Profesor Zelený varoval před počítačovými spekulanty na burze. Přidal ohromující čísla

31.03.2014 13:46

Profesor Milan Zelený bude letos v květnu speciálním hostem CFO Forum jako odborník v oblasti finančního a portfoliového managementu. ParlamentnímListům.cz prozradil dopředu, jaké téma by mělo být diskutováno – a to i v dalších letech. Dle něj jsme totiž svědky kolosálního řádění „zlojedů" (nebo zlodějů?).

Profesor Zelený varoval před počítačovými spekulanty na burze. Přidal ohromující čísla
Foto: Hans Štembera
Popisek: peníze, ilustrační foto

Anketa

Který český premiér byl nejlepší?

16%
56%
2%
5%
12%
1%
2%
1%
2%
hlasovalo: 17467 lidí

Někdo jim dal jméno Flash Boys, ovšem kdo by hledal nějaké české slovo, aby pochopil, o jakou skupinu lidí jde, pak by mu mohla odpovídat tato pojmenování: predátoři, paraziti a zlojedi newyorské burzy.

„Víte, diskuse na toto téma odhaduji na dlouhá léta, a to i v Česku, kde jsou někteří miliardáři do těchto spekulací a obchodování zapojeni,“ předeslal pro ParlamentníListy.cz Milan Zelený. A vysvětlil dále to, co by mělo být obsahem hovorů na toto téma a co je k nim dobré vědět.

Roboti, rychlejší než člověk - v rozhodování v obchodování na burze nepřemožitelní

„Vysokofrekvenční burzovní spekulace, takzvaný trading, se dnes - díky milisekundám - stává obchodováním kontinuálním a nepřetržitým. Tradiční burza je tím pádem ohrožena a oni zmiňovaní flash boys získávají miliardové zisky ze svých tajných matematických programů, které ‚rozhodují‘ o nákupu a prodeji rychleji než jakýkoliv lidský ‚investor‘,“ poukázal profesor ekonomie.

Vysvětlil, v čem číhá nebezpečí, které si zatím asi ne každý uvědomuje. Že jde totiž o takzvané „hry s nulovou sumou", což znamená, že to, co jeden vyhraje, druhý musí prohrát. „Peníze se prostě převádějí z jedné kapsy do druhé, bez jakéhokoliv hodnotu přidávajícího mezičlánku produktu, výrobku či služby. Matematičtí roboti, poněvadž burzovní spekulace lidi nepotřebují, si jen z každé transakce berou svoji ‚libru masa‘. A to zcela legálně, bez jakékoliv dokumentace,“ řekl ParlamentnímListům.cz Milan Zelený.

Nové peníze budou přinášet jen hlupáci, co skoupí předražované akcie

Instituce burzovních spekulací je tak vlastně něco jako velké Ponziho schéma, u nás v české kotlině známé spíše jako „letadlo". Zisky účastníků jsou zajišťovány jen a pouze přílivem nových peněz. A kdo jsou zdroji těch nových peněz?

„Zdroji nových peněz jsou hlupáci, kteří přicházejí do hry pozdě a kupují předražené akcie či komodity při klesající pravděpodobnosti výnosného prodeje. Proto si všimněte té vtíravé, každodenní burzovní reklamy v TV a ostatních mediích, zdůrazňující růst akcií a zisků, aby byl příliv potřebných peněz zaručen. Přitom je například právě ve Spojených státech vlastnictví akcií na historickém minimu. Burzovní zprávy čtou totiž je naivní investoři. Ale hlavně naši známí – ‚Flash Boys‘. V této době jsou to tedy oni, kdo již kontroluje přes 50 procent burzovních transakcí. Dá se tak hovořit o tom, že prostředí newyorské burzy je doslova zmanipulováno těmito matematickými zlojedy,“ varuje Zelený.

Je to legální, brání se oni „zlojedi". Jenomže - nepřispějí k ekonomickému kolapsu?

A poněvadž se každý zlojed vcelku logicky brání tím, že to je vše velmi složité, že tomu stejně jako laik nikdo pořádně nerozumí, je jisté konstatovat i podle Milana Zeleného, že mají pravdu – a navíc vše, co dělají, je legální. Má to však jedno velké ale, které by mohlo přispět k naplnění nejedněch konspiračních a katastrofických scénářů týkajících se finančního světa a jeho případného kolapsu.

„Miliony investorů a fondů tak totiž přicházejí o miliony, které jim byly prostě ukradeny. Nakonec to rozklíčoval mladý Brad Katsuyama z kanadské RBC, který již založil novou burzu. Je transparentní, bez robotů (IEX). Eliminuje zlojedy, kteří se nemohou napojit ani podloudně: Synchronizoval objednávky tak, aby docházely současně – eliminoval rizikové milisekundové rozdíly. Pokud však newyorská burza nepostaví vysokofrekvenční trading mimo zákon, může to být brzy její konec. Hra s nulovou sumou je už totiž rozehrána. Bez legálního omezení a transakční očisty si zlojedi jistě najdou protistrategii i ke snahám IEXu. Peníze a politický vliv na to totiž mají,“ opět varovně zvedá prst Milan Zelený, profesor, který působí i na jedné z amerických univerzit.

