,,A teď muži začnou kojit!" ODS, KSČM, Okamura... Dusno kolem nařízení EU o rodičích a dětech

12.08.2020 9:39

ANKETA Pokud bude chtít EU regulovat průběh rodičovské dovolené, v České republice by mohla silně narazit. Vyplývá to z ankety ParlamentníchListů.cz o tom, co o mediálně propíraném návrhu míní. V názoru na Brusel se nyní výjimečně shoduje Karel Schwarzenberg, Vojtěch Filip, Tomio Okamura i další politici.

,,A teď muži začnou kojit!" ODS, KSČM, Okamura... Dusno kolem nařízení EU o rodičích a dětech
Foto: Hans Štembera
Popisek: Společné předvolební shromáždění proevropských stran, které pořádalo Pulse of Europe Czech Republic na Staroměstském náměstí

Podle informací Radiožurnálu se v Bruselu chystá směrnice, která by do dvou let změnila pravidla pro čerpání rodičovské dovolené. Nová úprava by nařídila, že by aspoň dva měsíce z celkové doby měl o dítě pečovat druhý z rodičů, ve většině případů muž.

Směrnice zavazuje členské státy umožnit čerpat rodičovskou dovolenou, část této dovolené bude nepřenosná mezi rodiči,“ uvedla mluvčí ministerstva práce a sociálních věcí Andrea Vašáková. Mohlo by jít o 2 měsíce rodičovské dovolené.

Do dvou let by směrnice měla být součástí českého právního řádu. Podle poslankyně Olgy Richterové (Piráti) je to cesta, jak by otcové, kteří většinou vydělávají víc, dostali prostor k tomu trávit se svými dětmi alespoň 2 měsíce v kuse.

Komentář sevreru Euractiv.cz k věci ZDE

Anketa

Podporujete záměr EU, aby muž musel být dva měsíce povinně na rodičovské dovolené (Jinak by se zkrátila doba čerpání) ?

hlasovalo: 9768 lidí

ParlamentníListy.cz se v rámci ankety ptají politiků napříč celým spektrem, co o takové případné změně míní.

„Ať dají pokoj a přenechají to rodičům k uspořádání,“ napsal PL čestný předseda TOP 09 a poslanec Karel Schwarzenberg.

Podle prvního místopředsedy sněmovny a šéfa KSČM Vojtěcha Filipa jde o oblast, do které by EU neměla mluvit. „I když nejsem odpůrcem, spíše propagátorem, střídavé péče, tak toto není věc, která náleží do společné legislativy EU. Je to věc rodinného práva, a to je výsostně v oblasti národních úprav. Zcela logicky, protože historický vývoj je v zemích EU rozdílný a není žádný důvod to řídit evropskou směrnicí,“ uvedl Filip.

„Ve své knize ‚Šílenosti doby korektní‘ (2018) jsem tak trochu sarkasticky psal, že jednou se dočkáme z EU nařízení či směrnice, že muži budou muset kojit třetinu doby, co ženy... no a současným návrhem máme slušně nakročeno. Jsem netušil, že budu předvídat budoucnost,“ konstatuje poslanec hnutí ANO Patrik Nacher.

Místopředseda KDU-ČSL a europoslanec Tomáš Zdechovský upozornil, že zpráva, která tuto informaci přinesla, podle něho není pravdivá. „Je to fake news,“ napsal redakci.

„Řeknu vám, jak vzniká feminismus, protože ten zplodil i tento návrh. To se sejde ženská, tlustá a vzteklá jak hroch, strupatá jak ropucha a chlupatá jako Yetti, s nějakou ambiciózní idiotkou, a shodnou se na tom, že je mrzí, že se narodily jako ženy. Že je to prý nespravedlivé. Pod sukní sice mají to, co mají ostatní ženské, ale je jim to málo platné. Normální chlapi o ně nestojí, protože se to jejich věčné skuhrání nedá poslouchat a ze stejného důvodu se s nimi nebaví ani normální ženské. S něčím takovým se však vzteklá hrošice s ambiciózní idiotkou nehodlají smířit. A nejenom to; ony se chtějí pomstít. Společně tedy osloví jediného, kdo je ochotný ty jejich žvásty poslouchat. Osloví nedomrlého gama samce, který o testosteron v životě ani nezavadil, a proto má trauma z toho, že se narodil jako muž. On tedy jako muž ani moc nevypadá, a ani se tak nechová, když si ale sundá kalhoty, o což sice prakticky nikdy nikdo nestojí, ale například u lékaře se tomu vyhnout nedá, tak je vše jasné – má ho. A to je celé ‚prokletí‘ té party frustrátů: Buď nemají něco, co by chtěly, nebo naopak mají něco, co by nechtěli,“ sděluje poslanec Jaroslav Foldyna.

