Už je to tu: Čína začala pomáhat Rusku. A je zde drtivý plán. Podívejte se též na pravdu o ruském hospodářství

30.12.2014 13:54

Rusko posiluje své již tak úzké vazby s Čínou, aby mohlo lépe čelit západním sankcím a poklesu cen ropy, jež tvoří jeden z klíčových příjmů státního rozpočtu. Prozatím však vykazuje rubl značnou nestabilitu a stát musí na zklidnění ekonomické situace utrácet finance z rezervního fondu.

Už je to tu: Čína začala pomáhat Rusku. A je zde drtivý plán. Podívejte se též na pravdu o ruském hospodářství
Foto: repro, tan
Popisek: Nejvyšší bankovka ruského rublu, na níž je znázorněn Most přes řeku Amur a Pomník Nikolaje Muravjova-Amurského

Anketa

Očekáváte v roce 2015 předčasné sněmovní volby?

85%
15%
hlasovalo: 27308 lidí

Rusko a Čína začaly od 29. prosince finanční operace v rámci valutového swapu, jak informuje server Vesti Finance. Valutový swap se uzavírá obvykle regionálně k tomu, aby došlo ke zjednodušení finančních operací. Po uzavření dohod o swapovém obchodování mohou vlády zemí používat cizí měnu a přitom vydávat emise domácí měny a okamžitě ji vyměnit. To znamená, že centrální banky zemí, které mají takovou dohodu, mohou vydávat kredity svým bankám v jüanech.

celý článek v ruštině máte k dispozici ZDE

Uzavírání swapových dohod je dnes čínskou strategií, jak z čínské měny udělat budoucí globální rezervní měnu. V současnosti má Čína uzavřeno na 28 takových dohod a za poslední čtyři roky jejich objem vyrostl celkem 350krát. Mezi zeměmi, které mají s Čínou podobnou dohodu, jsou například Austrálie, Nový Zéland, Brazílie, Singapur, Hongkong, Thajsko, Argentina, Malajsie, ale také EU, Německo nebo Británie. Rubl tak není jediná měna, která se bude v Číně obchodovat – v danou chvíli se jedná o celkem 11 cizích valut, pro které jsou dostupné swapy v jüanech.

Dohoda s Ruskem má nyní objem asi 120 (dle Bloombergu 150) miliard jüanů a jejím cílem je vedle posílení role jüanu také větší stabilita obou měn, což může přispět k celkové stabilitě světového finančního systému. Přitom Čína i Rusko dlouhodobě vystupují proti současné roli dolaru na světovém trhu. Čína má valutové rezervy v hodnotě celkem 3,89 bilionu dolarů, zatímco Rusko v hodnotě 374 miliard.

Rusko je na devátém místě mezi obchodními partnery Číny a Rusko samo se zřejmě bude snažit časem rozšířit regionálně rubl jako společnou měnu v rámci Eurasijské ekonomické unie. Obrat mezi Čínou a Ruskem v posledních šesti letech vzrostl o 100 % a čítá asi 90 miliard dolarů. Lídři Ruska a Číny se dohodli, že k roku 2015 se bude jednat o celkovou částku 100 miliard a do roku 2020 potom 200 miliard dolarů.

Swapový režim Rusko a Čína uzavřely také v reakci na protiruské sankce, které fakticky postrkují Rusko a Čínu stále více k sobě. O efektu těchto kroků zatím nepanuje shoda, ale někteří západní odborníci už nyní varují před tím, že aliance mezi Ruskem a Čínou se stává nejdůležitějším a podceňovaným geopolitickým problémem pro USA.

Očekává se také, že swapový režim by mohl pomoci k ulehčení investičních procesů do ruské ekonomiky. Čína má zájem investovat do infrastruktury, energetiky a nerostného průmyslu a nedá se vyloučit, že jí ruská vláda otevře dveře i pro investice do strategických oblastí, které jsou nyní pro zahraniční investory dle ruských zákonů nedostupné.

Ruská ekonomika v minulých týdnech utrpěla značné šrámy. Naplno se projevily důsledky sankcí a nízké ceny ropy, v důsledku čehož ztratil rubl více než polovinu své hodnoty v porovnání se začátkem roku. Potíže ruské ekonomiky se promítly i v poklesu HDP, který v listopadu podle ruského ministra pro hospodářství činil 0,5 %. Ruská ekonomika tak poklesla poprvé od října 2009. Analytici tvrdí, že situace se bude ještě zhoršovat. Rusku příliš nepomohlo prohlášení států OPEC, že i přes poklesy ceny ropy o 50 % za posledních šest měsíců nebudou snižovat svoji produkci.

Sankce uvalené proti Rusku jako odveta za ukrajinskou krizi zase způsobily, že země letos přišla o zahraniční investice ve výši 100 miliard dolarů. „Při současných cenách ropy není důvod k optimismu,“ říká analytik pro Rusko a státy bývalé SNS z moskevské ING Bank Dmitrij Polevoj. Podle jeho názoru bude trvat velmi dlouhou dobu, než se podaří obnovit důvěru spotřebitelů a dát do pořádku poškozený bankovní systém. Reuters také připomíná, že sankce zamezily ruským firmám přístupu k zahraničním půjčkám, což rovněž přispělo k největší krizi v zemi od roku 1998.

text agentury Reuters v angličtině je ZDE

Rubl je stále velmi nestabilní a nepomáhají mu ani některé státní zásahy, jako bylo např. zvýšení úrokové míry z 10,5 na 17 %, a trhy příliš neuklidnilo ani nedávné vystoupení Vladimira Putina na ostře sledované tiskové konferenci. „V pátek rubl sice posílil o 6 %, ale v pondělí opět nabral ztrátu, kterou se mu následně nepodařilo zcela dorovnat. Pád rublu povede zcela jistě k růstu inflace a bude tak ohrožen nepsaný slib Vladimira Putina zajistit Rusku i nadále prosperitu,“ uvádí Reuters a dodává, že dle pesimistického výhledu vlády povedou nízké ceny ropy v příštím roce k poklesu ekonomiky o 4 % a inflaci až ve výši 10 %.

Mezi další opatření vlády k posílení rublu patří i nařízení státním kolosům Gazprom a Rosněfť, aby prodaly své dolarové výnosy. „Momentálně rubl ztratil další 3 % své hodnoty a je obchodován na úrovni 56 rublů za dolar. To je mnohem horší výsledek, než jaký byl v první polovině roku, kdy za jeden dolar platili Rusové 30 až 35 rublů. Na druhou stranu jde o zlepšení oproti polovině tohoto měsíce, kdy dosáhl rubl vůči dolaru rekordního propadu a dostal se až na hranici 80 bodů,“ informuje Reuters. V důsledku oslabení rublu se v Rusku značně zvyšuje nakupování cizích měn a rostou i výběry hotovosti z bank.

doplňující text Reuters v angličtině potom najdete ZDE

Ruské úřady i nezávislí ekonomové se obávají, že pokud nebude Putin souhlasit se škrty ve vojenských výdajích, bude muset vláda zvyšovat daně i věkovou hranici pro odchod do důchodu, případně do oběhu pustit nově vytištěné peníze. Podle těchto hlasů by ovšem mělo Rusko v příštím roce „přežít“ i za předpokladu, že se cena za barel ropy nebude zvyšovat. „S výhledem na další roky jsou však experti mnohem méně optimističtí. A to v případě poklesu ceny ropy za barel k hranici 40 dolarů. Podle nejmenovaného vládního zdroje panuje velké znepokojení nad tím, jak vládní deficit vyčerpává dva rezervní fondy vytvořené v minulých letech ze zisků z prodeje ropy,“ informuje Reuters.

„Pokud bude současný trend pokračovat, dosáhne brzy deficit 4 bilionů rublů a rezervní fond bude do 18 měsíců vyčerpán. V roce 2016 tak nebudeme mít zdroje k naplnění rozpočtových závazků. O roce 2017 raději ani nemluvit,“ cituje Reuters vysokého ruského úředníka a uvádí, že v současné chvíli je v rezervním fondu uloženo asi 89 miliard dolarů. Velké ztráty postihly i Ruskou centrální banku, která od začátku roku vynaložila v důsledku svých snah přibrzdit pád rublu o 110 miliard dolarů víc ze svých rezerv, které ještě na začátku roku činily 510 miliard dolarů (ve všech fondech a instrumentech).

Státní výdaje by se pro příští rok měly snížit o 10 %, ale podle ministra financí Antona Silujanova je to stále málo. Z celkových výdajů pro rok 2014 ve výši 248 miliard dolarů tvoří 33 % z této částky výdaje do sociální oblasti a 32,5 % představuje vojenské výdaje. Diskutuje se také o prudkém zvýšení hranice odchodu do důchodu. Podle bývalého ministra financí Alexeje Kudrina by mělo Rusko v prvé řadě urovnat své vztahy s Evropou a Spojenými státy. Jenom tak lze dle jeho mínění úspěšně současné ekonomické krizi čelit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vss, pro

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…