Zástupce seniorů: Začíná totální bída. Jestli ti debilové zavedou euro, Bůh nám pomáhej

21.01.2014 14:10

„Začíná totální bída… Pokud tady ti debilové zavedou euro, tak nám pánbůh pomáhej,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz v reakci na zdražování potravin Pavel Ján Buvala, který provozuje web na pomoc seniorům. Podle něj hrozí nárůst počtu bezdomovců a sebevražd. K situaci se vyjádřil i prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Zdeněk Juračka.

Zástupce seniorů: Začíná totální bída. Jestli ti debilové zavedou euro, Bůh nám pomáhej
Foto: Hans Štembera
Popisek: Důchodci, ilustrační foto

Anketa

Jakého výsledku dosáhne ODS ve volbách do Evropského parlamentu?

85%
9%
3%
2%
1%
hlasovalo: 12109 lidí

Ačkoliv se letos neměly plošně zdražovat potraviny, některé z nich podražily o deset i více procent, což řadě lidí, především nízkopříjmovým skupinám, značně ztěžuje jejich finanční situaci. Vyhledávají proto co nejlevnější výrobky s nižší kvalitou.

O víc než 40 procent se v porovnání se začátkem loňského roku letos zvýšily ceny brambor, meziročně vyšší byly v lednu také ceny některých mléčných výrobků, těstovin vína nebo některých druhů zeleniny. Naopak levnější jsou vejce a pečivo. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu.

Vliv oslabení koruny

Obchodníci a potravináři se však brání a tvrdí, že na vině je mimo jiné Česká národní banka, která oslabila korunu. Podle Potravinářské komory v důsledku intervencí mělo dojít ke zvýšení cen v rozmezí pěti až osmi procent u těch výrobců, kteří velkou část surovin dovážejí ze zahraničí. Dražší jsou však nejen potraviny z dovozu.

„U potravin, které se dovážejí ze zahraničí, se promítá oslabení koruny. Dalo se čekat, že zdražování od Nového roku nastane a bude dále pokračovat. Maso se k nám nedováží jen z eurozóny, ale veškeré ceny masa se přepočítávají na eura. Maso, které se k nám dováží třeba s Polska nebo z Maďarska, je proto dražší,“ vysvětlil ParlamentnímListům.cz prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Zdeněk Juračka.

Další příčinou zdražování je podle něj situace na trhu. „Když je neúroda brambor, je přirozené, že jde jejich cena nahoru,“ doplnil s tím, že do vyšších cen se promítly i logistické náklady.

„Do roku 2008 byla pro zákazníka prioritní cena. Teď se to vrací zpět. Zvýšila se nezaměstnanost, je hůř na trhu a lidé tak vyhledávají cenově výhodnější zboží. Samozřejmě s poklesem cen klesá kvalita výrobků. To je přirozený jev, který nerad vidím. Nicméně poptávka po levných potravinách tady je a obchodník je musí nabídnout. Na druhou stranu ale, když se podíváte do nějakého vyspělejšího kamenného obchodu, obchodník zde nabízí celou škálu výrobků od těch nejlevnějších a méně kvalitních, byť bezpečných, po ty daleko kvalitnější potraviny. Poptávka po kvalitních potravinách, které jsou dražší, nicméně zůstává. Zákazník si ale nekoupí dvacet deka kvalitní šunky, ale třeba jen deset,“ řekl Juračka.

Začíná totální bída

„Jestliže mi přidají za úspěšný boj proti sovětské armádě a vojskům Varšavské smlouvy 0,4 % a já si dojdu za 1 500 do Lidlu nakoupit a pomalu mi to nevystačí ani na týden pro mě a pro manželku, tak co k tomu říct…Začíná totální bída. My, co jsme skutečnou bídu zažili, přežijeme. Ale co mladí?" reagoval pro ParlamentníListy.cz Pavel Ján Buvala, vydavatel a šéfredaktor webu sduchodci.cz.

„To, co provedli, ještě bude mít dozvuky. Můj důchod není ještě ani deset tisíc. Nebudeme ale brečet nad rozlitým mlékem. Pokud tady ti debilové zavedou euro, tak nám pánbůh pomáhej,“ doplnil.

Veškerá státní pomoc je podle něj mizivá. „Úředníci jsou tak neochotní, že lidi budou umírat a bude přibývat bezdomovců. My to nějak přežijeme, ale co lidi, kteří nezažili šikanu v padesátých letech a hladovění? Bojím se sebevražd. Čas ukáže, dejme tomu tak půl roku. Nerad bych měl pravdu,“ řekl dále Buvala.

Charita zatím změny nezaznamenala

ParlamentníListy.cz oslovily také Arcidiecézní charitu v Olomouci, která mimo jiné poskytuje pomoc lidem bez přístřeší, s dotazem, zda očekává nárůst svých klientů v souvislosti se zdražováním potravin.

„Zatím nic takového nepozorujeme. Bude chvíli trvat, než se zdražení některých potravin projeví v realitě. Nicméně rostoucí ceny základních potravin, které jsou nejdůležitější pro nejchudší skupiny obyvatel, může mít nepříznivý dopad, protože ke spotřebě mohou mít mnozí lidé méně prostředků než dnes. Daleko větší problém je v současné době zpožďování sociálních dávek na některých místech,“ uvedl mluvčí charity Marek Navrátil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Kupka

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…