Spirála beznaděje zrychluje: Po živnostnících krachují ve velkém i firmy

28.02.2013 16:52

V Česku přibývá exekucí nejen na jednotlivce, v posledních letech se s finančními potížemi potýkají i firmy - od nejmenších po největší. A tak příbývá vyhlášení insolvencí, konkurzů i vymáhaných pohledávek a jejich výše. ParlamentníListy.cz se společně se dvěma společnostmi, zabývajícími se pohledávkami, podívaly na aktuální vývoj. A ten není radostný. V souvislosti s vysokou nezaměstnaností tak může doutnat pořádný problém.

Spirála beznaděje zrychluje: Po živnostnících krachují ve velkém i firmy
Foto: Hans Štembera
Popisek: peníze, ilustrační foto

Ukazuje se, že firmy si u nás vzájemně v roce 2012 dlužily více peněz než v jiných letech.     

„Výše průměrného dluhu po splatnosti se mezi firmami zvýšila. V roce 2012 si firmy u pohledávek do 200 tisíc korun průměrně dlužily 10.986 korun, což je o 1.918 Kč více než v roce 2011,“ tyto aktuální údaje představila ve středu třetí u nás největší inkasní agentura B4B Inkasso (agentura zabývající se vymáháním pohledávek). Údaje vychází z takřka 18 tisíc případů, které firma v této kategorii v roce 2012 řešila. Nutno doplnit, že k inkasním agenturám obvykle míří ty pohledávky, jejichž splatnost vypršela před třemi a více měsíci. Obecně platí, že čím mladší pohledávka ale je, tím roste úspěšnost jejího vymožení. 

Špatná platební morálka a dominový efekt druhotné platební neschopnosti

Špatná platební morálka u nás tíží stále více firem. Potvrdil to i jednatel zmiňované agentury Miroslav Rozbroj s tím, že firmy s využíváním inkasních agentur přesto často váhají.

„U mnohých společností totiž panuje obava, že využitím inkasní agentury firma naruší vztahy se svým klientem. Prioritním zájmem naší firmy je ale naopak snaha nenarušit klientům obchodní vztahy. To znamená volit takové postupy vymáhání, aby o své zákazníky nepřicházeli. Velmi často se však stává, že firmy dlouho váhají a přicházejí za námi s pohledávkami starými i více než rok. I s těmi se dá pracovat, ale úspěšnost vymáhání bývá nižší než například u pohledávek starých tři měsíce, kde vhodně zvoleným postupem vymáhání dosahujeme průměrně úspěšnosti ve výši 90 %,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz Rozbroj.

Trend, který vyplynul z těchto statistik inkasní agentury, není tedy pro firmy právě uklidňující. Představuje totiž nárůst o 21 procent. Firma k těmto výsledkům došla z takřka 18 tisíců řešených případů této kategorie. A tím znepokojivé trendy rozhodně nekončí. „Stále více řešíme pohledávky v zahraničí. A to i v zemích, kde je zvyklost platit včas podstatně zažitější než u nás. Úspěšnost vymožení je za hranicemi přitom stejná jako v Česku,“ varuje Miroslav Rozbroj.

Živnostníci stále hlouběji v problémech

To, že mají lidé potíže s platbami, potvrzuje i druhá strana – a to zejména drobní podnikatelé a živnostníci. Těžko totiž shánějí zakázky, a pokud je mají, ceny za práci jsou kvůli obrovské konkurenci stlačeny na minimum. Výsledkem je, že se stávají neplatiči i přesto, že mnohdy sami mají nedobytné pohledávky u jiných podnikatelů. Tím se spirála beznaděje rozjíždí, případně podstatně zrychluje.

A jak potvrzuje jiná aktuální statistika další inkasní agentury - M.B.A. Finance - v posledních třech letech počet pohledávek u právnických osob roste a jejich vymahatelnost stále klesá.

„Nesplácené úvěry živnostníků a podnikajících fyzických osob, které máme ve správě, meziročně vzrostly o 13,8 procent a také výrazně narostla výše dlužné částky. Zatímco v roce 2010 dosahoval průměrný dluh z úvěru 52 800 korun, o rok později vzrostl na 71 750 korun. Vloni už to bylo přes 113 000 korun,“ ilustruje pro ParlamentníListy.cz situaci mluvčí společnosti Vratislav Kopačka.

