Známý ekonom: Levicoví voliči, budete litovat. Návrhy ČSSD jsou děsivé

31.03.2013 7:35

Zvyšují daně, zvyšují dotace, zvyšují minimální mzdu. Obojí podle ekonoma a šéfa Svobodných Petra Macha mají ve svém plánu ODS a ČSSD. Podle něho budou levicoví voliči zklamaní, pokud si myslí, že jim socialisté daně sníží. ParlamentnímListům.cz také Mach upřesnil podrobnosti k demonstraci proti vyvěšení vlajky EU na Pražské hradě.

Známý ekonom: Levicoví voliči, budete litovat. Návrhy ČSSD jsou děsivé
Foto: Ladislav Carda
Popisek: Předloňský sjezd ČSSD v Ostravě

Termín vyvěšení evropské vlajky na Pražském hradě se změnil na středu 3. dubna. „Dostali jsme o tom informaci přímo z kanceláře předsedy Evropské komise z Bruselu, takže jsme změnili termín demonstrace na 10.30 hodin 3. dubna,“ řekl Petr Mach.

„Předpokládáme, že se sejdeme na Hradčanském náměstí, abychom viděli na první hradní nádvoří, kde se pravděpodobně ta akce bude odehrávat. Řekneme tam k tomu své a přichystali jsme petici, kterou požádáme vládu, aby navrhla parlamentu vyhlášení referenda o vystoupení České republiky z EU,“ prozradil ParlamentnímListům.cz.

Jeho strana prý hlavně chce vyjádřit protest, že se vlajka EU na Hradě vůbec vyvěšuje. „Hrad, který byl sídlem českých panovníků a dnes prezidenta, symbolizuje, kdo tomu státu vládne. Jestliže Miloš Zeman na roveň české vlajky pověsí vlajku evropskou, tak tím oficiálně deklaruje, že nepovažuje Českou republiku za suverénní zemi,“ míní ekonom a šéf Svobodných.

Modrou vlajku ať si věší v Bruselu

„Abychom se opět mohli považovat za svrchovaný stát, není pak jiná možnost, než z Evropské unie vystoupit. „Nechceme však při demonstraci modrou vlajku pálit, ale hodláme pozitivně vyjádřit, že tam mají vlát české vlajky. Modrou vlajku ať si věší v Bruselu,“ vzkazuje Mach.

Demonstrovat bude zároveň i konzervativní Akce D.O.S.T. a patrně i Suverenita Jany Bobošíkové. „Pokud vím, tak Michal Semín z Akce D.O.S.T. deklaroval, že na Hradčanské náměstí také přijdou, stejně tak Jana Bobošíková. Budeme rádi, když tam přijde co nejvíc skupin či subjektů,“ sdělil Petr Mach.

Vedle vztyčení vlajky EU hodlá prezident Zeman spolu se šéfem EK Barrosem slavnostně ratifikovat takzvaný Evropský stabilizační mechanismus, krátce ESM (k tématu více ZDE). „Proti tomu jsme protestovali od samého počátku. Kritizovali jsme premiéra Nečase, že to v Bruselu podepsal. Následně jsme všemožně vyzývali poslance a senátory, aby k tomu nedávali souhlas. Sám jsem byl na jednání výboru Senátu. Všechno to ale bylo marné,“ shrnuje.

EU si z nás dělá legraci

„Byli jsme rádi, že to nepodepsal prezident Václav Klaus. Zároveň nás šokovalo, že už Evropská unie jedná, jako by to ratifikováno bylo. Už to celé rozjela, zaměstnává tam lidi a chystá se v rámci toho pomáhat Kypru. A to přestože dosud neexistuje česká ratifikace. Všichni si z nás v EU dělají legraci,“ nechápe přístup unie.

Prezident Zeman jasně deklaroval, že ESM slavnostně podepíše, proto je už podle Macha jakýkoli protest nebo výzva či argumentace marná. „Požadujeme ale, aby se prezident v rámci Evropské unie pokusil vyjednat, že se na Českou republiku nebude vztahovat povinnost přijmout euro. V takovém případě by nám nevadilo, že bude ESM v rámci eurozóny existovat. Pak už můžeme jen litovat ostatní, že to mají,“ uvádí ekonom.

V každém případě prý jejich hlavním cílem zůstává, aby naše země opět byla svobodným a samostatným státem.

Pravicoví voliči prý TOP 09 nevolí

Pokud jde o parlamentní volby v roce 2014 a neustálý pokles preferencí ODS, je Petr Mach přesvědčen, že odpadlí voliči od ODS nepatří k těm, kteří by najedno začali volit TOP 09. „Takoví už TOP 09 volili dávno. Proto myslím, že pravicoví voliči teď visí ve vzduchoprázdnu, což jsou lidé, kteří by Svobodní chtěli získat,“ uvedl Mach pro server ParlamentníListy.cz.

„Dosáhnout toho můžeme jen tak, že budeme dál říkat své názory, organizovat akce, jako bude ta na Pražském hradě a budeme dále dávat najevo, že prosazujeme svobodnou a nezávislou Českou republiku,“ doplňuje.

Přesto všechno je alespoň podle dosavadních dlouhodobých výsledků průzkumů veřejného mínění zřejmé, že k výhře a následnému sestavení vlády má nejvíc nakročena sociální demokracie.

ODS a ČSSD dělají totéž

Co v takovém případě Českou republiku čeká? „Jak jsem sledoval poslední sjezd ČSSD, musím říct, že jejich návrhy jsou děsivé. Stejně tak je ale děsivá současná vládní politika. Jedni chtějí zvyšovat minimální mzdu a druzí také. Jedni chtějí zvyšovat dotace a druzí také. Jedni zadlužují zemi, druzí v tom chtějí pokračovat. Jedni chtějí zvyšovat daně a druzí to dělají,“ srovnává ODS a ČSSD.

„Nevidím tam proto velké rozdíly. Bude mi líto, pokud volby vyhraje ČSSD, ale stejně tak mi bude líto, pokud by je vyhrála ODS a TOP 09. Neberu-li v potaz barvu těch stran, nevidím skutečně žádný rozdíl,“ opakuje Petr Mach.

Ten podle svých slov dostává řadu dopisů a emailů od lidí, kteří se cítí být autentickými levičáky. „Ti mi často píší, že souhlasí s tím, co říkají Svobodní. Voliči asi mají v hlavě zmatek, slova jako pravice nebo liberalismus byla zdiskreditována. My hájíme svobodu, aby stát nechal lidi být, aby je přes míru nezdaňoval. A to bude chtít i velká část voličů ČSSD. Pak z toho budou zklamaní, nicméně to musí sami poznat,“ dodal závěrem v komentáři pro ParlamentníListy.cz.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

8:44 Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

„Co snídáte?“ Právě tuto otázku si položili v uplynulých dnech poslanci Evropského parlamentu (EP) a…