Rázná ekonomka: Češi se nezajímají o bankovní unii. Tohle to znamená

05.07.2012 12:20

Ekonomka Markéta Šichtařová píše na svém blogu o politicích, kteří se v Bruselu snažili přijít na to, jak vyřešit situaci evropských bank. Řešení se jí ale příliš nelíbí.

Rázná ekonomka: Češi se nezajímají o bankovní unii. Tohle to znamená
Foto: Archiv MŠ
Popisek: Ekonomka a ředitelka společnosti Next Finance Markéta Šichtařová

„Bohužel jiná věc už je, že jejich řešení je - jak jen to říct? - zkrátka je poněkud neohrabané. Zhruba tak neohrabané, jako Pikora, když si chtěl koupit papouška senegalského. Zavolal tehdy svému strýci, toho času majitele právě takového papouška, a spustil: -„Ahoj, já jsem se chtěl zeptat, jak jsi spokojený se svým ptákem.“ Na druhém konci se ozvalo rozpačité mlčení. A potom: „Funguje docela dobře, děkuji za optání,“ píše Šichtařová.

Ekonomka kritizuje fakt, že se Češi příliš nezajímají o bankovní unii. Tu vítají jihoevropské státy, Německo rozhodně ne. Šichtařová proto popisuje, co taková unie znamená. „Zkolabuje nám nějaká řecká banka. Protože patří do EU a tedy do bankovní unie, přijde jí na pomoc její sestra ze Španělska. Protože tím ovšem sama španělská banka začne mít problém, přispěchá jí na pomoc její francouzská matka. A protože ta se tím zcela kapitálově vyčerpá, je tu ještě česká dceřinka, aby své mateřské bance pomohla,“ píše Šichtařová.

Podle ekonomky momentálně nad českými bankami dozoruje Česká národní banka, jenže v případě bankovní unie by existoval jakýsi evropský superdohled. „Jenomže kdyby české banky byly donuceny uzavřít dohodu se svými matkami a sestrami ve skupině a kdyby do toho měl co mluvit nově vytvořený evropský superdohled, můžeme hádat, komu by takový superdohled stranil: francouzské matce nebo její české dceřince?“ ptá se Šichtařová a dodává, že pokud budou plány zrealizovanány, stane se evropské bankovnictví nedůvěryhodným.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…