Zmínil však i další peníze, které se množí díky spekulacím. A že nemá na mysli peníze, které by vytvářely kriminální živly někde v utajení, vysvětluje překvapivě dál.

Spekulativní peníze vytváří i stát

„Tím zdrojem spekulativních peněz je stát. Ten totiž pod rouškou boje proti krizi, deflaci, korupci a podobně pumpuje do ekonomiky nespočítatelné miliardy tiskem nových peněz. Říká tomu kvantitativní uvolňování. Tyto peníze ale nenacházejí cestu k podnikatelům, spotřebitelům nebo inovačním projektům, ale právě a pouze jen do burzovních spekulací. Za zmínku pak jistě stojí i to, že jiným státním zdrojem je též prodej obligací nic netušícímu obyvatelstvu, přes různé bankovní mezičlánky,“ popsal ParlamentnímListům.cz Milan Zelený.

A v charakteristice jevu, který se šíří světem, pokračoval dalším líčením toho, o čem je třeba podle něj velmi naléhavě mluvit. Makléř, který spekulantům a hráčům poskytuje službu, totiž bleskové sázkové transakce, nevytváří hodnotu, ale přesto si bere podíl ze spekulačních zisků.

Digitální makléř během zlomku sekundy udělá obchod za 300 milionů dolarů. Člověk nemá šanci konkurovat

„A ty vysokofrekvenční sázky na akcie představují digitálního makléře, který je rychlejší než jakákoliv lidská bytost a dovede tak využít příležitostí, které lidské smysly nejsou schopny vyhodnotit. Virtuální makléř dokáže zachytit vaši objednávku akcií již v procesu tranzitu, koupit si je s milisekundovým předstihem a ještě vám je zase prodat zpět za podstatně vyšší cenu, když vaše elektronická objednávka dorazí. To vše automaticky, bez jakékoliv intervence ze strany zlojedů (přesněji snad zlodějů). Nikdo neví, kolik se v robotech točí biliard, ale jedna milisekunda zrychlení přes komunikační směrovače (routery) se dnes dá koupit za pouhých 300 milionů dolarů,“ prozrazuje šokující fakta Zelený.

A zároveň odpovídá na otázku, proč takové úžasné sumy nadbytečných peněz nevedou (zatím) k inflaci? „Právě proto, že se ke spotřebitelům ani k výrobcům nedostanou. Inflaci způsobují jen na burze, v rostoucích cenách akcií bez odpovídajícího růstu ekonomiky. Tyto finanční bubliny splasknou jen tehdy, když se příliv nových peněz zastaví: Pak už nebude předražené akcie komu prodat, hlupáků s penězi už moc nebude a každá výhra se stane prohrou. Všichni totiž budou chtít prodat a nikdo již nechce koupit,“ uzavřel profesor ekonomie.

Co je CFO Forum?

CFO Forum se každým rokem stává místem diskusí několika desítek finančních ředitelů, top manažerů, investorů a osobností z finanční sféry, jež na svých bedrech nesou zodpovědnost za úspěšné finanční řízení společnosti. Ústředním cílem fóra je výměna zkušeností, názorů a diskuse o aktivní roli finančního managementu při zvyšování hodnoty společnosti.

Již šestnáctý ročník CFO Fora se bude konat 15. a 16. května 2014 v konferenčním centru Tower Park Praha - Žižkovská věž. Česko-americký ekonom a profesor Milan Zelený na něm bude speciálním hostem. Mimo jiné by se tam však měl setkat též například s moderátorem a redaktorem ČT Václavem Moravcem.

Milan Zelený je odborníkem v oblasti finančního a portfoliového managementu, kde publikoval řadu klíčových prací, např.:

  • „Games with Multiple Payoffs”. International Journal of Game Theory, 4 (1976) 4, pp. 179–191
  • „Multidimensional Measure of Risk: Prospect Ranking Vector (PRV)", in: Multiple Criteria Problem Solving, edited by S. Zionts, Springer-Verlag, New  York, 1978, pp. 529-548.
  • Uncertain Prospects Ranking and  Portfolio Analysis Under the Conditions of Partial Information, Mathematical Systems in Economics 44, Oelschlager, Gunn & Hain Publishers, Cambridge, MA., 1979/1980. (With G. Colson)  
  • „Multicriterion Concept of Risk Under Incomplete Information” (With G. Colson), Computers and Operations Research, 7 (1980) 1/2, pp. 125–143
  • „Satisficing, Optimization and Risk in Portfolio Selection", in: Readings in Strategy for Corporate Investment, edited by F.G.J. Derkinderen and R.L. Crum, Pitman Publishing, Boston, 1981, pp. 200-219
  • Human Systems Management: Integrating Knowledge, Management and Systems, World Scientific, 2nd Printing 2008, ISBN-13: 978-981-02-4913-7

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…