Ve svém “specifickém” vysvětlení ještě pokračuje. “Co spojuje vzteklou hrošici, ambiciózní idiotku a nedomrlého chodícího mindráka nejvíc, je jejich nenávist k normálním ženským a normálním chlapům za to, že jsou normální, že neustále neskuhrají, mají se rádi a zakládají spolu rodiny. Za to vše se jim ropucha, idiotka a gama samec chtějí pomstít. Zhruba takto vznikl feminismus a dnes je bohužel skutečností, že podobných vzteklých hrošic, ambiciózních idiotek a nedomrlých gama samců je plný Brusel. Kdyby tomu tak nebylo, tak by podobný návrh nikdy nemohl vzniknout. Dokud tito zoufalci žvanili své hlouposti někde potichu v ústraní, tak se to dalo vydržet. Jestli ale opravdu začnou své fantasmagorie vyžadovat po normálních chlapech a normálních ženských, tak je lidé nakonec vynesou v zubech. A zcela po právu,” dodává Foldyna.

Anketa

Chtěli byste na území ČR nastálo vojáky USA, jak si přeje Alexandr Vondra?

6%
94%
hlasovalo: 23671 lidí

„Kdo z rodičů zajistí péči o svého malého potomka, je na rozhodnutí rodičů. Je nepřijatelné, aby se čas péče o malé dítě stal předmětem vydírání ze strany státu. Když se muž či žena rozhodnou odmítnout nastoupit část rodičovské a vystřídat v péči partnera, stát nemá namítat, že část rodičovské dovolené je nepřenosná a ukrojí část z její celkové doby jako pomyslný trest za neposlušnost. Navíc rozhodně ne formou – nechceš tatínku na dva měsíce pečovat o své dítě? Dobře, nevadí, zkrátíme vám rodičovskou dovolenou o dva měsíce! Takový postup je absolutně nepřijatelný a neférový,“ řekla nám poslankyně ODS Jana Černochová.

Podle místopředsedy sněmovny a šéfa SPD Tomia Okamury jde o šílený a bezprecedentní zásah Evropské unie do soukromí lidi a do tak intimní věci, jako je výchova vlastních dětí. „Tak daleko nešli ani bolševici. Tento návrh EU je nutné odmítnout. Bohužel mám informace, ze ministryně sociálních věcí Jana Maláčová z ČSSD již chystá implementaci této směrnice do českého právního řádu. Jediné, co tedy můžeme ihned udělat, je to, abychom přišli všichni k volbám a vyměnili stávající probruselskou politickou garnituru,“ vyzývá.

„Prý to není pravda. Jde o možnost, ne povinnost, tak nevím,“ sdělil poslanec a exšéf lidovců Pavel Bělobrádek.

„Přiznám se, že zatím neznám podrobnosti stran zmiňované směrnice a její následné implementace, avšak osobně nemám vůbec žádný problém s ‚otcovskou dovolenou‘, naopak si myslím, že otcům i dětem prospívá, když společně stráví nějaký čas v raných letech dítěte. Znám několik případů, kdy muž převzal péči o novorozence proto, že příjem matky byl vyšší a nevidím na tom nic špatného. Na druhou stranu je otázkou, zda by toto mělo být zavedeno jako povinnost, protože situace v rodinách je individuální, a proto bych byla v tomto případě pro větší míru svobody rozhodování. Řekla bych, že nyní je na ministerstvu práce a sociálních věcí, jak se s problematikou vyrovná,” uvedla poslankyně ANO Barbora Kořanová.

Podle poslance ČSSD a hejtmana Vysočiny Jiřího Běhounka nejde o dobrý nápad. „Každé nařízení podobného charakteru ublíží jen těm dětem. Vůbec nečtou život,“ vzkazuje Běhounek.

„My v SPD odmítáme jakkoliv narušování tradičních rodinných vazeb, stejně jako omezování volby rodičů o tom, kdo a kdy se bude starat o děti. Proto odmítáme Istanbulskou úmluvu a jakékoli její klony či výseky, o jaký se tady pravděpodobně jedná. Pro nás je rodina na prvním místě a rodinný život si v první řadě má řídit  sama rodina bez zásahu euroaktivistů, kteří v mnoha případech vlastní rodiny nemají,“ řekl poslanec SPD Jiří Kobza.

reklama

autor: Radim Panenka

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …