Vyhoďme úředníky a zrušme euro. Liberální ekonom v kůži Kalouska

28.02.2012 21:34

Ekonom a děkan Národohospodářské fakulty VŠE Miroslav Ševčík byl v úterý hostem pořadu Hyde Park. Nastínil svůj recept na krizi a snížení státního dluhu – jako ministr financí by zprůhlednil veřejné zakázky. Řekl také, že i média mají podíl na negativní náladě spotřebitelů.

Vyhoďme úředníky a zrušme euro. Liberální ekonom v kůži Kalouska
Foto: Hans Štembera
Popisek: Měna Euro

„Já bych začal u veřejných zakázek. Všechny veřejné zakázky formou aukce na internet s jasnými pravidly i sankcemi,“ odpověděl ekonom na otázku, co by dělal v situaci současného ministra financí Miroslava Kalouska. „Jediný, kdo to takhle dělá, je často kritizovaná Praha,“ dodal.

Peníze pro Řecko? Jen záchrana bank

Zvýšení DPH se Ševčík nebojí, nedá se ale podle něj odhadnout jeho efektivita. „Pan Kalousek dobře ví, že s nebožtíkem Janotou nastavili spotřební daň tak hloupě, že z ní mají výhody spíše ti kolem České republiky,“ uvedl.

Kromě DPH je ale také důležitá nálada spotřebitelů. „V posledních letech jsem v médiích zaznamenal tak silný tlak, že lidé mají strach. Média se spolupodílí na vytváření té spotřebitelsky negativní nálady,“ myslí si Ševčík.

„Se zmrazením důchodů ekonom nesouhlasí. Podobně mu vadí zvyšování schodku rozpočtu. „K naší mladší generaci se chováme... hrozně. Škoda, že nemohu použít sprostší slovo,“ říká. Důchodovou reformu by Ševčík spustil hned. Dalším problémem je podle něj státní správa. „V celém veřejném sektoru je přezaměstnanost,“ prohlásil s tím, že to odboráři neradi uslyší.

Buldozer Sarkozy a Merkelová

Ševčík ostře kritizoval evropskou snahu pomoci Řecku. „Většina peněz, které jsme byli donuceni zaplatit Řecku, poputují do německých a francouzských bank,“ tvrdí.

„Euro nikdy nebyl ekonomický projekt, ale politický. Politici si nechtějí přiznat, že padne,“ uvedl liberální ekonom s tím, že by se Řecku pomáhat nemělo.
Další podobné kroky povedou podle Ševčíka jen k horšímu. „Do uličky eurozóny přijede takový buldozer, který budou řídit Sarkozy a Merkelová a zboří naše svobody a tržní hospodářství,“ řekl Ševčík s tím, že by se Evropa měla raději zaměřit na budování vnitřního trhu bez eura.

Ševčíka velmi rozčílil dotaz od diváka, který si myslí, že je v Česku degresivní daň. „Pokud budete mít plat 25 tisíc korun, odvedete 26,82 halířů z každé koruny, při částce 250 tisíc korun odvedete 75680 korun. To je 30,27 haléřů. Žádné degresivní zdanění neexistuje, matete lidi,“ zlobil se.

Nelíbil se mu ani dotaz na to, že měl před rokem 1989 na VŠE přednášet marxismus-leninismus. "To řekl Miloš Zeman v roce 1993 a je to čirá lež," odmítl Ševčík častou námitku na jeho minulost před rokem 1989. Přiznal ale, že členem KSČ byl v letech 1985 až 89.



Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nechutné. Ani vidět to nemůžu. Nákup paprik kazí Čechům náladu

4:44 Nechutné. Ani vidět to nemůžu. Nákup paprik kazí Čechům náladu

Paprika, která je u nás klidně za stovku, stojí na Balkáně pakatel. Maximálně půldruhého eura. Na tr…