Časovaná bomba, lavina, exploze. Trápení kusu Česka, které zasahuje Sobotku i Bakalu

07.02.2014 10:27

Situace na Ostravsku se zhoršuje. Práci zde nemá přes 78 000 lidí. A může být ještě hůř. Vliv na nezaměstnanost v regionu v příštích letech bude mít osud Dolu Paskov, v němž pracuje asi 2 500 lidí. S ekonomickými problémy se potýkala také společnost Evraz Vítkovice Steel, kterou zřejmě koupí nový investor. Odborníci se proto obávají socioekonomického rozkladu.

Časovaná bomba, lavina, exploze. Trápení kusu Česka, které zasahuje Sobotku i Bakalu
Foto: Daniela Černá
Popisek: Ostravské horníky přijeli podpořit i kolegové z Mostecka

Před rokem byla nezaměstnanost v kraji nižší o 1,1 procentního bodu, činila 11,2 procenta, a v evidenci úřadu práce bylo o 7000 dosažitelných uchazečů méně než dnes. Vyplývá to z údajů ostravského úřadu práce. Situaci může ještě zhoršit případné uzavření Dolu Paskov. OKD v něm plánuje na konci letošního roku ukončit těžbu. Jednou z možností je, že by OKD na své náklady těžbu prodloužily až do konce roku 2016 a stát by k 1. lednu 2017 důl za korunu odkoupil. Jasno má být do konce března.

Čeká se na rozhodnutí vlády

„Musíme počkat na to, co udělá vláda, protože ta má rozhodnout do konce března. Samozřejmě chceme, aby činnost v dole pokračovala dál a aby se nezvyšovala nezaměstnanost. Děláme proto maximum. Bude záležet na vládě, kterou variantu si vybere,“ řekl ParlamentnímListům.cz šéf hornických odborů Jan Sábel.

Podle něj zatím z jednání s ministrem průmyslu a obchodu Janem Mládkem (ČSSD) nevyplynulo, jak se stát k řešení situace v Dolu Paskov a OKD postaví. „Zatím je předčasné hovořit o tom, jaké stanovisko vláda zaujme,“ doplnil Sábel. Osobně se ale domnívá, že stát bude chtít situaci řešit odkupem po roce 2016.

Bude to postupovat jako lavina

Pokud by už v tak nezaměstnaností sužovaném regionu přišlo o práci naráz několik tisíc lidí, mohlo by to vést k sociálním nepokojům. Třeba poslankyně Úsvitu a členka Věcí veřejných Olga Havlová hovoří právě o OKD jako o časované bombě. Jiní v této souvislosti hovoří o lavině.

„Bude to postupovat jako lavina. Jestliže přijdou o práci stovky havířů, poklesne dále kupní síla, což se dotkne živnostníků a drobných podnikatelů. Budou se zavírat obchody a budou krachovat restaurace. Dotkne se to i neprůmyslových částí regionu. Je pěkné, když politici říkají, že místo hornictví se bude rozvíjet na severu Moravy turistika v Beskydech a Jeseníkách. Jenomže většinu turistů tady tvoří místní lidé, takže budou krachovat i ubytovací a stravovací kapacity na horách. Už je to přes dvacet let, kdy Ivan Sviták (filozof – pozn. red.) říkával: `Nemůžeme se tvářit, že vyřešíme problémy Ostravska tím, že havíři přejdou do služeb a budou si navzájem prodávat limonádu`,“ řekl ParlamentnímListům.cz renomovaný sociolog Jan Keller, kterého ocenil prezident Zeman medailí Za zásluhy, v reakci na dotaz, zda hrozí regionu socioekonomický rozklad.

„Bohužel se toho neudělalo příliš ani pro rozvoj služeb. Nastavěly se supermarkety, které vzaly práci síti drobných obchodů, ve kterých bylo zaměstnáno více lidí než v obřích samoobsluhách. Jednu dobu se mluvilo o tom, že z Ostravy se stane univerzitní badatelské centrum. Postavil se sice jeden obří počítač, to ale nic neřeší. V posledních letech výrazně sílí odliv mladých a vzdělaných lidí z regionu,“ doplnil Keller, který je aktuálně lídrem ČSSD pro evropské volby.

Rozdělili jste si miliardy a teď…

V souvislosti s OKD je často skloňováno jméno Zdeňka Bakaly, kterého právě Sábel viní z toho, že nejednal hospodárně v době, kdy firma dosahovala markantních zisků a raději si rozdělil dividendy s ostatními akcionáři. Zdeněk Bakala je zhruba polovičním vlastníkem firmy BXR, která drží 2/3 akcií v NWR, což je mateřská společnost OKD. Bakala má tak v OKD zhruba třetinový podíl. OKD vede od ledna Američan Dale Ekmark. Ve funkci nahradil dosavadního ředitele Jána Fabiána.

OKD tématem interpelací

Téma OKD bylo předmětem i vůbec prvních interpelací na nového premiéra Bohuslava Sobotku (ČSSD). „V médiích probíhá informace o privatizaci OKD,“ otevřel téma interpelací na předsedu vlády Adolf Beznoska z ODS. Podle něj nyní řeší kauzu Útvar pro odhalování korupce a finanční kriminality, neboť při prodeji státu došlo k poškození státu dokonce ve výši 3,4 miliardy korun. A Sobotkovi hrozí stíhání.

„Vyvodíte, pane premiére, z toho politické důsledky? A považuje tu cenu za přiměřenou?“ otázal se Sobotky Beznoska.

Beznoska tak narážel na skutečnost, že vláda Stanislava Grosse prodala v září 2004 menšinový podíl v OKD společnosti Karbon Invest za 4,1 miliardy korun. Ministrem financí zodpovědným za prodej 45,88 procenta akcií byl právě Sobotka. Podle něj tehdy vláda postupovala podle pokynů Fondu národního majetku a Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. Cena vycházela z posudků těchto úřadů.

Prodej bytů

Poslanec Beznoska ale navíc k tématu zmínil i prodej bytů OKD. K tomu však Sobotka odvětil, že v té době k převodu bytů nedošlo. „Bylo to za éry Vladimíra Dlouhého, kdy došlo k divoké privatizaci a stát přišel o 51 procent akcií. Stát ale za to nedostal ani korunu... Jak je možné, že nikdo nevyhodnotil tehdy - a ani později - roli politiků při prodeji OKD?“ otázal se namísto toho premiér.

Podle něj byty byly součástí společnosti OKD a nikdo se o nájemníky nestaral a byla to až vláda ČSSD, kdo se tuto věc snažil napravit. „Vláda ČSSD stanovila předkupní právo nájemníků. To je ale nyní trvalá podmínka privatizační smlouvy,“ zmínil v odpovědi Sobotka.

„Obraťte se na pana Tošenovského... Proč dal pan Bakala peníze ODS?“ odmítl také premiér svou odpovědnost v kauze a potažmo i odpovědnost celé ČSSD.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Kupka

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…