Takhle se prý budete mít v příštím roce. Raději to ani nečtěte

23.11.2012 4:43

ANKETA ParlamentníListy.cz oslovily politiky s dotazem, jaké mají očekávání do příštího roku. Jestli přinese ekonomické oživení a růst životní úrovně, nebo naopak pokles a nárůst sociálního napětí. Odpovědi a predikce nejsou veselým čtením.

Takhle se prý budete mít v příštím roce. Raději to ani nečtěte
Foto: Hans Štembera
Popisek: Chudoba, ilustrační foto.

Anketa

Bude příští rok lépe?

hlasovalo: 3092 lidí

Předseda senátorského klubu Jaroslav Kubera nedávno ParlamentnímListům.cz řekl, že má velké obavy z vývoje v eurozóně: „To je jenom tlačení toho balvanu před sebou, a ten balvan se nakonec z toho svahu skoulí, ať chtějí, nebo nechtějí. Ti evropští politici upřednostňují to udržet co nejdéle. V některých zemích budou příští rok volby, takže to bude ještě zajímavé. Ale moje hrůza je někde úplně jinde. Na středním východě, v oblastech, kde reálně hrozí válečný konflikt. Já už jsem to řekl na kongresu, že naše starosti nám brzy budou připadat velmi malé.“

Ani další politici rovněž nemají příliš pozitivní očekávání. Většinou se shodují, že z EU a USA nelze čekat nic dobrého, ale pozitivní ekonomické impulzy mohou přijít ze zemí mimo EU, jako jsou Brazílie, Indie, Čína, Rusko, Turecko a podobně. Senátor a kandidát na prezident Tomio Okamura říká, že není prognostik, a tak nechce věštit.

Propad nebo stagnace

„Ekonomové věští další propad nebo stagnaci. Vzhledem k tomu, že vejde v platnost vyšší DPH, můžeme očekávat minimálně stagnaci či spíš propady tržeb maloobchodu. S tím souvisí i větší naštvanost občanů. Napětí ve společnosti poroste. Faktem ovšem je, že tomu všemu může vláda bránit změnou kurzu a už tak činí - najednou se všichni probrali z deliria a ve střetu s realitou začínají měnit postoje. Ministr financí ustoupil ze své mantry a připouští vyšší schodek rozpočtu, premiér vyhlašuje prioritou prorůstová opatření. Škoda, že tak pozdě - prorůstová opatření, to je něco, co se má aplikovat neustále, v čase krize ještě více. Takže otázka je, nakolik obrat o 180 stupňů ekonomice a občanům prospěje,“ říká Okamura.

Okamura zmínil i ekonoma Aleše Michla, který zkráceně říká: „Kdyby vláda nedělala nic, udělá nejlépe“. Vláda totiž podle Okamury svými obraty - zvraty jen soustavně zvyšuje nestabilitu ekonomiky. „Její práce v souhrnu ekonomice škodí. To je prostě fakt,“ míní Okamura.

Trhy mimo USA a Evropu nás mohou zachránit

Věštit stav v eurozóně nebo USA si Okamura už vůbec netroufá. „Ale myslím, že stav ekonomik a hospodaření mnoha zemí má ještě mnoho kostlivců ve skříni, na které teprve dojde. Také v USA ekonomové prognózují další krizi, další prasknutí investiční bubliny spojené s nízkou úrokovou mírou,“ upozorňuje.

Okamura ale vidí potenciál ve světě mimo euroatlantickou oblast. „Ostatní svět roste a po určitých segmentech je takřka neomezená poptávka - opět se ukazuje neštěstí naší zahraniční politiky dominantně směřované na EU a USA. Kdybychom dvacet let zintenzivňovali spolupráci třeba s Brazílii, Mexikem, Indií a dalšími asijskými zeměmi, tak nemáme žádný problém. To si troufám tvrdit. Tyhle země potřebují strojírenské celky i kvalitní spotřební zboží. Mají dost surovin, aby nám mohly dobře platit. To nemluvím o Africe - tam je hlad po všem a peněz - nedejte se mýlit  - habaděj. Ale holt tyto země nebyly v kurzu,“ uzavírá prezidentský kandidát.

Sociální napětí se bude dál zvyšovat

A jak vidí příští rok europoslanec ČSSD Richard Falbr? „Doma očekávám pokračováni frašky jménem „vláda boje proti korupci", ke které se přidá fraška přímá volba prezidenta. Pokud vyhraje Jiří Dienstbier, tak své hodnocení změním. Sociální napětí se bude dál zvyšovat, ale vládě to bude jedno. Pokud v Evropské unii zvítězí rozum a odpovědnost, pak spoléhám jenom na výsledek voleb v Německu s předpokládaným vítězstvím sociální demokracie. K tomu, co se děje v USA, se nebudu vyjadřovat. Dokud budou světu vládnout finanční trhy, tak se nic dobrého neobjeví,“ říká Falbr.

