Totální guláš. Tak může dopadnout Kalouskův zdražovací a daňový balíček

22.05.2012 4:41

Ve středu se bude na vládě projednávat Návrh zákona o změně daňových a pojistných zákonů v souvislosti se snižováním schodků veřejných rozpočtů (č.j. 463/12 ), který předkládá ministr financí Miroslav Kalousek. Již nyní se zdá, že schvalování tohoto zákona bude velmi komplikované, protože obsahuje řadu opatření, respektive novel současných zákonů, různě přijatelných či nepřijatelných pro různé okruhy poslanců.

Totální guláš. Tak může dopadnout Kalouskův zdražovací a daňový balíček
Foto: Hans Štembera
Popisek: Fotokoláž.

Jedná se o opatření, která schválili ekonomičtí ministři vlády. Podle předkládací zprávy jde především o omezení výdajových paušálů u daně z příjmů fyzických osob; zvýšení srážkové daně z příjmů vůči daňovým rájům; zrušení tzv. zelené nafty; zvýšení daně z převodu nemovitosti o jeden procentní bod.

Dále změny, které taktéž mají vstoupit podle plánu v účinnost v roce 2013, ale jejich účinnost je omezená do konce roku 2015: „solidární“ zvýšení daně z příjmů fyzických osob ve výši sedm procent; zrušení základní slevy na dani z příjmů fyzických osob pro pracující důchodce; zvýšení sazeb daně z přidané hodnoty o jeden procentní bod; zrušení stropů u pojistného na veřejné zdravotní pojištění.

Anketa

Podporujete změny daní tak, jak je navrhuje ministr Kalousek?

5%
95%
hlasovalo: 1296 lidí

Legislativní smršť v jednom zákoně

Konkrétně v rámci předkládaného Zákona o změně daňových a pojistných zákonů v souvislosti se snižováním schodků veřejných rozpočtů má v jednom balíku dojít ke změně zákona o daních z příjmů, zákona o dani z přidané hodnoty, zákona o spotřebních daních, zákona o dani dědické, dani darovací a dani z převodu nemovitostí, zákona o pojistném na všeobecné zdravotní pojištění, zákona o rozpočtovém určení daní, zákona o pomoci v hmotné nouzi, zákona o státní sociální podpoře, trestního řádu, občanského soudního řádu, zákona o pobytu cizinců na území České republiky a o změně některých zákonů, zákona o výkonu zajištění majetku a věcí v trestním řízení a o změně některých zákonů, zákona o sociálních službách, zákona o životním a existenčním minimu, zákona o zdravotních službách, zákona o dani dědické, dani darovací a dani z převodu nemovitostí, zákona o pojistném na veřejné zdravotní pojištění.

Dle zjišťování ParlamentníchListů.cz budou ti poslanci, kteří mají problém s nějakou částí navrhovaných opatření navrhovat své vlastní pozměňující návrhy. Během schvalování tedy může vzniknout poměrně velký chaos, protože s návrhem zákona mají problém i někteří poslanci, kteří hlasovali pro důvěru vládě. Naopak některé principy by mohli podpořit poslanci, kteří vládě důvěru nedali.

Zákon o státním rozpočtu

Tento zákon je pro ministra financí a vládu velmi klíčový, protože od jeho podoby se bude odvíjet i zákon o státním rozpočtu, který by měl ministr financí předložit do sněmovny do konce září.

„Je jasné, že se Kalousek bude snažit tento zákon co nejdříve protlačit, aby mohl předložit následně zákon o státním rozpočtu. Bylo by zvláštní, kdyby v zákonu o státním rozpočtu počítal s příjmy, které nebyly ještě schváleny v jím předkládaných novelách zákonů. Proto počítám, že nás k tomu ještě přes léto určitě svolají,“ řekl redakci poslanec koalice.

Kalouskův ďábelský guláš

ČSSD ještě ladí noty. „Každopádně je nešťastné, že to je takto předkládáno v jednom balíku. To už známe ostatně od dob slavného Topolánkova batohu. Takhle je to velmi nepřehledné a zapleveluje to právní řád. Žádnou taktiku ohledně případných pozměňovacích návrhů ještě nemáme. Ale již teď víme, že máme problém se zrušením zelené nafty či jsme proti zvyšování DPH. O zvýšení dani z převodu nemovitosti lze diskutovat. Každopádně se ještě na klubu budeme radit, jakou zvolíme taktiku a jestli lze něco z toho Kalouskova guláše podpořit,“ řekl ParlamentnímListům.cz místopředseda Rozpočtového výboru sněmovny Václav Votava z ČSSD.

„Co pochází z Kalouskovy dílny, od ďábla jest. Jako celek je pro nás tento zákon samozřejmě naprosto nepřijatelný. Nejspíše se pokusíme dát nějaké pozměňovací návrhy v rámci projednávání na Rozpočtovém výboru, možná budeme jednat o společných pozicích s KSČM či některými dalšími poslanci koalice, i když nějak vlastně ztrácím přehled, kdo koaliční poslanec je a kdo není. Byl bych rád, kdyby se nám podařilo prosadit nějaké pozměňovací návrhy v rámci usnesení Rozpočtového výboru. Já sám za sebe nevylučuji, že nějaký pozměňovací návrh podám,“ řekl redakci místopředseda Rozpočtového výboru Ladislav Šincl z ČSSD.

I v ODS jsou odpůrci balíku

I v ODS jsou odpůrci některých částí navrhovaného balíku. „Stále platí, že jsem proti zvyšovaní daňové zátěže pro podnikatele, ale i pro občany obecně. Pokud to tedy bude navrženo v rámci jednoho zákona, je třeba se proti zvyšování daňové zátěže postavit prostředky, které nabízí legislativní proces, tedy ve výborech a pozměňovacími zákony,“ sdělil aktuálně ParlamentnímListům.cz poslanec ODS Boris Šťastný.

„Já znovu opakuji, že jsem proti zvyšování daní. Daně by se měly naopak snižovat. Zvyšování daní pouze sníží koupěschopnost obyvatelstva a nakonec se ani více peněz nevybere. Věřím, že o tom bude rozsáhlá a podrobná debata na klubu ODS. Já na jedné straně rozumím tomu, že premiér Nečas musí přistupovat na koaliční kompromisy, na druhé straně bychom ale neměli za nějaké meze ustupovat. Předpokládám, že k tomu zákonu jistě pozměňovací návrhy budou,“ uvedl poslanec ODS Jan Florián.

Velký problém s milionářskou daní má i poslanec ODS Tomáš Úlehla. „Doufám, že se nebude hlasovat ´en bloc´, ale jednotlivě o každém návrhu zvlášť, jelikož hlasovat pro další zvyšování daní těm, kteří dávají práci druhým, a svým mnohonásobně vyšším pracovním nasazením dosahují vyššího zisku, platu či odměny, rozhodně nebudu! Bylo by to proti mému osobnímu přesvědčení, a nerad bych naplnil rčení, že v Česku se úspěch neodpouští,“ řekl ještě před tím, než bylo zřejmé, že balík bude obsažen v jednom zákonu, poslanec. Nyní se jeho aktuální reakci nepodařilo zjistit.

Véčka se budou radit

„Budu hlasovat pouze pro takové zákony, které budu považovat za pravicové a pro tuto zemi dobré. Určitě mezi ně nepatří progresivní zdanění, ani zvýšení DPH, ani zvýšení daně z nemovitosti, ani zvýšení daně z příjmu fyzických osob. Nebudu popírat to, čeho se ODS 20 let držela jako svého ideového programu,“ řekl před časem redakci Bém.

Poslanecký klub Věcí veřejných by se měl o návrhu zákona bavit na úterním klubu od jedenácti hodin. „Ještě musíme prodiskutovat, jak se k tomu postavíme. Víc k tomu zatím neřeknu,“ řekl redakci místopředseda poslaneckého klubu VV Otto Chaloupka, který hlasoval pro důvěru vládě, ačkoli další podporu vládním zákonům neslíbil.

„Budeme se o tom bavit na klubu, ale dá se očekávat, že budeme proti zvýšení DPH. Někteří kolegové z ODS i já budeme proti milionářské dani. Pokud je to v jednom balíku, tak si to o ty pozměňováky říká, protože některá dílčí opatření navržená v balíku mohou být přijatelná,“ uvedl člen poslaneckého klubu VV Josef Dobeš.

Nejistá stojednička

Ministr Kalousek by se schválením zákona, pokud ho vrátí Senát, mohl mít velký problém. Poslanecký klub ODS a TOP 09 společně s peakovci dá totiž dohromady jen 100 hlasů. Další dva hlasy dodali bývalí členové poslaneckého klubu ODS Michal Doktor a Pavel Bém. A pro vládu hlasovali i tři členové poslaneckého klubu VV Otto Chaloupka, Milan Šťovíček a Miroslav Petráň.

Avšak Doktor a Bém již dříve uvedli, že nepodpoří zvyšování přímých daní a to, co by šlo proti programu ODS. Stejně tak Chaloupka, Šťovíček a Petráň neslíbili automatickou podporu všem návrhům vlády.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…