Vládní poslanci: Socialisté se blíží komunistům. Hlady tu nikdo neumírá

28.04.2012 16:56

S naprostým klidem a bez emocí berou pravicoví politici kritiku jejich vlády, která v pátek žádala Poslaneckou sněmovnu o důvěru. Tu nakonec počtem 105 hlasů získala, od řečnického pultíku ale zaznívaly od zástupců sněmovní levice zajímavé věci. Například že v Česku se umírá hlady. Podle šéfky sněmovny Miroslavy Němcové si sociální demokraté v pátek testovali, jak moc se mohou přiblížit ke komunistům.

Vládní poslanci: Socialisté se blíží komunistům. Hlady tu nikdo neumírá
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Hlasování o důvěře vládě 27. 4. 2012. Pro vládu se vyslovilo 105 poslanců

Během vyslovování důvěry či nedůvěry vládě se dají zaslechnout ve Sněmovní ulici různé výpady opozice vůči vládě. Nejinak tomu bylo i tento pátek, kdy vláda do rizika, že jí poslanci pošlou do historie, šla vzhledem k událostem posledních týdnů sama. Levice se na tuto chvíli dokonale přichystala a proces, který by za normálních okolností mohl trvat asi hodinu, patřičně protáhla až do večerního prime-time hlavních televizních stanic. S vědomím, že diváci budou svědky předem určené porážky snahy kabinet shodit.

Vše, co se dělo v pátek ve sněmovně ZDE

A proto si řečníci svou roli pořádně užili. Například Adam Rykala z ČSSD tvrdil, že v ČR lidé díky Nečasově sociální politice umírají hlady. Emotivní projev připomínající obraz Londýna devatenáctého století pak přednesl komunista Miroslav Grebeníček. "Chudoba v západních zemích, to je žebrání s vychrtlým kojencem v náručí ve vozech metra, to jsou noci mezi popelnicemi s pokrývkou z novin, to jsou chromí lidé, povalující se na dlažbě v chodbách metra. Chudoba v západních zemích, to je jedinečný Dustin Hoffman ve filmu Půlnoční kovboj.",“ uvedl před poslanci Grebeníček, že toto varování se naplnilo pro Českou republiku.

Testují si jak moc můžou doleva, soudí Němcová

Pravicové poslance projevy jejich levicových soků sice pobavily, připouštějí ale, že jsou oproti dřívějšku mnohem ostřejší. A to naznačuje mnohé. Mimo jiné i posun ČSSD více doleva. "Debata kolem vyslovování důvěry vládě je vždy plná hodně nadsazených prohlášení. Levice samozřejmě využije veškerý arzenál, který má, argumentuje pak mimo realitu. Sociální demokracie zvyšuje napětí a potřebuje nějak vysvětlit, proč chce spolupracovat s komunisty. Potřebují si otestovat, zda jim takové nejen rétorické sblížení s KSČM u veřejnosti projde," řekla ParlamentnímListům šéfka sněmovny Miroslava Němcová (ODS).

"Nevím, kde levice bere podklady pro svá tvrzení, ale ČR patří k nejvíce rovnostářským společnostem v OECD. To, co jsme v pátek ve sněmovně slyšeli, byla opět ukázka ideologické bídy levicových poslanců. Velice to souviselo s přímým přenosem ČT24. Projevy, zvonění klíčů na konci, protažení do večerních hodin, to vše byla jen trapná komedie někoho, kdo na sebe chce mediálně upozornit," říká šéf poslanců TOP 09 a Starostů Petr Gazdík. Levici prý na taková vystoupení nelze upírat právo, dodává pobaveně.

Hřebíky rovnám taky, říká teplický primátor

Podle ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka (TOP 09) si každý musí sám udělat obrázek o majetkových poměrech Čechů a Moravanů. Podle čísel však na tom určitě špatně nejsou. "Ve chvíli, kdy má ČR nejnižší míru omezení chudobou v Unii, je takové informování veřejnosti poněkud nepatřičné. Levice opět ukázala, že nejsou žádné nové agumenty, na klišé stará několik měsíců nemá cenu nijak reagovat," uvedl pro ParlamentníListy.cz Drábek.

"Kojenci a lidé umírající hlady nejsou tak podstatní. Mnohem zásadnější pro ČR je informace o chudákovi, který si dělá střechu a narovnává přitom hřebíky, protože nemá na nové, krásně rovné. Zrovna jsem pracoval na zahradě a zatoužil jsem být ve sněmovně, abych se pochlubil, že já to dělám také...to jsou takové neskutečné bláboly," zhodnotil pro ParlamentníListy.cz páteční rétorický výkon levice teplický senátor Jaroslav Kubera. Nevadí mu prý ani v nejmenším. Lidé podle něj těmto řečem nevěří a navíc je většinou ani nevydrží poslouchat do konce.

Od pátečních deseti hodin dopoledne do půl deváté večer byl jednácí sál sněmovny svědkem celkem 73 projevů, reakcí na ně, technických poznámek i procedurálních návrhů. Většinu z projevů přednesli levicoví poslanci, zástupci VV proti tomu už v pátek ráno avizovali, že se k řečnickému pultíku příliš nepohrnou. Mezi nimi doslova zazářil projev Víta Bárty, který dokonce přinesl bývalé místopředsedkyni VV kytici gerber převázanou černou stuhou.



Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Václav Ivánek

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nechutné. Ani vidět to nemůžu. Nákup paprik kazí Čechům náladu

4:44 Nechutné. Ani vidět to nemůžu. Nákup paprik kazí Čechům náladu

Paprika, která je u nás klidně za stovku, stojí na Balkáně pakatel. Maximálně půldruhého eura. Na tr…