„Ráda bych byla optimistická a přála bych si v příštím roce výrazné hospodářské oživení a zvyšování životní úrovně všech lidí, a to nikoli na dluh. Situace v eurozóně mě ale v optimismu brzdí. Musíme se soustředit na své schopnosti, na inovace, na poctivou práci, zlaté české ručičky a přestat se handrkovat o prkotiny, naopak je potřeba hledat shodu a řešení,“ uvedla pro ParlamentníListy.cz místopředsedkyně TOP 09 a místopředsedkyně Rozpočtového výboru Helena Langšádlová.

„Oživení neočekávám. Při stagnaci příjmů a růstu životních nákladů a při růstu nezaměstnanosti napětí poroste. Nepomůže lepší komunikace, ale změna politiky,“ míní místopředseda KSČM a člen rozpočtového výboru sněmovny Jiří Dolejš.

Ve srovnání s evropskými státy je ČR dobré kondici

Europoslanec ODS Hynek Fajmon je přesvědčen o tom, že úkolem politiků je zajišťovat stabilitu státu a důvěru v hospodářství, na druhou stranu ale není podle něj možné lakovat věci na růžovo - potřebujeme realistický pohled na českou realitu.

„Z evropského srovnání je zřejmé, že Česká republika je v mnoha směrech v dobré kondici. Máme relativně nízkou nezaměstnanost, nízké zadlužení státu, nízké zadlužení domácností, stabilní bankovní sektor, nízkou míru chudoby a velkou důvěru ve vlastní měnu. V české realitě ale vidíme i negativní prvky. Tam patří již pět čtvrtletí po sobě jdoucí snižování HDP, zbytečné a nesmyslné zvyšování daní, nízkou důvěru českých spotřebitelů v budoucnost a prudké stárnutí české populace. Negativně nás ovlivňuje vnější evropské prostředí, protože to se nachází v ještě hlubší krizi než samotná ČR,“ říká Fajmon.

Zvyšování daní škodí ekonomice a EU se bude dál potácet v krizi

Podle jeho odhadu čeká Českou republiku v roce 2013 hospodářská stagnace s růstem HDP pohybujícím se někde okolo nuly. „Vláda bohužel situaci zhoršuje tím, že od 1. ledna 2013 poměrně zásadně zvyšuje daně. To českému hospodářství rozhodně nepomůže. Hospodářská stagnace neumožní žádné zvyšování platů a tím pádem ani životní úrovně. Očekávám, že dojde k mírnému nárůstu nezaměstnanosti pravděpodobně až k 10 procentům,“ predikuje europoslanec.

Evropská unie se bude podle něho v roce 2013 nadále potácet v hospodářské i dluhové krizi. Hlavní problém bude i nadále na jižním křídle eurozóny, tedy v Řecku, Itálii, Španělsku a Portugalsku. „Do problémů se ale může dostat také Francie a některé další státy jako Belgie a další. Velký propad lze očekávat na automobilovém trhu, což negativně zasáhne i české hospodářství. Hospodářské oživení sice již nastalo v USA, ale jeho trvání je otázkou. Zpomaluje rovněž Čína a další státy v Asii. Celkově tedy nelze očekávat nějaké zásadní zlepšení hospodářské situace v EU a ve světě,“ upozorňuje Fajmon.

Chybí charismatický politik

Ani senátor Jan Veleba to nevidí moc dobře: „Z příštího roku mám velké obavy a jsem si jist, že příznivý nebude. Prvním důvodem je pokračování propadu české ekonomiky. Za druhé tato vláda a její neřešení hospodářských problémů nedávají naději, že se na tom vývoji něco změní. Třetí věc je, že ve společnosti je velká frustrace. To vím z toho, že se často bavím s občany. Roste nespojenost lidí s vládou a celkovou situací. Já si troufám tvrdit, že ta nespokojenost je větší než v roce 1989. I když se těžko srovnává a příčiny jsou různé a každému je jasné, že se nebude měnit režim.“

„Za čtvrté zde není charismatický politik, který by přinesl pozitivní vizi a nalil lidem naději do žil. To jedno prohlášení premiéra, že se nebude tolik škrtat, nespraví, protože doposud pořád mluvil o Řecku, škrtech a tak dále. A za páté, z Evropy také nebudou přicházet dobré zprávy. Francii se zhoršuje rating a tak dále a tak dále,“ dodal Veleba.

Není důvodu být optimistou

Předseda NS-LEV 2012 Jiří Paroubek v příštím roce oživení české ekonomiky neočekává: „Není důvodu být optimistou. Spotřeba obyvatelstva ani veřejná spotřeba neporostou. To je jisté. Růst může snad jen export a zdá se, že ani ten neporoste nějak skvěle. Automobilky zápasí s odbytem. Pokud se podobně zadrhne i elektronika, může být pokles větší nežli procento.“

Podle Paroubka se ekonomika jihu Evropy může začít probírat z kómatu, ve kterém je, a podobně i hospodářství USA a Německa. „Růst německé ekonomiky je jedinou nadějí pro českou ekonomiku. Vláda není schopna či ochotna připravit opatření na podporu hospodářského růstu. Jen v závětří čeká a chce jen parazitovat na růstu Německa a dalších okolních zemí, s nimiž máme velkou obchodní výměnu a provázané hospodářství,“ doplňuje poslanec Paroubek.

Analogie k revoluci 1848

Poslanec KSČM Miroslav Opálka vidí v současném pnutí v Evropě určitou analogii se spuštěním revolučních událostí v roce 1848: „Takže pro rok 2013 mám spíše očekávání negativní, z pohledu budoucnosti snad pozitivní ve smyslu donucení k potřebným změnám a přestavbě hodnot.“
 
„Ve světě vzniká nepřehledný počet různých iniciativ, které reagují na dopady krize, nespravedlivé rozdělování vytvářených hodnot, arogantní chování politických reprezentací a na uplatňování moci nadnárodních finančních, politických i vojenských institucí. Tato uskupení napříč kontinenty vyzývají k akcím. Od pokojného spojování různých náboženských směrů ke společným modlitbám až po výzvy k radikálním řešením. Do toho všeho přichází i očekávání změn k lepšímu, které má však být příčinou ojedinělé kosmické konstelace,“ říká Opálka.
 
Poslanec KSČM připomíná, že takzvané rozvinuté země ztrácejí dech a do popředí se dere nové uskupení velmi lidnatých zemí, které brzy přebere štafetu lídrů ekonomického rozvoje. „Tyto celosvětové strukturální změny jsou již dnes velkou neznámou a jak se zdá, Evropa nemá na to, aby mohla cokoli ovlivnit. Zmítá se ve vlastních problémech. I ona tedy musí projít cestu transformace. A ta mívá vždy tvrdé dopady a je jen otázkou, jak spravedlivě budou rozděleny. Zda postihnou i vysokopříjmové skupiny obyvatel, či budou směrovány především na ty slabší,“ uzavřel poslanec.



Záleží na nás. Musíme být optimisty

Vývoj v příštím roce bude podle místopředsedy TOP 09 Pavola Lukši záviset na každém z nás: „Na politicích, jestli se přestanou hádat o malicherných věcech a nebudou řešit sami sebe, ale skutečné problémy naší země a jejích občanů. Na podnicích a jejich zaměstnancích, jak budou šikovní v pronikání na trhy mimo EU. Na odborech, jestli budou svými požadavky vyhánět zaměstnavatele a pracovní místa pryč z republiky. Na všech, jestli budou poctiví, půjdou příkladem a budou nekompromisně odmítat podvodná jednání,“ myslí si poslanec.

Podle poslankyně ODS Jany Černochové by se do nového roku mělo vždy vstupovat pravou nohou, s optimismem: „Žijeme ve svobodě, které bychom si měli více vážit a kterou nám mohou i obyvatelé některých zemí Evropy závidět, protože i ve 21. století žijí v diktaturách. Pevně věřím, že po politických turbulencích roku letošního přijde v roce 2013 stabilita. Vláda má za sebou dva roky prosazování bolestivých reforem a nastává čas, kdy by měla začít sklízet plody odpovědné pravicové politiky.“

„Amerika si potvrdila svého prezidenta na další čtyři roky a tak v tomto ohledu žádnou významnou změnu neočekávám, kromě ještě větších tendencí k socializaci. Naopak situace v eurozóně může stále více eskalovat, neboť proti sobě stojí dva naprosto protichůdné proudy, jejichž silová řešení budou vždy k nelibosti druhé strany. Takováto situace ke stabilitě rozhodně nepřispěje. Jaké bude finální hodnocení roku 2013, záleží do jisté míry na nás samotných a konstruktivní optimismus je podle mého názoru prvním správným krokem k úspěchu,“ dodala Černochová.

Jedině, že by národ vyhnal z vlády Kalousky, Nečase,Vondry...

A jak vidí možné zlepšení v příštím roce senátor Severočechů.cz Jaroslav Doubrava? „To snad jen v případě, že by národ konečně povstal a vyhnal z vlády Kalousky, Nečase, Vondry a další a další. Ne, skutečně si nemyslím, že se podaří zastavit další rozkrádání republiky. Úmyslně už neuvádím „naší". Ono toho nám, zejména po megatunelu nazvaném církevní restituce, moc nezbývá. Jak může přijít hospodářské oživení, když je republika rozkradená, průmysl rozdaný a o co nebyl zájem, bylo ponecháno osudu, tedy zničeno mnohdy s velkou pomocí těch, kterým se říká sběrači kovů (kdo to asi je?),“ uvedl senátor.

