak podle něj prý není, jestli ČNB ukončí intervence v roce 2014. „Otázka je, jestli to bude stačit,“ dodal.

Dobrou zprávou může být to, že například podle analytika Davida Marka ze společnosti FIO údajně kvůli devizovým intervencím vznikne až 10 tisíc nových pracovních míst. Proto Marek považuje intervence za správné.

Způsobí devizové intervence ztráty?

Jak už bylo výše uvedeno, ne každý je s krokem ČNB spokojený. Někteří finanční analytici ho pokládají dokonce za chybný. Mezi ně patří exporadce v ČNB a vysokoškolský učitel Jan Havel, který veřejně  vyjádřil obavu, že ČNB vygenerovala kvůli devizovým intervencím obrovské ztráty. A dokonce se nechal slyšet, že řešením podle něj bude ČNB zrušit.

V úvahu pak lze brát i další fakta. „V době, kdy se domácí poptávka – spotřeba ani investice – ještě nestačila pořádně nadechnout, bude muset čelit vyšším cenám dováženého zboží,“ uvedl další analytik, tentokrát z ČSOB, Petr Dufek. Ten, ihned po oznámení zprávy, ve svém pravidelném komentáři připustil, že překvapení se centrální bance rozhodně povedlo. „Koruna na rozhodnutí ČNB reagovala prudkým oslabením z úrovně cca 25,80 na 26,60 CZK/EUR. Pokud se koruna zůstane takto slabá, můžeme velmi brzy čekat zdražování pohonných hmot, dovážených výrobků i služeb, včetně dovolených, jejichž ceny se odvozují od zahraničních cen,“ uvedl Dufek. A i on varuje před skutečností, že jsme v době, kdy se domácí poptávka – spotřeba ani investice – ještě nestačila ani pořádně nadechnout, a přesto bude muset čelit vyšším cenám dováženého zboží.

I šéf Senátu se obává zdražování, například vepřového

K těm, koho intervence ČNB do kurzu koruny nepotěšily, patří i předseda Senátu Parlamentu ČR Milan Štěch.

„Jsem nepříjemně překvapen zprávou, že Česká národní banka začala zasahovat proti silné koruně. Mám obavy, aby rozhodnutí ČNB nebylo jen ve prospěch vývozců, a to zejména silných nadnárodních skupin. Podle mého názorů to odnesou čeští spotřebitelé, závislí do velké míry na dovozu - například u vepřového masa až 50 procent. Přes kurzovní otázky se tímto řeší věci, které by měl řešit trh. A třeba na Slovensku, kde mají euro, musejí tento problém řešit jinými nástroji. Proto mě překvapuje tento krok ze strany lidí, kteří se hlásí k liberálnímu pojetí ekonomiky,“ shrnul Štěch fakta a naznačil tak možná nepříznivá očekávání.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…