Šéf soukromníků: Státe, dej lidem najíst. Jinak zkrachujeme a konec

07.02.2012 19:56

Situace živnostníků se raketově zhoršuje. ParlamentnímListům.cz to řekl předseda Strany soukromníků ČR Rostislav Senjuk. A důkaz? Zatímco v roce 2010 se na počtu osobních bankrotů živnostníci podíleli 30 procenty, v loňském roce byl už tento podíl devadesátiprocentní, když osobní bankrot vyhlásilo loni 11 451 osob. Je vidět, že představa, že živnostník si prachy nějak přikrade, vzala za své, dodává Senjuk.

Šéf soukromníků: Státe, dej lidem najíst. Jinak zkrachujeme a konec
Foto: Hans Štembera
Popisek: Žena nakupující potraviny v supermarketu

„Dvacet let trvající obecná představa, že soukromník "si prachy nějak přikrade" dostává povážlivé trhliny,“ prohlásil pro ParlamentníLIsty.cz ve světle zmíněné statistiky Senjuk. 

Raketově krachují živnostníci

„Jako strana zaznamenáváme stejný raketový nárůst končících živností,“ informoval podnikatel a lakonicky dodal: „A proč by také soukromník měl riskovat veškerý svůj majetek a nakonec o něj přijít jen proto, že se snažil se živit sám a nechtít nic od státu?“ klade podnikatel otázku.

Podle Senjuka už si musí zodpovědní přiznat, že „drtivá většina soukromníků pracuje pod hranicí prosté reprodukce“. „Což je eufemismus k českému vyjádření, že vydělá méně, než musí vydat,“ vysvětlil.

Kalousek chce urvat neexistující

Za Damoklův meč, který nad osudem dosud přežívajících živnostníků visí, označil Senjuk snahu ministra financí Miroslava Kalouska podstatně snížit odvody daní prostřednictvím paušálů. „On (Kalousek) má představu, že tady existují jakési finanční zdroje, které si usurpovali soukromníci a on jim chce z toho „nekonečného zdroje“ urvat víc. Jenže ten nekonečný zdroj neexistuje,“ stěžuje si pro ParlamentníListy.cz Senjuk.

„To je chiméra úředníků, se kterou dvacet let bojuji. Protože jak mám vysvětlil někomu, kdo v životě nezaměstnával lidi, v životě neplatil nájem za prostory, v životě neplatil odvody, náklady třeba na výrobu v podobě elektřiny, na materiál... Jak mu vysvětlit, že tržby jsou tu od toho, aby všechny tyhle náklady pokryly? A ještě mě mají uživit a vydělat na rozvoj,“ popisuje boj s úředním šimlem Senjuk.

Úředník si jen myslí, že ví

„Dvacet let se nepodporuje rozvoj, protože tam sedí amatéři, kteří si myslí, že to umí řídit. Úředníci, co jsou přesvědčení, že kdyby tam bývali seděli ti, co to řídit umí, tak by to určitě řídili jako oni. Jenže tak to není,“ dodává Senjuk skepticky.

„A proč to tak je? Protože jsme národ, nechci říci čeho, který volí podle ksichtů. Protože se tady objevil nějaký Kožený, tak všichni podnikatelé jsou zločinci. Protože já jsem ředitelem nějaké kyperské firmy, tak jsem zločinec. A tak to tady jede dál a dál,“ hrozí se podnikatel.

Silná koruna - mor

Podle něj tím, co drtí české podnikatelské prostředí, je mimo jiné silná koruna. „Všichni říkají, my nemůžeme pustit korunu, protože znehodnotíme úspory. Tak se ptám, k čemu jsou mi úspory, když jen rostou a neutrácejí se?“ ptá se podnikatel. Podle něj doplácí domácí podnikatelé na malou koupěschopnost obyvatelstva.

„Jsme silně proexportní ekonomika a tady se nám daří. Fajn, ale my musíme zvýšit i kupní sílu obyvatelstva, abychom uživili vlastní služby a udrželi je na úrovni, a to i za cenu třeba znehodnocení koruny, “ myslí si předseda strany Soukromníků ČR.

"Karel IV. potřeboval uživit chudinu, tak nechal stavět hladovou zeď. Lapidárně řečeno, ať stát dá lidem práci, na kterou dobře, natiskne prachy, ale dá lidem najíst. A když natisknu peníze, tak nemohu udržet konkurenceschopnost své vlastní měny vůči ostatním. A i za tuto cenu bych začal budovat hladovou zeď," tvrdí Senjuk. 

Silná koruna? Lidi na dlažbu

„Nebo udržíme korunu na stejné úrovni, ale budeme muset vyházet půl milionu lidí na dlažbu, a to zase zatíží sociální systém, který je navíc tak štědrý, že okrádá v prvé řadě ty, kteří hodnoty vytvářejí a to jsou soukromníci a jejich zaměstnanci,“ varuje Senjuk.

„Soukromník je závislý na kupní síle obyvatelstva. Pokud klesá kupní síla obyvatelstva, klesají jeho celkové tržby a tím i jeho schopnost dále přežít. Krize z roku 2008 spustila důsledky dlouho přehlížených a ignorovaných skutečností jako je například dosažitelnost služeb,“ popisuje Senjuk dál problémy tak, jak je vidí.

Radnice se na živnostnících podepsaly

„Radnice se celá léta předháněly, kolik jakých super a hypermarketů přitáhnou do měst. Jenže nedohlédly až k tomu, že babička z předměstí nemá automobil a ani sílu a ani chuť si dojet pro mléko a chléb do hypermarketu na okraji obce,“ poukazuje Senjuk na další z faktorů, který vytlačuje malé obchodníky. Ti cenově nestačí na levné hypermarkety.

„Po zkrachovalých obchodnících tu pak máme klesající cenu opuštěných nemovitostí a doplatí na to sama obec a její obyvatelé,“ poukazuje Senjuk na krátkozrakost v sázení samospráv na hypermarkety.

A zase to odnese státní kasa

„No a k tomu pak dodejme, že zkrachovalý soukromník, ostatně jako každý, bude chtít sociální podpory od státu, a to je další výdaj pro státní kasu,“ uzavřel Senjuk kruh vedoucí ke krachu řady drobných živnostníků. 

Zlepšení podnikatelského prostředí si Senjuk klade v čele Strany soukromníků za prioritu existence této strany. „Náš bývalý místopředseda strany pan Bedřich Danda je náměstkem MPO a hájí snížení administrativní zátěže soukromníků. Naše smlouva s ODS má klíčové ustanovení nezvyšování daňové zátěže soukromníků,“ informuje.

Neobírat živonstníky, ale dát vydělat

„Naše snaha vedla a vede i směrem k nárůstu koupěschopnosti obyvatel. Vláda by měla hledat cesty ne jak získat peníze do přebujelého státního rozpočtu, ale jak dát vydělat lidem, kteří pracují, a nedemotivovat a tím i nutit k nicnedělání. A to nemluvím jen o soukromnících. Mluvím samozřejmě o jejich zaměstnancích,“ dodává podnikatel.

„V našem programu je i klauzule o zásadním zvýšení nezdanitelného minima pro všechny. Bude velkou chybou státu, když ve snaze jednorázově naplnit státní rozpočet zlikviduje jednu celou třídu, která jediná mohla vybalancovat výpadky nezaměstnanosti a poskytnout obživu dalším lidem,“ uzavřel Senjuk.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ondřej Vaněk

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…