Tomu nerozumím, nechápu. Známá ekonomka se podivila nad Babišovými plány

31.01.2014 8:52

Když přebíral šéf hnutí ANO Andrej Babiš nejmocnější resort – ministerstvo financí, prohlásil, že úřad doposud v podstatě nikdo neřídil. Tímto výrokem poněkud překvapil ekonomku Markétu Šichtařovou. „Pod to bych se nepodepsala,“ potvrdila ParlamentnímListům.cz. Rozhodně se podle ní nedá říci, že by v posledních letech fungoval resort samospádem a že byl ponechán osudu.

Tomu nerozumím, nechápu. Známá ekonomka se podivila nad Babišovými plány
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ekonomka Markéta Šichtařová

Anketa

Bude podle Vás Andrej Babiš úspěšným ministrem financí?

73%
27%
hlasovalo: 6237 lidí

„Na odborné kvality ministra může mít každý jiný názor, ale změny v resortu probíhaly poměrně frekventovaně. O tom ostatně svědčí, jak se často měnila DPH a další věci,“ odmítla slova novopečeného vicepremiéra a ministra financí. Chápe to spíš jako snahu Andreje Babiše vymezit se proti stávajícímu stylu řízení, protože je přesvědčen, že by resort měl být řízen jinak.

Částečně může stát řídit jako firmu

Majitel zemědělsko-potravinářsko-chemického impéria Agrofert znovu prohlásil, že chce ministerstvo řídit jako firmu. „To do určité míry může fungovat, když budeme přistupovat k příjmům a výdajům státního rozpočtu jako k příjmům a výdajům firmy. To dává smysl,“ souhlasí částečně s přístupem nového ministra ekonomka. Dosud se stát jako firma nechoval, vydával víc, než odpovídalo příjmům. „A když stát zjistil, že má velký dluh, snažil se zvýšit příjmy tak, že o sto šest zvedal daně, ačkoli z lidí už toho moc vyždímat nešlo. To je přístup, který by u firmy narazil a který by také nefungoval,“ vysvětlila Šichtařová. Firma se podle jejích slov řídí tak, že nejprve si její šéf musí zjistit, jaké má reálné možnosti, kolik je schopen při maximální snaze na trhu vydělat, a tomu musí přizpůsobit své výdaje. „To je logičtější a správnější přístup, jak přistupovat ke státním financím,“ říká ekonomka.

Babiš může narazit na státní aparát

Kde by však mohl tento přístup technicky narazit, je státní aparát. Aby se totiž dal stát řídit jako firma, je třeba, aby bylo možné pružně a rychle přijímat nové zákony a vyhlášky. „Abychom mohli snížit daně, když zjistíme, že jsou zbytečně vysoké, muselo by se okamžitě přijmout dané opatření v parlamentu. Ale tady to naráží. Stát prostě není firma, tady se prosazují různé lobbistické zájmy. Říci si, že budu řídit ministerstvo i filozoficky správně, ještě neznamená, že mi to projde v legislativním procesu,“ upozornila na místo, kde může sebelepší snaha narazit. Legislativní proces bývá dlouhý, protože každý zákon prochází ještě před schválením ve vládě složitým připomínkovým řízením.

Ekonomka nerozumí tomu, kde chce ministr hledat v zemi majetky a peníze

Ekonomku také zarazil výrok nového ministra financí, že je v letošním roce třeba zjistit, kde a jaké jsou v této zemi majetky a peníze. „Tomu nerozumím, nechápu, co má na mysli. Jestli to, že bude lépe vybírat daně, že se dají z lidí a firem vytáhnout peníze, nebo bude zjišťovat, kde jsou státní podniky a jestli by mohly lépe vydělávat,“ přemýšlí nad smyslem Babišova dalšího výroku. Pokud by to mělo znamenat, že chce najít způsob, jak vytáhnout z lidí víc peněz, nepovažovala by to za úplně nejlepší postup, protože by stát měl spíš uvažovat, jak lidem víc peněz nechat. „Ministr by měl myslet na to, aby mezi lidmi peníze zůstaly, a aby na pokrytí nejdůležitějších výdajů státu použil jen nejzákladnější daně,“ míní Markéta Šichtařová. Stát by měl vybrat jen minimum daní tak, aby to ekonomiku co nejméně poškodilo, a pak peníze co nejefektnější využít. „Neměl by uvažovat, jak získat od lidí co nejvíc peněz a pak to rozfrcat,“ shrnula pro ParlamentníListy.cz.

Anketa

Která z těchto stran je vám sympatická? (Výběr nových a menších stran kandidujících do EP)

hlasovalo: 17078 lidí

Největším problémem je dynamika růstu veřejného dluhu

V příštím roce se Andrej Babiš hodlá zaměřit na zlepšení výběru daní, zejména DPH, a v roce 2016 konečně stavět dálnice a infrastrukturu. To jsou prý jeho priority. „Dejme tomu, že v roce 2016 bychom mohli být hypoteticky z krize venku, to už je za dlouhou dobu, o tom by se dalo uvažovat,“ připustila Markéta Šichtařová. Ale současně upozorňuje, že největším problémem České republiky je veřejný dluh a především dynamika jeho růstu. „Jsem přesvědčena, že problém není na straně příjmů, tedy výběru daní, ale na straně výdajů, tedy toho, kolik se neproduktivně vyhazuje,“ namítá. Proto by se zaměřila především na výdajovou stránku státního rozpočtu.

Pokles tuzemské ekonomiky byl způsoben tím, že se moc tlačilo na výběr daní

Ekonomka upozornila, že v roce 2013 jsme byli jedinou zemí, jejíž ekonomika byla v poklesu, ale ostatní země s podobnými ekonomikami jako naše, například Polsko a Slovensko, dál rostly. „Tento pokles byl způsoben tím, že se moc tlačilo na výběr daní a že se zvýšilo DPH,“ poukázala na chyby Babišova předchůdce Šichtařová. Nedávno podle ní došlo k dalšímu šoku, který je ekonomicky kvalitativně nesrovnatelný se zvýšením DPH, ale je srovnatelný psychologicky, a to intervence České národní banky. „Měla na psychologii veřejnosti demonstrační odrazující efekt, kdy veřejnost byla vystresována. To je jeden šok za druhým, které veřejnost zneklidňují,“ kritizuje kroky politiků a bankéřů.

Čím jsou daně nižší, tím lepší je jejich výběr

Když bude Andrej Babiš mluvit o zlepšení výběru daní, Šichtařová se obává, že veřejnost bude opět mít strach, že se daně zvýší a že si na ně došlápne Finanční úřad, že neplatí daně. „Přitom už jsou u nás daně našponované na maximum, ale dlouhodobě se ukazuje, že čím jsou daně nižší, tím lepší je jejich výběr. Ke zlepšení výběru nevede zvyšování daní, ale zjednodušení daňového systému a snížení daní,“ poznamenala. Vzhledem k tomu, že hlavním ekonomickým odborníkem nového ministra má být analytik Aleš Michl, který má podobné názory, je možné, že se tímto směrem posune i resort ministerstva financí.

Markéta Šichtařová prohlásila, že další priority nového ministra - dočerpat co nejvíce peněz z evropských fondů, vstřícnost k zahraničním investorům nebo stabilizace daňového systému – jsou definovány tak široce a nekonkrétně, že není jasné, co všechno se v tom skrývá. „S hesly se dá soutěžit, ale záleží na tom, jak to bude provedeno v reálu,“ prohlásila ekonomka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…