Takhle prý Putin převezl a tvrdě zasáhl EU a takto nepříznivý to bude mít dopad na nás. Expert na plyn Štěpán vysvětluje pozadí

16.12.2014 4:41

Expert v oboru plynárenství a majitel firmy ENA Vladimír Štěpán říká, že rozhodnutí Ruska zastavit stavbu plynovodu South Stream je definitivní. To poškodí státy jako Bulharsko či Srbsko. Pro Turecko je dohoda s Ruskem na výstavbě plynovodu výhodná. Přes Ukrajinu v budoucnu už Rusko plyn pouštět nebude. Podle Štěpána by pro Česko bylo výhodné, aby se napojilo na projekt Sever-Jih, který by nám zajistil dovoz zkapalnělého plynu přes terminál v Polsku.

Takhle prý Putin převezl a tvrdě zasáhl EU a takto nepříznivý to bude mít dopad na nás. Expert na plyn Štěpán vysvětluje pozadí
Foto: kremlin.ru
Popisek: Vladimir Putin

Anketa

Jaký byl dle vás rok 2014 pro Českou republiku?

11%
hlasovalo: 24532 lidí

Je to začátek konce našeho modelu, ve kterém jsme se orientovali na dodávky konečným spotřebitelům na evropském trhu,“ řekl šéf Gazpromu ruské státní televizi. Dodal, že novou klíčovou zemí pro tranzit plynu do Evropy se stane Turecko, zatímco Ukrajina se z hlediska tranzitu stane bezvýznamnou. Turecko by prý jako strategický partner Ruska mohlo do Evropy posílat 50 miliard krychlových metrů ruského plynu ročně.
 
Gazprom se podle Millera již nebude starat o výstavbu infrastruktury pro rozvod ruského plynu po Evropské unii, potrubí nutné pro dodávky plynu konečným spotřebitelům tak budou muset zajistit evropské plynárenské podniky. Rusko se dohodlo s Tureckem na výstavbě podmořského plynovodu s kapacitou 63 miliard krychlových metrů ročně, tedy stejnou, pro jakou byl projektován plynovod South Stream.

Rozhodnutí Ruska je definitivní, Turecku se to vyplatí. Doplatí na to Ukrajina, EU i ČR

„U řady podobných kontraktů jsem vedl jednání, takže dle mé osobní zkušenosti si myslím, že South Stream opravdu skončil. Od teď bude Gazprom dodávat pouze na hranice EU, což v tomto případě znamená Turecko, a dále ať se Evropa postará o dopravu dovnitř sama a Gazprom to nebude řešit. Oni jsou zkušení obchodníci. Oni ví, že Turecko, které je druhým největším spotřebitelem ruského plynu v Evropě po Německu, je zásobováno z Ruska jednak podmořským plynovodem Blue Stream, ale jednak trasou přes Ukrajinu, která potom vede přes Bulharsko a Řecko. Bulharsko kvůli zlepšení životního prostředí potřebuje mimořádně kvalitní ruský plyn. Turecko se stane tranzitní zemí, protože pokud jste tranzitní země, získáváte obrovské množství výhod: tranzitní poplatek, dále všude okolo se buduje infrastruktura, přináší to zaměstnanost a podobně,“ řekl pro ParlamentníListy.cz Štěpán.

Anketa

Považujete za svou morální povinnost přijmout do ČR uprchlíky ze Sýrie, Afriky či odjinud, kde je bída nebo se tam válčí?

43%
57%
hlasovalo: 22598 lidí

 
Turecko přišlo s plánem, že mezi Tureckem a Řeckem vybuduje obrovský zásobník pro plyn a odsud bude jako tranzitér i obchodník realizovat prodeje do jihovýchodní Evropy. Štěpán připomíná, že jihovýchodní Evropa je nejméně plynofikovaná část celé Evropy. South Stream měl zásobovat Bulharsko, Srbsko, Maďarsko, Rakousko, Itálii, Chorvatsko, Slovinsko, Makedonii, tím pádem se zrušením South Streamu pro Turecko otevírá obrovský prostor pro regionální plynovody, které by mohly vést do těchto států.

„Touto formou se to Turecku asi podaří realizovat. Problémem Bulharska a Srbska, které jsou nejméně plynofikované, je, že přijdou o všechny výhody tranzitních zemí. Jim se nezvýší bezpečnost dodávek. Státy, které jsou ještě pořád závislé na trase přes Ukrajinu, jsou politicky velmi smířlivé vůči Rusku. Státy typu Francie, Německo, které si již přesunuly svoje toky do severní trasy Nord Stream, tak ty zcela jasně podporují Ukrajinu politicky, ale tranzit přes Ukrajinu nechtějí. Z vyjádření ruských představitelů jasně vyplývá, že do budoucna bude tranzit přes Ukrajinu nulový. Ukrajina tak přijde o 150 miliard korun ročně, které měla z tranzitu plynu a souvisejících služeb. A po kom tom bude chtít? Po EU, potažmo Mezinárodním měnovém fondu. Doplatí na to Slovensko, Česká republika,“ řekl Štěpán.

