Výhoda sociálních karet: Exekutoři na ně nebudou smět sáhnout

19.07.2012 22:00

Lidé, kteří budou mít své peníze uloženy na nových sociálních kartách (sKartách), budou lépe chráněni před exekutory. Ti se k jejich penězům nedostanou, a to ani v případě, že tam lidem budou chodit dávky exekučně postižitelné.

Výhoda sociálních karet: Exekutoři na ně nebudou smět sáhnout
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09)

S tímto ujištěním podle serveru IHNED.cz  vystoupila sama Exekutorská komora, která chce občany ujistit, že změna způsobu vyplácení dávek neusnadní přístup exekutorů k penězům. „Soudní exekutoři nebudou postihovat sociální dávky dlužníků uložené na sKartách,“ ujistila mluvčí komory Petra Báčová.

Garantováno by to mělo být v Občanském soudním řádu, i ve smlouvě státu s Českou spořitelnou, která má systém sKaret provozovat.

„Pokud jde o sociální dávky, jež nepodléhají exekuci, účty sKaret budou pro soudní exekutory 'neviditelné',“ ujistila exekutorská mluvčí. Banka ani nebude smět exekutorovi sdělit údaje o držiteli karty.

Ani v případě dávek, u kterých je exekuce částečně možná, nebudou mít exekutoři šanci. „Sráží se zákonem stanovená částka. Srážku a samotný výpočet její výše však provádí plátce dávky,“ tvrdí mluvčí Báčová.

Peníze tedy bude odečítat rovnou Úřad práce. Zbytek peněz bude rovněž nedotknutelný.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Katastrofa století. A vláda nic.“ Mrazy zasadily v ČR krutou ránu

9:11 „Katastrofa století. A vláda nic.“ Mrazy zasadily v ČR krutou ránu

POHLED SELSKÝM ROZUMEM „Za mého dětství se říkávalo, že brambory jsou pokrmem chudého lidu,“ vzpomín…