"Americký agent" Vondra k obvinění, že spustil kauzu Parkanová

19.06.2012 12:04

Kauza s nákupem letounů CASA ve spojení s Vlastou Parkanovou je podle poslance Daniela Korteho cílenou kouřovou clonou šéfa resortu obrany Alexandra Vondry k zakrytí aféry ProMoPro. To však poslanci ODS rázně odmítají. Úvahy o spiknutí s americkými agenty jsou prý nesmyslné.

"Americký agent" Vondra k obvinění, že spustil kauzu Parkanová
Foto: Ladislav Carda
Popisek: Koaliční vláda se dohodla o svém pokračování. Zatím tedy nepadne

Daniel Korte v Právu vyslovil podezření, že za současnou kauzou Vlasty Parkanové mohou stát nadstandardní kontakty Alexandra Vondry v Americe. „On potřebuje vypustit hustý dým, aby odvrátil pozornost od svého průšvihu s Promoprem. Pan Vondra se vyznačuje nadstandardními vztahy se Spojenými státy. Je náhoda, že trestní oznámení přišlo z USA? Je náhoda, že ta firma, která zpracovala posudek, zda je to předražené, je původem americká?“ tázal se Korte.

Má bujnou fantazii, je ve stresu

Podle ministra Alexandra Vondry to je prý samozřejmě nesmysl. „A nesmysl se pravdou nestane, ani když ho pan Korte zazpívá. Kdybych chtěl být jízlivý, řekl bych, že pan poslanec má paranoiu, nebo přinejmenším bujnou fantazii. Ale protože jsem racionální, nezlobím se a přičítám to jeho stresu,“ uvedl ministr pro naši redakci.

 To premiér Petr Nečas (ODS) krátce po jednání vlády poslance Korteho ironicky pochválil.  „Jsem rád, že máme po dvaadvaceti letech bdělého poslance, který odhalil spiknutí amerických omperialistů," reagoval předseda vlády.

Poslankyně ODS a místopředsedkyně sněmovního výboru pro obranu Jana Černochová nevěří spiknutím Vondry s americkými agenty a je podle ní chybou i to, že si oba poslanci takové vzkazy posílají přes média.

„Zítra se chci jít podívat na mandátový a imunitní výbor, který to bude projednávat, a chci se o tom dovědět další podrobnosti. Ale opravdu nevěřím na nějaké teorie spiknutí Alexandra Vondry s agenty CIA a FBI, protože si opravdu myslím, že tato záležitost přece nejde jenom za TOP 09, ale před očima veřejnosti může poškozovat celou vládu,“ řekla ParlamentnímListům.cz Černochová.

Vydejte Parkanovou, jedině tak se očistí

Ta se navíc domnívá, že si Alexandr Vondra rozhodně neklade za cíl narušovat už takhle citlivou vládní a sněmovní většinu. „Proto to beru jako nějaké nedorozumění a věřím, že si to s panem Kortem na půdě sněmovny vyříkají. Považuji za chybu, že si takové výroky vzkazují přes média,“ doplnila.

Další z místopředsedů výboru pro obranu a poslanec za KSČM Alexander Černý je přesvědčen, že by především zástupci z TOP 09 měli místo mlžení a útoků Vlastu Parkanovou vydat a umožnit tak její očištění.

„Jestli mají pánové k takové výměně názorů nějaké pádné argumenty, opravdu nevím. Je s podivem a připadá mi to naprosto absurdní, aby poslanci především TOP 09 a Starostů tak úporně bojovali za paní Parkanovou. Tomu jejich postoji příliš nerozumím, myslím, že by bylo daleko nejčistší a nejrychlejší, kdyby naopak vstřícně přispěli k tomu, aby byla vydána a podrobila se trestnímu řízení v plném rozsahu,“ míní Černý.

Nic jiného v tuto chvíli podle jeho slov nemůže Vlastu Parkanovou očistit. „Proto tomu jejich postoji nerozumím. Ledaže by se opravdu obávali toho, že to nedopadne dobře. Ale co má pan Vondra s panem Kortem, to netuším, nechci spekulovat,“ konstatoval pro Alexander Černý pro server ParlamentníchListů.cz.

Falešná mediální hra TOP 09

Možnou cílenou mediální kampaň v postoji TOP 09 dokonce vidí poslanec Aleš Rádl z ODS. „Já to vnímám tak, že se tímto tahem snaží přátelé a příznivci Vlasty Parkanové vytvořit z celé causy CASA  pro veřejnost snadno uchopitelný příběh nějakého jakoby vyřizování si účtů  mezi Vondrou a Kalouskem, který má nakonec odnést chudák ženská, která za nic vlastně  nemůže. Asi jim to takhle poradil nějaký mediální poradce,“ věří Rádl.

Vztahy v koalici to podle něho ale nijak ovlivnit nemůže, protože vládní koalice je prý postavena na ideové a programové shodě a nikoliv na nějaké personální nezastupitelnosti. „A navíc jsme si v ODS už na tento způsob pošťuchování a jakoby mravního vymezování ze strany TOP 09 celkem zvykli. V tomto případě je falešnost té snahy ovšem obzvlášť průhledná,“ obviňuje koaliční partnery Aleš Rádl.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka, Ondřej Vaněk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …