Večerní jednání premiéra s hejtmany prý bylo „něco šílenýho“. Jenže ne kvůli Babišovi. Nejvíc šokovali Hřib a lidovecký Grolich. Pouze na PL

14.02.2021 11:39

Platí pravidlo, že z citlivých jednání informace neunikají. Tak tomu mělo být i v případě sobotní online schůzky premiéra Babiše s hejtmany. Cílem rokování, jak mnozí avizovali, byla snaha naplánovat fungování státu po ukončení nouzového stavu. Výsledek se ovšem nedostavil. Důvody? Na to naší redakci odpověděli dva přítomní.

Večerní jednání premiéra s hejtmany prý bylo „něco šílenýho“. Jenže ne kvůli Babišovi. Nejvíc šokovali Hřib a lidovecký Grolich. Pouze na PL
Foto: repro Youtube, tan
Popisek: Jan Grolich, 4. hejtman Jihomoravského kraje

„Včerejší tříhodinové jednání s vládou zatím nepřineslo konečný výsledek, na kterém bychom se dokázali všichni shodnout,“ řekl v neděli královéhradecký hejtman Martin Červíček (ODS). Bývalý policista se podle našich zjištění do sobotní debaty sice zapojoval, avšak nic konstruktivního to nepřineslo. Pokud zůstaneme na konkrétním případě tohoto zástupce krajské samosprávy, bude patrné, v jak patové situaci se nyní celá země nachází.

Červíček namísto konkrétních návrhů řešení přišel s tím, aby se premiér setkal v Poslanecké sněmovně se zástupci opozice, „aby bylo zřejmé, že přijaté resumé bude akceptováno i Sněmovnou a nedojde k jeho napadení, a bude projednán pandemický zákon“.

Že se hraje o čas a o vlastní publicitu, je víc než zřejmé.

Další, kdo upozornil na krach, byl lidovec Jan Grolich, málo známý hejtman Jihomoravského kraje. Ten sice nebyl schopen vydat jakékoli oficiální stanovisko, zato na twitteru dotyčný politik uvedl, že jednání s premiérem bylo za trest. Konkrétního neřekl také nic.

„Jednal jsem velice vstřícně. Jednal jsem pokorně, poníženě,“ reagoval premiér.

Krok dopředu naopak udělal oranžový Martin Netolický z Pardubického kraje. Tamní bezpečnostní rada projednala a schválila žádost směrem k vládě České republiky o vyhlášení nového nouzového stavu na dobu 30 dnů. Jihočeský Martin Kuba (ODS) na stránkách kraje publikoval plytkou výzvu, kterak žádá vládu a všechny poslance koaličních a opozičních stran, aby se pokusili najít řešení při jednání o nouzovém stavu.

Výsledek prohlášení? Žádný.

Dalo by se pokračovat napříč hejtmanstvími, která okupují zástupci ODS, ČSSD, ANO, ale i STANu nebo Pirátů.

Obyvatele republiky by však více zajímalo, jak to vypadá se školami, s testováním žáků, s vakcínami pro seniory, se zapojením armády a dalších složek...

A tak ParlamentnímListům.cz nezbylo nic jiného než požádat naše zdroje, aby se podělily o dojmy ze zmíněného večerního jednání předsedy vlády a hejtmanů. Vědět jsme chtěli především to, proč nedošlo k jakémukoli konkrétnímu závěru a posunu.

„To nešlo, to si nedovedete představit, něco šílenýho,“ sdělil jeden z nich. Proč? „Představte si na jednom místě víc lidí, přičemž každý má názor, každý z něho nechce příliš ustoupit, do toho si přidejte osobní ataky a snahu o mediální publicitu,“ dodal.

Svá slova blíže rozvádět nechtěl.

„Nepadla sice žádná všeobecná domluva, že bychom neměli nic říkat z průběhu debaty, ale když kolega Hřib opakovaně udává do světa, co se děje, tak já snad mohu také,“ přiblížil druhý zdroj. Ten se nechal slyšet, že především pražský primátor Hřib (Piráti) funguje spíše jako socha. „Nemám k němu vztah, nevím o nikom, kdo by ho měl, není to empatický člověk,“ upozornil. „Ani kolega Hřib nepřinesl nic převratného, nevím ani, že by tam vlastně byl,“ podotkl s mírným úsměvem.

Anketa

Který z lídrů sněmovních stran ve vás vzbuzuje největší důvěru?

39%
0%
1%
45%
3%
hlasovalo: 28554 lidí
Smích však večerní diskusi neprovázel. „Ne, to rozhodně ne," svěřil se dále.

Podle tohoto krajského činovníka došlo k řadě patových situací, které byly provázeny i slovními ataky. Nejvíce prý, navíc osobně a opakovaně, útočil již zmíněný jihomoravský lidovec a komik Jan Grolich. „Až mě to překvapilo a šokovalo, z jeho strany to byly takové divné útoky na Babiše, toho jsem si všiml, nepochopil jsem je,“ podotkl.

Premiér Babiš pro PL komentář odmítl.

Jestli se oba zdroje na něčem shodly, byla to angažovanost libereckého hejtmana Martina Půty. Ten prý působil věcně, konstruktivně a jako jediný dodal řadu jasných návrhů. Ani ty se ovšem nikde neobjevily. Také v tomto případě je důvod nasnadě; nejednotnost.

„Nouzový stav je ale výjimečný nástroj a nemůžeme ho využívat donekonečna,“ poznamenal představitel Libereckého kraje a úřadující předseda Starostů pro Liberecký kraj.

A co ostatní představitelé krajů? Jan Schiller, Vítězslav Schrek, Radim Holiš, Ivo Vondrák, Petra Pecková nebo Josef Suchánek?

„Neumím to posoudit, prostě jsme se nebyli schopni na ničem shodnout mezi sebou, natož s panem Babišem,“ uzavřel zdroj.

Jednání by měla pokračovat dnes (v neděli), a to na formátu zástupců krajů a ministra zdravotnictví Blatného.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…