Podpořme projekt Sever-Jih. Žádný norský plyn tu nebyl ani nebude

Nyní dle Vladimíra Štěpána narostl význam projektu Sever-Jih, který má vést z Polska do Chorvatska. Propojením k soustavě by Česko získalo přístup k LNG (zkapalnělý plyn) z polského terminálu ve Svinoústí.

„Kdybych porovnal, jak projektu přistupuje Česká republika a Slovensko, tak naše země silně zaostává. Slovensko má jednotnou linii od vlády, politiků, ministerstev, vlastníků EU Streamu, kteří projekt podporují a žádají EU o dotace. To Česká republika říká, že to je rozhodnutí firmy Net4Gas a jestliže firma říká, že má velmi málo peněz nebo chce velmi vysokou a rychlou návratnost, tak co můžeme dělat... Pak se tady pořád vykládá o norském plynu. V České republice nikdy žádný norský plyn nebyl, není a nebude. To je jenom kontrakt na swap, to je dodávka ruského plynu od začátku. Já vím, která firma to zprostředkovala. Přes Německo žádný norský plyn nepřijde. V České republice je někdo odpovědný za bezpečnost dodávek, nejvíce ministerstvo průmyslu. Ten projekt Sever-Jih už mohl být klidně dva tři roky realizovaný,“ zlobí se Štěpán. Největší exportér zkapalnělého plynu na světě Katar si navíc koupil podíl v terminálu na zkapalnělý plyn v Polsku.

Balkán nebude mít plyn ze South Streamu a z Ukrajiny asi také ne

Ukrajina zaplatila plyn na prosinec a od minulého úterka poprvé po půl roce teče ruský plyn na Ukrajinu určený pro spotřebu Ukrajiny. „Denní spotřeba pro potřeby Ukrajiny je velmi malá. Nikdo neví, kolik plynu je v ukrajinských zásobnících. Ta trasa přes Ukrajinu je počínaje Moldávií, Rumunskem, Bulharskem, na ně napojené Srbsko, Řecko, Turecko. Všechny tyto státy mohou být velmi ohrožené během příští zimy. Srbsko a Bulharsko mají malou kapacitu zásobníků, i když se tam teď některé staví. Ale to je nedostatečné. Oni jsou nedostatečně plynofikovaní, proto Bulharsko je druhá nejšpinavější země v Evropě s Polskem, kde je také vysoký poměr uhlí,“ řekl ParlamentnímListům.czŠtěpán.
 
Ze sedmi nejvíce znečištěných měst zasažených rakovinotvorným prachem v Evropské unii jich je sedm v Polsku. Vše je nad severní Moravou. Dle Štěpána má ČR zájem na plynofikaci Polska, aby se severní a jižní Morava vyčistila, protože 40 miliard ročně se platí na zdravotní péči na léčbu rakoviny. Jaderná energetika či uhlí dle něho ekologický plyn nenahradí. Ceny ropy i plynu mají jít dolů. Projekt Sever-Jih tedy považuje za velmi důležitý.

Zrušení South Streamu je citelný zásah pro celou Evropu

V Rusku, Srbsku i Bulharsku se do South Streamu investovalo. Jeho zrušení přinese ztráty. Turecko se dohody s Ruskem podle něho nevzdá, protože to je pro něj obrovská příležitost.

„Pro rozvoj i západní Evropy je zrušení South Streamu citelný zásah. Nejenom pro Bulharsko a Srbsko, které budou nyní natahovat ruku a budou říkat, aby jim EU dala to, o co přišli, díky tomu, že EU jim řekla, aby nerealizoval South Stream. Takže už se nebude doplácet jenom Ukrajina. Pro EU to není dobré. Rusko se na to dívalo tak, že EU z toho chce udělat Nabucco, tedy, že o volnou kapacitu plynovodu by se soutěžilo a dal by se tam třeba i íránský plyn. Rusko chytře rozhodlo, že všechny další projekty už budou jenom na hranice EU. A obávám se, že Rusko bude říkat: ´Máte plyn na rusko-ukrajinské hranici a přepravte si ho přes Ukrajinu´. A to bude nejenom otázka měření, ale věřit Ukrajině, pokud jde o tranzit, tak to tedy nevím. Všechny ty krize nebyly o tom, že by Rusové nedodali plyn, to bylo proto, že plyn určený pro Západ zmizel v ukrajinském systému. Proto si západní státy postavili Nord Stream,“ řekl pro ParlamentníListy.cz Štěpán.     

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nechutné. Ani vidět to nemůžu. Nákup paprik kazí Čechům náladu

4:44 Nechutné. Ani vidět to nemůžu. Nákup paprik kazí Čechům náladu

Paprika, která je u nás klidně za stovku, stojí na Balkáně pakatel. Maximálně půldruhého eura. Na tr…