„Ono ani ty daně ožebračující občany naší země nebude totiž z čeho vybírat. Zahraniční firmy vyvádí zisky mimo republiku a „svých" máme pomálu. Přitom mám za to, že stěžejním pro státní kasu by měly být především výnosy daní z průmyslu. Budu jen rád, když mi tento názor nějaký ekonom (zdůrazňuji ekonom, nikoli tedy pan Kalousek) vyvrátí,“ dodává Doubrava.

Ani eurozóna podle něho nepřináší naději: „Podívejte se, jak se hroutí ekonomiky v jednotlivých státech. Nemyslím si, že se to zastaví. To jedna, dvě jakž takž fungující ekonomiky nemohou utáhnout. Mám za to, že ona celá západní Evropa, a tady připojuji i USA, už překročila své schopnosti, svůj ekonomický potenciál a nejen ekonomický. Je ovládána finančními magnáty, kteří byli vždy nenasytní, takovými jsou a takovými i budou. Mrazí mě představa, kam až by tento stav byli schopni dohnat, kam by byli schopni dovést svět. Víme, že v minulosti za takového stavu vždy mlčely múzy a ke slovu přišlo to nejhorší řešení. A nedělám si iluze o tom, že lidstvo, respektive ti finanční magnáti prahnoucí po mamonu, zmoudřeli. Budoucnost a nemyslím tím jen Rusko, jak mi asi někdo vytkne, je na východ od nás, jak tomu už v minulosti mnohokrát bylo. Čím dříve toto vezmeme na vědomí, tím lépe. Velmi rád bych se mýlil, ale obávám se, že očekávat pozitivní impulsy v ekonomice v příštím roce bude jen zbožným přáním.“

Posílení levice

Europoslanec KSČM Jaromír Kohlíček má očekávání pozitivní i negativní. Pozitivní je podle něho změna složení Senátu a posílení levice v jednotlivých krajích. „To se může projevit lepší spoluprací, rychlejším řešením nejrůznějších kmotrovských residuí z minulosti. Negativní na vstupu do Nového roku bude snaha současné vlády o zhoršení životní úrovně obyvatel, z čehož vyplývá nárůst sociálního napětí, a přesto, že jsou zde pozitivní signály, bude převažovat negativní hospodářský vývoj, rozval školství a zdravotnictví a snaha likvidovat zbytky sociálního smíru,“ říká europoslanec.

Vzhledem k nízkým investicím do infrastruktury poroste podle Kohlíčka nezaměstnanost a hospodářská situace v eurozóně i Spojených státech se nezlepší. Pozitivní impulsy může přinést podle něho pouze rozšíření spolupráce s rychle rostoucími ekonomikami (BRICS), případně preferenční země podle seznamu Ministerstva zahraničních věcí.

Export mimo EU

„V obou těchto skupinách jsou zahrnuty zejména Rusko, Čína, Brazílie, Turecko, Kazachstán, Indonésie, Vietnam a samozřejmě další státy jižní a jihovýchodní Asie, především Indie. Velký potenciál vidím i v zemích Latinské Ameriky. Bohužel dosavadní podpora rozvoje spolupráce s těmito zeměmi je spíše symbolická a zřejmě to změní pouze radikální obměna vládní garnitury v České republice,“ zlobí se Kohlíček.

„Pokud bude dosavadní škrt-forma české vlády pokračovat, nelze tedy očekávat výrazné pozitivní impulsy pro růst naší ekonomiky. Drobné náznaky, které prosazuje Ministerstvo průmyslu a obchodu, potřebují výraznější státní podporu. Je nezbytné, aby i v zemědělství došlo k obratu od extenzivní výroby rostlinné k oborům, které jsou náročnější na lidskou práci a zpracování. Zatím absolutně chybí nejrůznější podpory, které bohatě využívá zemědělský a potravinářský sektor v SRN, Francii nebo Rakousku. Zde chybí i náznak pověstného světélka na konci tunelu. Na úrovni EU probíhají v tomto smyslu intenzivní jednání, ale řada věcí se může řešit pouze na domácí půdě a tam dosud chybí vůle k řešení. V příštím roce se pravděpodobně zvýší inflace, zažijeme další vzestup cen surovin a elektrické energie a jedinou šancí je urychlená změna vládnoucí garnitury v Praze. Lednové prezidentské volby bohužel takovou změnu přinést nemohou,“ předvídá europoslanec.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…