Z modrých ptáků se stávají polosocialisti. Kubera běduje nad daněmi

15.07.2012 18:49

Vedení ODS se tento týden povedlo k dalšímu zvýšení daní přesvědčit i zaryté odpůrce těchto opatření. Zatím se však zdá, že v Senátu to tak jednoznačné nebude. Toto opatření může podle některých senátorů ničit naše hospodářství, podle Jaroslava Kubery je navíc proti stanovám ODS, z níž se prý nyní stává polosocialistická strana.

Z modrých ptáků se stávají polosocialisti. Kubera běduje nad daněmi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér a předseda ODS Petr Nečas

Sněmovna tento týden schválila vládní návrh na zvýšení DPH i zavedení takzvané milionářské daně. Poslanci ODS, strany, která se deklaruje jako pravicová s liberálním pohledem na ekonomiku, zvedli ruku na zvýšení DPH na 15 a 21 procent a stejně tak vyšší daně z příjmů pro osoby vydělávající více než sto tisíc měsíčně. Podle ministra financí se sice nejedná o milionářskou daň, protože ta je ze své definice daní majetkovou, fakticky tomu tak ale je.

Dokonce i poslanci Boris Šťastný a Petr Tluchoř, kteří ještě několik dní před tím návrh tvrdě kritizovali, se podvolili svému přesvědčení a zůstali loajální se stanoviskem poslaneckého klubu.

Stát se nemá lidem míchat do života

Senát, kde většinu tvoří sociální demokraté, návrh sice stejně smete, někteří členové horní komory z ODS ho však stejně nepodpoří. Nejhlasitěji svůj odpor vůči zvyšování daní dává najevo Jaroslav Kubera, který navíc zmínil, že něco takového je proti stanovám ODS a kdo zvedne ruku pro, měl by teoreticky být vyloučen.

„V žádném případě nebudu hlasovat pro. Já bych to podpořil jen v jediném případě, kdyby všechny ty peníze byly určeny na splátku bilion šestisetmiliardového dluhu České republiky, ale mám obavu, že ty peníze spadnou do kanálu. Ze zkušenosti z Teplic vím, že se dá hospodařit s přebytkem, máme rezervy a nemáme ani korunu dluhu. Přitom se u nás neplatí za odpady a penzisti jezdí zadarmo, takže s penězi se dá hospodařit efektivně, ale je to vždycky ve výdajích, nikoli v příjmech,“ řekl ParlamentnímListům.cz Kubera.

Ten také znovu argumentuje, že stanovy ODS jsou v tomto ohledu jednoznačné. „Nepřekážet, nemontovat se lidem do života, zajišťovat bezpečnost, obranu a pár důležitých věcí a jinak se do lidí nehrabat a nechat je žít. To je základní princip, na kterém ODS vznikla, ale dneska se z ní stala taková polosocialistická strana. Mimochodem ale výsledkem toho je ten propad preferencí, protože ODS ztrácí i své hlavní voliče, kteří tohle nemohou přenést přes srdce, jelikož to je proti jejich životnímu názoru,“ míní jednoznačně senátor.

Nižší daně, vyšší výběr do rozpočtu

Jak se nakonec k návrhu postaví senátorský klub jeho strany jako celek, je ale podle něho skoro jedno, protože ČSSD to stejně sněmovně ze Senátu vrátí. „Takhle to samozřejmě brát nejde. Myslím si, že tady to bude stejně jako s Lisabonskou smlouvou, nastane tlak, že by bylo hezké, kdybychom to schválili. A to musím říct, že v ODS se lidem tolik nekleká na prsa, jako třeba u sociální demokracie, ještě nás úplně nelynčují,“ srovnává svobodu v rozhodování uvnitř dvou nejsilnější stran senátor a teplický primátor Kubera.

„A k tomu zvyšování daní mám jeden úžasný příběh. My jsme měli daň ze psa tisíc korun a pak jsme to pětkrát snížili, tedy na dvě stě korun. Při tisíci korunách byl výběr řádově milion korun, při dvou stech korunách to bylo 900 tisíc. Pětkrát snížená daň a výběr v podstatě totožný! To je přece jednoznačné, nikomu se pak nevyplatilo se placení nějak vyhýbat nebo se nechat popotahovat za nezaplacení,“ dává jednoduchý recept v komentáři pro server ParlamentíchListů.cz Jaroslav Kubera.

Stejně se k vládnímu návrhu postaví i občansko demokratický senátor Tomáš Jirsa. „Budu hlasovat proti, ale je to fuk, protože ČSSD to stejně shodí. Zajímavější bude prováděcí zákon k přímé volbě prezidenta, který je plný chyb, viz stanovisko předsedy Ústavního soudu Pavla Rychetského,“ zmiňuje možné komplikace s definitivním provedením přímé volby.

Limit ve zvyšování daní byl překročen

Senátor Jiří Oberfalzer se ke zvýšení daní tolik jednoznačně nestaví, rozhodování podle něho bude obtížné. „Obecně si myslím, že těch restriktivních opatření bylo už asi vyžito maximum a teď by se spíš mělo přemýšlet o prorůstových věcech, nicméně proti ideologii zase stojí určitá situace naší ekonomiky,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz Oberfalzer.

Vyšší zdanění bohatších i další navýšení DPH je proti srsti i dalšímu z členů horní komory za ODS, Petru Bratskému. "Ten návrh si ještě budu hodně podrobně číst, protože já jsem v zásadě proti zvyšování daní, to je můj životní názor. Většině se nejspíš podvolovat nebudu. Jsem přesvědčen, že ty vlády v dějinách lidstva, které měly nízké daně a dodržovaly právo a spravedlnost, tak byly úspěšné,“ je přesvědčen.

„Byly to ty největší civilizace, ale ve chvíli, kdy začaly tyto principy opouštět, tak jim buď ujelo právo a začaly dělat vše proto, aby mohly vládnout neomezeně, anebo začaly zvyšovat daně a tím zničily hospodářství. Ve zvyšování daní už limit došel k té hranici, kdy to lidé odmítají akceptovat, a buď začnou podvádět, nebo převádět firmy někam do zahraničí a to asi účelem těch opatření není,“ doplňuje Petr Bratský.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…