Šidí nás nejvíc v Evropě, naznačoval Babiš. Zeptali jsme se ekonomů

25.11.2013 18:46

Podle Andreje Babiše je Česko, co se týče výběru daní, na tom nejhůře v celé EU. „My jsme hodnoceni podle lucemburského dvora jako nejhorší resort financí v Evropě a jsme dokonce horší než Řecko,“ řekl Babiš v diskusním pořadu Partie televize Prima. Nad jeho suverénností sice ekonomové krčí rameny, ovšem třeba analytik ČSOB Petr Dufek si myslí, že stát vskutku kulhá ve sféře výběru daní. Podle něj největší daňové úniky se dějí kolem DPH.

Šidí nás nejvíc v Evropě, naznačoval Babiš. Zeptali jsme se ekonomů
Foto: Daniela Černá
Popisek: Nakonec dorazil i Andrej Babiš za potlesku občanů

V diskusním pořadu Partie na TV Prima kritizoval daňové úniky v Česku šéf hnutí ANO Andrej Babiš, který chce být vicepremiérem pro ekonomiku. Přitom použil slova, z nichž by ovšem rozhodně neměl radost bývalý šéf státní kasy Miroslav Kalousek (TOP 09).

„My jsme hodnoceni podle lucemburského dvora jako nejhorší resort financí v Evropě,“ řekl například Babiš. Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka jako druhý diskutující mu to ale přitom nijak významně nevyvracel.

Debata o daních a výběru daní se přitom vedla na úplném konci Partie. Podle Babiše pak kupříkladu Ministerstvo financí od roku 2006 do roku 2012 odpustilo na daních a poplatcích 40 a půl miliardy korun.

DNEŠNÍ ZAHÁJENÍ FUNGOVÁNÍ SNĚMOVNY: PODÍVEJTE SE NA SVÉ NOVÉ POSLANCE

„Pohledávky státu vůči daním a poplatkům jsou 141 miliard plus, když k tomu připočítáme sociální dávky, tak našemu státu někdo dluží 200 miliard. Když se podíváte na statistiku dovozu vůči vykazování DPH z dovozu, tak tam je rozdíl 450 miliard korun ročně,“ zmínil Babiš k únikům daní v Česku.

Jsme prý ti nejhorší...

Podle jeho slov je náš stát a potažmo pak zvláště naše Ministerstvo financí hodnoceno evropskými měřítky jako nejhorší "resort financí v Evropě".

„My jsme hodnoceni podle lucemburského dvora jako nejhorší resort financí v Evropě. Na to mám papír, to si každý může dohledat. My jsme horší než Řecko. Tenhle stát nechce nic kontrolovat. Takže my znovu opakujeme, že tento stát je řízen neracionálně,“ řekl Babiš a naznačil i to, proč vlastně chce, aby všechny státní instituce a ministerstva zveřejňovala v budoucnu všechno, co kdy nakoupí.

„Stačí to udělat, jako to udělal britský premiér David Cameron v roce 2010. Napsal dopis, že všechny státní instituce a ministerstva budou zveřejňovat všechno, co nakoupí. Všechno. Nechť stát ukáže, co nakupuje. Co a za kolik, aby mohla veřejnost, voliči a novináři kontrolovat - tady totiž není žádná kontrola občanů nad státem,“ zmínil dále v Partii Babiš.

Sobotka: Nebude prostor pro revoluci

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka a také zřejmě budoucí premiér ČR ale k tomu zdůraznil, že spor je tady spíše o tom, jestli rozsah daňových úniků bude budoucí koalice vůbec schopná odstranit.

„Už v příštím roce nebude prostor pro nějaké daňové revoluce,“ zdůraznil Sobotka s tím, že je ale pravdou, že státu utíkají peníze na daních v nebývalé míře.

„Daně z přidané hodnoty jsou tady největším rizikem. Jsou tady také velká rizika u spotřebních daní, s čímž také musíme bojovat - a jedna z oblastí, kde podle mne jsou daňové úniky, tak je krácení tržeb v maloobchodě. I tady jednáme o tom, jakým způsobem na to zareagovat,“ řekl Sobotka a zdůraznil, že ministr financí ale na to vše nesmí být sám.

