Za jídlo platíme stále víc. A podle ekonomky bude ještě hůř

24.07.2013 17:51

Ceny potravin v Česku stouply za poslední rok o 7 procent. Podle údajů Ústavu zemědělské ekonomiky a informací (ÚZEI) je to dokonce nejvíc v celé Evropské unii. Hitparádu těch, co podražily oproti loňskému červenci, vedou brambory (zdražily o dvě třetiny), papriky (o 30 procent, tedy o třetinu), jablka (o 26 procent), mouka (o 23 procent) a mléko a mléčné výrobky.

Za jídlo platíme stále víc. A podle ekonomky bude ještě hůř
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ekonomka Markéta Šichtařová

Výrazně levnější jsou ze spotřebního koše Českého statistického úřadu prakticky jen vejce.

Zatímco se logicky dalo očekávat, že půjdou ceny potravin nahoru hlavně kvůli zvýšené dani z přidané hodnoty, ozývají se i hlasy, že svůj značný podíl na tom nesou i samotní obchodníci.

„Na vyšších cenách potravin se podílí hned několik faktorů. Kromě vyšší DPH a vyšších cen zemědělských komodit se podílel i nárůst dovozu potravin ze zahraničí, nárůst cen energií, inflace a  zejména u kvalitnějších potravin vyšší marže prodejců,“ řekla mluvčí Potravinářské komory Jarmila Štolcová. O výši spotřebitelských cen totiž podle ní rozhodují výhradně obchodníci.

„Proto se domníváme, že zejména ti by měli ozřejmit, z jakého důvodu zvýšili cenu potravin pro spotřebitele,“ uvedla ještě.

Strmě stoupají ceny brambor, paprik a jablek, levnější je cukr

Jak je ale možné, že došlo k takovému až extrémnímu růstu cen? „Něco může být způsobeno posunem sklizně, například u  těch brambor, papriky a jablek. Ovšem zásadně vzrostly i ceny základních surovin – například mouky o 23 procent, mléka o 17 procent,“ řekl ParlamentnímListům.cz Jaroslav Huk z agentury STEM. Hlouběji do peněženek je třeba sáhnout ale i u těstovin (+ 14 %) nebo másla (+ 18 %).  Přesto si pekaři a obchodní řetězce zatím stále drží ceny chleba (ty stouply jen o 3 procenta) a obyčejného pečiva (které dokonce kleslo až o 5 procent). Jak si všímá Jaroslav Huk, poměrně stabilní jsou za poslední rok ceny masa, mírně klesly ceny cukru.

Dramatického zdražování v tomto roce se bát nemusíme, říká ekonomka

Podle ekonomky a ředitelky Next Finance Markéty Šichtařové se i přes tyto znepokojující informace obávat nějakého dramatického nárůstu cen potravin nemusíme. „Mohou a zřejmě i budou stoupat mírně, ale skokové zdražení nás opravdu nečeká,“ domnívá se Šichtařová. A vysvětlila i to, proč se může zdát, že například za brambory dáváme letos o tolik více.

„Musí se tam brát v potaz to, že jde o sezonní potravinu, která je závislá na počasí a na tom, kdy dojde k její sklizni. Pokud se liší od předchozího roku, objeví se v jiném období na trhu, samozřejmě v tom měsíci, kdy se na trh dostane, jsou ale ceny vysoké a odrazí se to při meziročním srovnání mezi měsíci toho a onoho roku. Proto bych to nijak zásadně nevnímala.“

Nejdráže ve středních Čechách, nejlevněji v Moravskoslezském kraji

Při posuzování cen je třeba brát v potaz i to, v kterém regionu košík se zbožím plníme. Ceny se totiž v jednotlivých krajích liší, a to při větším nákupu až řádově ve stokorunách.

Vůbec nejdráž je ve středních Čechách, pak též v Pardubickém a Jihomoravském kraji. „Praha je možná překvapivě pod českým průměrem. Nejlevnější jsou potraviny v Moravskoslezském kraji, pak v Libereckém a Karlovarském,“ uvedl čísla ze statistiky Huk. Za povšimnutí stojí i to, že například kilo paprik stálo v Karlovarském kraji necelých 25 korun, v Ústeckém skoro 34 korun, kilo rostlinného másla bylo nejlevnější v Praze (82 korun), v Jihomoravském kraji stálo 111 korun.

Ceny rostly i jinde v Evropě, přesto v ČR nejvíc

Kromě České republiky zaznamenalo výrazný růst cen potravin také Maďarsko, kde se ceny zvýšily o 6,1 procenta, a Finsko (o 5,6 procenta). Na opačném konci pomyslného žebříčku skončilo Irsko s nárůstem cen o 0,5 procenta a Švédsko s Řeckem, kde jídlo podražilo shodně o 1,5 procenta. V porovnání s průměrem celé EU rostly ceny potravin a nealkoholických nápojů v Česku více než 2,5násobně.

Ze zprávy Ústavu zemědělské ekonomiky a informací ještě vyplynulo, že spotřebitelské ceny potravin rostly téměř dvojnásobnou rychlostí než ceny potravinářských výrobců.

Jak uvedla mluvčí Potravinářské komory Štolcová, na nárůstu cen u nás se určitým dílem odrazilo i zdražení dovážených potravin do Česka. 

Je to globální problém – růst cen potravin bude pokračovat

Podle expertů mohou ceny potravin stoupnout v příštím desetiletí o 10 až 40 procent celosvětově. Důvodem je rostoucí poptávka. I proto by se vlády zemí měly zaměřit na vyšší investice do zemědělské produkce. Uvedly to letos v červnu ve společné zprávě Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO) a Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD).

„Ano, tak to opravdu lze očekávat. Ceny potravin budou stoupat globálně. Odrazit se na tom může i konec současné ekonomické krize,“ potvrdila Šichtařová na závěr.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nechutné. Ani vidět to nemůžu. Nákup paprik kazí Čechům náladu

4:44 Nechutné. Ani vidět to nemůžu. Nákup paprik kazí Čechům náladu

Paprika, která je u nás klidně za stovku, stojí na Balkáně pakatel. Maximálně půldruhého eura. Na tr…