Volná místa v Česku jsou. Lidé ale některá povolání vykonávat nechtějí

08.09.2013 18:49

Nezaměstnanost v České republice dosáhla v červenci podle Českého statistického úřadu 6,9 procenta osob ve věku 15 až 64 let. Volná místa v tuzemsku ale jsou, statistiky Ministerstva práce a sociálních věcí to dokazují. Řadu z volných pracovních míst ale lidé nechtějí vzít nebo danou činnost nemohou vykonávat.

Volná místa v Česku jsou. Lidé ale některá povolání vykonávat nechtějí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Úřad práce pro Prahu

Důvody jsou prý různé. U některých zaměstnání nezvládnou uchazeči požadovaný objem znalostí, jinde jim chybí praxe v oboru. Často se také stává, že finanční ohodnocení neodpovídá požadovanému pracovnímu výkonu a zodpovědnosti.

Sever Aktuálně.cz sestavil žebříček profesí, ve kterých firmy hlásily nejvíce volných míst. Úplně nejvíce volných míst (2 230) se najde v oblast pojištění, obchodních zástupců a makléřů. Uchazeče o tyto pozice může odradit hned několik věcí, třeba to, že se vyžaduje práce na živnostenský list. Často se také ukáže, že práce je příliš náročná.

"Založ si živnost, plať ihned státu přes tři tisíce měsíčně povinného zdravotního a sociálního pojištění, vyřiď si mobil, kup auto, pořiď odpovídající oblečení, zaplať si u nás vstupní školení a materiály a můžeš pro nás začít pracovat. To lidé nechtějí," vysvětlil serveru prezident Asociace pracovních agentur Radovan Burkovič.

Práce za minimální mzdu

Pracovníci chybí také v oblasti ochrany a ostrahy. Počet volných míst podle firem je kolem jednoho a půl tisíce. Jde ale o jednu z nejhůře placených profesí, obvyklé hodnocení odpovídá minimální mzdě, přičemž se jedná o práci zodpovědnou a fyzicky i psychicky náročnou. Vedle strážníků se nedostává také pracovníků ochranky, strážců přírody nebo tělesných a osobních strážců.

Lepší podmínky v zahraničí

Nedostatek pracovních sil hlásí také obory jako je kovářství, slévačství, svářečství a příbuzné. "O kvalifikované lidi byla vždy nouze," říká o nedostatku kovářů sekretář Kovářského společenstva Tomáš Blažíček. Navíc v těchto oborech hrozí odliv pracovní síly do zahraničí.

"Svářeči, zvláště speciální se znalostmi jako sváření nebarevných kovů nebo v ochranné atmosféře, jsou na trhu doslova vyvažováni zlatem. V posledních několika letech je na práci za daleko lukrativnějších podmínek lákají nejen německy mluvící země, ale i Skandinávie," dodává Radovan Burkovič.

Sháňka je kromě výše uvedených také po řidičích automobilů, autobusů a tramvají. Nedostatek pracovníků hlásí také informační služby, zejména jde o zaměstnance call center, kde je obrovská fluktuace, výdělky jsou vázány na pracovní výsledky, tedy nejisté.

Zájem není ani o povolání montážních dělníků. Ačkoli není potřeba příliš vysoká kvalifikace, mzda není nikterak závratná. Když se k tomu přidá nepřetržitý směnný provoz a jednotvárná práce, uchazeče o práci to může odradit.

Špatná pověst

Další profesí, o kterou není příliš zájem, je specialista v oblasti financí. "Odrazujícím faktorem je velmi špatná pověst povolání jako osob, které o dané problematice nemají ani páru a přesto lidem radí, jak mají - pokud možno na dlouhá léta dopředu - naložit se svými penězi," řekl pro Aktuálně.cz Burkovič z Asociace pracovních agentur.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nechutné. Ani vidět to nemůžu. Nákup paprik kazí Čechům náladu

4:44 Nechutné. Ani vidět to nemůžu. Nákup paprik kazí Čechům náladu

Paprika, která je u nás klidně za stovku, stojí na Balkáně pakatel. Maximálně půldruhého eura. Na tr…