„Bude muset mít podporu vlády a většinu ve sněmovně, neboť bez změny zákona a bez prosazení jednotných pravidel na vládě to nepůjde. Musíme prosadit taková jednotná pravidla pro státní aparát, aby se ty úspory začaly hledat. A samozřejmě odpor aparátu na střední úrovni bude velký, tak ten musíme také změnit. Ovšem ministr financí v tom nesmí rozhodně zůstat sám,“ dodal.

Jako vsuvku pak možný vicepremiér Babiš zmínil, že právě hnutí ANO našlo „ranaře“, kteří to budou umět na Ministerstvu financí dělat jinak, než tomu bylo dosud.

Koupil jsem 500 firem a ty byly také špatné jako ČR

„Vy mě bavíte. Já jsem koupil asi pět set firem a každá byla v dezolátním stavu jako Česká republika a navíc s managementem, který kradl. Takže řízení státu je obdobné jako řízení firmy a věřte mi, že my ty ranaře najdeme, abychom tady udělali pořádek,“ dodal Babiš s tím, že by pomohlo i to, kdyby v NKÚ neseděl politický zástupce.

Ekonomové ale na to, zda se podaří v ČR zastavit úniky daní, krčí rameny.

„Já si myslím, že vskutku lze vybírat daně lépe,“ podotkl pro ParlamentníListy.cz ředitel makroekonomických analýz ČSOB Petr Dufek. I on je přesvědčen o tom, že když se hovoří o největších daňových únicích v Česku, tak je tím převážně myšlena daň z přidané hodnoty, což je oblast, kde se stále nepoužívají fiskální pokladny.

U DPH jde vskutku o významné částky

„Právě proto pak část maloobchodního obratu probíhá v šedé zóně, která není daněná, a vzhledem k tomu, že daň z přidané hodnoty je 21 procent, tak v tom maloobchodě jde o docela významné částky, které pak ve státní pokladně chybí. Proto třeba oblast registračních pokladen v maloobchodě by se dala upravit,“ zdůraznil Dufek.

Druhou věcí jsou podle něj daňové úniky při dovozu pohonných hmot. "Tady se ale již kus práce udělal tím, že se zavedly na začátku října kauce, takže v této oblasti by stát mohl vybrat více už v poměrně krátké době, protože eliminuje do značné míry černé dovozy do ČR tím, že ubývá firem a komplikuje se pro ně vstup do tohoto odvětví,“ řekl Dufek.

Mezi daňové úniky se dle něj dá směle zařadit i práce na černo. „Čímž nemyslím jenom zaměstnávání cizinců na černo, ale myslím tím i různé služby živnostníků, které se odehrávají bez papírů. Tady - popravdě řečeno - naprosto netuším, jak je to velký problém, ale myslím, že zkušenost s tím má každý z nás. Ovšem ani já tady nedokážu vymyslet žádné řešení. Je to však oblast, která stojí za pozornost už minimálně proto, jak je pozice živnostníků zvýhodněna daňově oproti zaměstnancům,“ upozornil Dufek.

Centrálními nákupy se ušetřit dá

Babišova slova, zejména o tom, že je nutné řídit stát jako firmu, či o nutnosti centrálních nákupů, si ale prý netroufá hodnotit už vůbec, zejména by se tady rád vyhnul hodnocení, jako je populismus.

„To by byla spíše otázka pro politologa. Uvidíme ale, až přijde chvíle, kdy bude na stole vládní prohlášení, jaké kroky bude chtít vláda realizovat. Pak se můžeme bavit o tom, jestli je to reálná cesta, nebo ne. Nepochybně se ale centrálními nákupy dá ušetřit. Vždyť každá větší firma tohle uplatňuje ve svém vlastním zájmu, když minimalizuje náklady, tak proč by to nemohl dělat stát? Zvlášť, když nakupuje takové obrovské množství zboží a služeb. Proto je to naprosto samozřejmá věc, která by měla existovat,“ dodal Dufek.

Pozor na další prorůstání byznysu s politikou!

Analytik organizace Reformy.cz Vít Jedlička se ale na věc dívá trošku jinak. Podle něj už jenom to, že Andrej Babiš nepožaduje žádné zmenšení nesmyslně velkého státního aparátu dokazuje, že mu o žádnou velkou racionalizaci ve státní správě ve skutečnosti nejde.