Nedostatek zakázek, omezení státních i soukromých investic

Hlavním faktorem, který zhoršuje vymahatelnost pohledávek vůči drobným podnikatelům, je nedostatek zakázek. Stojí za tím výrazné omezení státních i soukromých investic do větších celků, na kterých se živnostníci podílejí jako subdodavatelé.

Podle údajů Ministerstva práce a sociálních věcí poklesly v roce 2012 státní zakázky o 18,1 procent, což představuje reálný propad obratu u dodavatelů o 20 miliard korun. V důsledku toho vloni zbankrotovalo 2 363 živnostníků. A to představuje 16 procentní nárůst oproti roku 2011 (zdroj: CCB – Czech CreditBureau, 2013).

K dalšímu snížení objemu zakázek dochází ale i kvůli tomu, že začínají šetřit domácnosti.

Dřív nestíhali, teď přišli už i o auto. Práce prostě není…

„Ještě předloni jsme museli odmítat práci, protože jsme nestíhali,“ prozradil ParlamentnímListům.cz Radek Malík, živnostník, kterého si spolu s jeho dalšími šesti kolegy najímají velké stavební firmy na pokládku dlažeb a obkladů. „Od Nového roku jsem ale doma, ačkoliv bychom vzali jakoukoliv práci. Abychom přežili, museli jsme vrátit dokonce i auto-dodávku, protože nemáme na její leasing,“ přiznal Malík.

A aby toho nebylo málo, dost podnikatelů se již setkalo s druhotnou platební neschopností. Ta se šíří jako domino pak z jednoho podnikatele na druhého. I proto ekonomové bubnují na poplach, že jestli  v brzké době nedojde u nás k oživení spotřeby, a tím nárůstu práce pro podnikatele a malé firmy, nelze očekávat obrat k lepšímu. Do jaké míry to může ovlivnit i v současné době rekordní výši nezaměstnanosti, ukážou až příští měsíce.

Stále častěji zní slovo insolvence…

A jelikož se zdá, že jde takzvaně „do tuhého“, pro statistiku insolvenčních návrhů pro rok 2013 připravila společnost Creditreform (která statistické údaje zpracovává) zpřesnění vykazovaných čísel. Nově zavedla kategorii Nepodnikající živnostníci, což jsou firmy, které doposud zkreslovaly počty insolvenčních návrhů u právnických osob a podnikatelů.

Jen v lednu 2013 bylo už podáno celkem 2702 insolvenčních návrhů. Z toho bylo 524 insolvencí u právnických osob a podnikatelů, 306 u nepodnikajících živnostníků a 1872 u nepodnikatelů. V meziročním srovnání ledna 2013/2012 došlo u firem k nárůstu počtu insolvenčních návrhů.

I proto od letošního roku společnost Creditreform bude zveřejňovat skupinu živnostenských firem žádajících o oddlužení, v rámci zpřesnění metodiky a zlepšení vypovídací schopnosti zveřejňovaných údajů, ve sloupci „nepodnikající živnostníci“.

Do insolvence snadno a rychle a s velkým obratem…

Pokud se někdo domnívá, že velkou firmu finanční potíže dostihnou málo pravděpodobně, důkazem opaku může být následující příklad. Obratově největší firma, která se dostala v lednu 2013 do insolvence, byla společnost SOLAR CENTER a.s.. To je firma, která se zabývá výstavbou solárních elektráren a využitím dalších obnovitelných zdrojů. Společnost podala žádost o zahájení insolvenčního řízení sama na sebe, z důvodu předlužení. Soud však tuto žádost 24.1.2013 odmítl z důvodu nesrozumitelnosti. Není však sama. Další významnou firmou v insolvenci je společnost MODŘANY Power, a.s.. Od 23.1.2013 je v insolvenci i její mateřská společnost CTY GROUP, a.s.. Podruhé byla v insolvenci také společnost VOKD, a.s.. Insolvenční návrh soud 17.1.2013 odmítl, protože neobsahoval rozhodující skutečnosti pro pokračování v insolvenčním řízení. Před rozhodnutím o úpadku je také významná společnost Plynostav Pardubice holding akciová společnost.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…