Řecká revolucionářka velí: Vykopat lichvářské bankéře z Evropy

28.02.2012 6:33

JINÝMA OČIMA Za bídu v Evropě mohou boháči a banky. Těm jde na ruku dvouhlavý protektor Merkozy, který vysává chudší země Evropské unie (EU) v čele s Řeckem. Podle předsedkyně Řecké obce v Praze a komunistky, hlásající revoluci, Tassuly Zissaki – Healey jednou z mála možností, jak ozdravit evropské hospodářství, je zabránit boháčům a bankéřům, aby lichvařili na pracujících.

Řecká revolucionářka velí: Vykopat lichvářské bankéře z Evropy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předsedkyně Řecké obce v Praze Tassula Zissaki- Healey

„Všichni vybízeli pracující, aby žili na dluh, a teď to nemohou splácet. Už William Shakespeare radil, aby si lidé nepůjčovali. V Bibli Kristus vykopal lichváře a obchodníky z kostela. Avšak boháči a banky dnes také vydělávají na lichvě. V Řecku a všude na jihu se to dnes mele, ale deziluze a chudoba se posunuje dál. Vždyť se podívejme, jak se tady v Česku rozmáhají exekuce. Nezaměstnanost roste a chudí mají pořád méně. To je kapitalismus,“ zlobí se Tassula Zissaki – Healey, která sice není členkou řecké komunistické strany, ale věří v její ideály. Její pohled na situaci v Řecku je velmi skeptický.

Okénko do Řecka

V Řecku jsou dvě hlavní strany, jako v Česku. Nová demokracie a Panhelénské socialistické hnutí (PASOK). „Pořád tam přetrvává systém z devatenáctého století. Když přicházejí volby, jejich politici objíždějí zemi a v rodinách, kde mají malé děti, se jim stanou kmotry. Často jde o šedesátičlenné rodiny, jejichž členové volí stranu kmotra svých dětí a tak se vytváří silné politické sepětí. Nepřemýšlí tak podezřívavě, jako ve střední Evropě. Spíš se uvažuje tak, že kmotr dítěti pomůže k práci a lepšímu životu. I proto máme tak nabobtnalou státní správu,“ vysvětluje Zissaki – Healey s tím, že v takovém prostředí se státní aparát těžko zeštíhluje.

Také reaguje na prohlášení sedmaosmdesátiletého hudebního skladatele a autora hudby k filmu Řek Zorba Mikise Theodorakise. Ten roku 2010 založil vlastní politické hnutí a začal vyzývat k revoluci. Podle něj jsou viníkem problémů v Řecku američtí Židé a volá po vykonání spravedlnosti nad všemi, kdo jsou zodpovědní za zbídačení země. „To jsou hlouposti. Chtěl by jen kapitalismus s lidskou tváří, což nikdy nebude fungovat. Když ho poslouchám, jsem šokována. Je už dost starý a podle mě kompletně ztratil rozum. Měl by sedět doma a psát hudbu, to umí. Většina Řeků jsou patrioti a ne šovinisti,“ podotýká k projevům slavného Řeka.

Unie zbídačuje chudé

„Rozhodnutí vlády Řecko neochrání od totálního bankrotu. Země svůj dluh zaplatit nedokáže. Nejde však o chybu pracujících, ale plutokracie, tedy mocných a bank. Tyhle party chtějí, aby peníze dělaly další peníze, a jdou v tom přes mrtvoly,“ vysvětluje s tím, že jim v tom pomáhají Německo a Francie, tedy Angela Merkelová a Nicolas Sarkozi. Tyto velmoci tlačí malé země Evropské unie do své politiky a ochraňují mezinárodní monopoly, které u nich vznikly. K tomu dodává i příklady. Největší půjčku má u Řecka prý právě Francie. Německo chce Řecku prodat nefunkční ponorky, přitom mu nezaplatilo ani ň na válečných reparacích. Obě velmoci si brousí zuby na zásoby strategických surovin ve výsostných vodách Řecka ve Středozemním moři.

To samé se podle ní děje v Česku. Stejně jako tlaky Evropské unie v Řecku téměř zničily zemědělství, těžký, ale i textilní průmysl, tak i v Česku se mnohé obory zcela vytratily. „Co udělala Evropská unie v Česku pozitivního? Nic moc. Vždyť Československo bylo velmi vyspělou průmyslovou zemí, a co je zde dnes? Tuzemské firmy umírají na úbytě. Kolik asi tady zaplatí na daních nadnárodní koncerny? Moc toho nebude. Unijní systém prostě nefunguje. Vždyť i v Česku vidíme, jak vláda ždímá kvůli Evropské unii chudé lidi,“ doplňuje Řekyně žijící v Česku.

Válka nebude

Řecko ale prý žádná občanská válka nečeká. „Řečtí pracující jsou disciplinovaní. Nebudou bojovat nezákonnými prostředky. Stejně komunisté. Chtějí být dobrou opozicí, nevezmou do rukou zbraně. Nicméně na Evropu se právě z Řecka valí obrovská migrační vlna a už se to projevuje i v Česku, což by mohlo do budoucna dělat problémy,“ dává k lepšímu svou vizi příštích událostí. Hnutí pracujících bude prý dál protestovat a stávkovat, aby si vymohlo své požadavky. K tomu se vyjadřuje heslem: „Pracující celého světa by se měli v pokojném boji za spravedlivý socialismus spojit.“

Předsedkyně Řecké obce v Praze Tassula Zissaki – Healey je lingvistka. Do Česka přijela s chotěm Britem v roce 1991. V rámci pomoci zemím bývalého východního bloku zde začali učit angličtinu. Roku 1997 však tento projekt skončil a manželé se rozhodli zůstat v Česku. Manžel je zaměstnancem ČVUT, ona na vysoké škole učí jen několik hodin měsíčně. Angličtinu nicméně učí i soukromě. Pro řeckou komunitu v Česku pracuje prý jako dobrovolnice v řecké kanceláři v Domě národnostních menšin v Praze.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…