„Určitě je správně, když na trhu panují pro všechny stejné podmínky, ale my především potřebujeme, aby se vláda nemíchala do věcí, do kterých nemá. Stát vyhazuje z okna ročně minimálně 100 miliard aktivity, které občané nepotřebují a mnohdy jím dokonce škodí,“ zmínil na konto racionalizace státní správy pro ParlamentníListy.cz Jedlička.

On konkrétně zazlívá Babišovi zejména to, že jeho firma Agrofert občany obírá o miliardy korun ročně prostřednictvím povinného přimíchávání biopaliv do paliva. Navýšení podílu biopaliv v palivu ze čtyř na šest procent, které stojí motoristy stovky miliónů korun, pomohl Babiš podle něj prý osobně prolobovat.

„Babiš je zvyklý prostřednictvím státu parazitovat na občanech. Takže bych mu ve věci státních financí příliš nedůvěřoval. Neštítil se ani zažádat si o padesátimiliónovou dotaci od EU na stavbu svého sídla. Jeho firmy dostávají na tři miliardy korun ročně ze zemědělských dotací. Musí zase přijít doba, kdy lidem začne vadit, že miliardáři dostávají miliardové dotace z jejich kapes,“ zdůraznil Jedlička.

Podle něj bývá často boj s daňovými úniky zneužíván velkými firmami proto, aby zlikvidovaly svojí konkurenci.

„Zavedly se dvacetimiliónové kauce pro distributory pohonných hmot, což zničilo zhruba 200 distributorů, kteří museli z trhu odejít jenom proto, že neměli na zaplacení. Velcí distributoři pohonných hmot pod hlavičkou boje s daňovými úniky zničili polovinu svých konkurentů. Něco podobného se stalo i s malými lihovary, kde kauce zničily spousty malých producentů. Spíše než boj s daňovými úniky se jedná o konkurenční boj. Téma daňových úniků se dá jednoduše politicky a ekonomicky zneužít,“ dodal v kritice na Babišova slova z Partie Jedlička.

Úniky na pohonných hmotách se odhadují na osm miliard

To, že distributoři pohonných hmot musejí skládat kauci ve výši dvacet milionů korun, platí od letošního 1. října, což vyplývá z novely zákona o pohonných hmotách. Tímto způsobem tak má podle státu dojít k omezení miliardových úniků na pohonných hmotách, které se ročně odhadují až na osm miliard korun. Novela má zabránit zejména takovým podvodům, při nichž se pohonné hmoty přeprodávají v řetězci účelově založených firem.

Distribuce pohonných hmot je nyní nově koncesovaná živnost. Zápis obchodníka do registru distributorů už nebude automatický; celní úřad musí v řízení posuzovat, zda splnil zákonné podmínky. Úřad má také pravomoc registraci zrušit.

Za obchodování s pohonnými hmotami bez registrace nebo v rozporu se zákonem hrozí postih do výše požadované kauce. Podle vyjádření celníků nebudou moci distributoři složit část kauce v hotovosti a část bankovní zárukou.

Opatření na konci září napadla skupina 18 senátorů prostřednictvím ústavní stížnosti. Podle senátorů částka diskriminuje část podnikatelů a odporuje Listině základních práv a svobod. Soud by mohl rozhodnout v řádu několika měsíců.

Zákon se ovšem nelíbí ani zástupcům čerpacích stanic.

„Zavedení kaucí má skutečně pramálo společného s racionálním tlakem na omezování daňových podvodů. Zatímco zkušení podvodníci mohou podvádět i po zavedení kaucí v podstatě nezměněnými mechanismy dále, zákon tvrdě dopadá a zamezuje obchodní činnosti těm subjektům, které ani v minulosti nepodváděly, znemožňuje ty obchodní aktivity, u kterých k podvodům nedocházelo a snad ani dojít nemůže,“ uvedl kupříkladu předseda představenstva Společenství čerpacích stanic Ivan Indráček. I podle něj se tímto krokem výrazně omezí konkurence a hrozí zvýšení cen.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nechutné. Ani vidět to nemůžu. Nákup paprik kazí Čechům náladu

4:44 Nechutné. Ani vidět to nemůžu. Nákup paprik kazí Čechům náladu

Paprika, která je u nás klidně za stovku, stojí na Balkáně pakatel. Maximálně půldruhého eura. Na tr…