„Babiš si v sobotu otevřel lahodný víno, k tomu hodně čokolády a šunku.“ Chvilkař Minář mu poslal zprávu roku. Selfíčko už prý potřeba nebylo

05.12.2020 19:40

Bývalý předseda spolku Milion chvilek odkryl karty a prozradil, že vzniká hnutí Lidé PRO, se kterým chce Česko posunout kupředu, chce bojovat proti korupci, chce postupovat co nejtransparentněji a tak dále. Jenže narazil. Narazil například na novináře, kteří podobné fráze slyšeli v minulých letech již mnohokrát a pamatují si, jak to skončilo.

„Babiš si v sobotu otevřel lahodný víno, k tomu hodně čokolády a šunku.“ Chvilkař Minář mu poslal zprávu roku. Selfíčko už prý potřeba nebylo
Foto: Repro Facebook
Popisek: Mikuláš Minář s předsedy STANu a Pirátů

Anketa

Má BIS vydat Zemanovi jména ruských agentů v ČR, pakliže je prezident chce znát?

84%
16%
hlasovalo: 23697 lidí
Pokud by se dal najít společný tón pro hodnocení nedávno oznámeného Minářova hnutí, je to všestranná kritika. Do Mináře se opřeli politici, komentátoři, novináři i běžní uživatelé sociálních sítí. ParlamentníListy.cz jejich slova mapují od prvních momentů.

Mikuláš Minář natočil video, ve kterém se představil veřejnosti jako „kluk z paneláku“, který se rozhodl vstoupit do politiky a nabídnout lidem něco pozitivního, jen nekritizovat a posunout zemi dál. S hnutím Lidé PRO, pro pozitivní změnu.

„Máme vizi a dáme dohromady kvalitní program pro naši zemi,“ oznámil Minář. Postavili se za něj bývalá senátorka a někdejší ústavní soudkyně Eliška Wagnerová, odcházející ředitel Transparency International David Ondráčka, expremiér Petr Pithart a řada dalších lidí.

„Tak abyste si nemysleli, já jsem to video viděla taky. A fakt nechápu jednu věc: kdo si v 27 hraje na Havla, a ještě si u toho mysli, že to bude někdo brát vážně?“ ptala se lokální novinářka Rychlíková.

Daniel Hůle z Člověka v tísni, který se dlouhodobě snaží pomáhat lidem uvízlým v exekučních pastech, upozornil na jinou slabinu Minářova plánu.

„Mně přijde zajímavější, jak se zachová Minář, když sice nasbírají 500k podpisů, ale volební preference budou mít hluboko pod 10 procent. Protože podpisem petent nevyjadřuje, že je bude volit, ale že souhlasí, aby kandidovali. Každý soudný volič ANO, ČSSD, SPD... si to musí přát,“ pravil Hůle.

Anketa

Necháte se očkovat proti covidu-19?

27%
62%
hlasovalo: 34305 lidí
Jiní svůj názor vyjádřili spíše fakty. Jeden z uživatelů Twitteru připomněl Minářova slova z listopadu loňského roku. Tehdy protestní vůdce řekl: „Nepůjdu do politiky, chci být hlídací pes. Je možné, že časem ztratíme podporu veřejnosti a lidé přestanou na demonstrace chodit, ale my s protesty neskončíme.“

Reakce? „Když něco řekneš a tvoje slovo v tomto případě neplatí, pak uděláš něco jiného, tak jsi lhal," uvedl jeden z pisatelů. „Nechci bejt držka, ale ten projekt nemá vlastní profil. Vzít si od každé strany jednu věc, co šlape, a cílit s tím na lidi, je podle mě blbost," míní druhý. Do třetice všeho zlého? Ano. „Říkal, že Babiše lze porazit tak, že se demokratické strany spojí dohromady. Místo toho zakládá vlastní stranu, ke které budou přebíhat voliči demobloku, ne Babiše,“ napsal další z řady Minářových kritiků.

Diskusi v tomto duchu objevily ParlamentníListy.cz i na Facebooku. Právě v ní se hlouběji analyzovaly dopady možné kandidatury zástupců Minářova hnutí. „Všimli jste si, jak bezradně kroutí hlavou Rakušan a další politici ze STANu? Nevědí, co se děje. Za prachy si štěstí nekoupí, takže mají smůlu. ODS ztratí tímhle tahem taky. Jestli to bude číst Babiš, tak si v sobotu otevře víno a přežere se cukry nebo kosteleckou šunkou, protože mu Minář poslal zprávu roku o tom, že bude zase premiér a ani nemusel honit body selfíčkem,“ hodnotil jeden z přispěvatelů.

Ostatní mu dali za pravdu. „Jestli bude ODS pořád padat tak, jak padá, nebude to aspoň na Novotnýho,“ glosovali shodně lidé na zmíněné sociální síti.

Oznámení o vzniku hnutí žádné výrazné ohlasy nepřineslo

V podobné logice se ostatně vyjádřil i řeporyjský starosta Pavel Novotný (ODS): „Hodilo by se mi, kdyby to nějaký to procento urvalo. Nemohli by to pak házet jenom na mě,“ napsal s tím, že tak rozsáhlou kritiku Mináře nechápe. „Jen vstoupil do arény,“ poznamenal.

Komentátor Hospodářských novin Honzejk pro změnu prohlásil, že Minář má příliš velké oči.

„Myslím, že to dosud dělal skvěle. Koneckonců i ty strany udělaly to, co po nich chtěl. Teď ale soudím, že má velké oči. Je to jako při investování. Výkonnost z minulosti není zárukou budoucích výnosů,“ napsal.

Mináře se ve finále zastal jen lidovecký poslanec Čižinský nic neříkajícím prohlášením o vytvoření mostu mezi hnutím a Sněmovnou.

„Je naprosto správné – a všechny dějinné zkušenosti to potvrzují – že by nebylo dosaženo možného, kdyby se vždy znovu ve světě neusilovalo o dosažení nemožného,“ prohodil nakonec Minář na svém twitterovém profilu.

Na stránkách Milionu chvilek pro demokracii se o novém hnutí neobjevila ani zmínka.

Lidé PRO je politické hnutí, které započalo svou činnost 3. 12. 2020. Jeho zakladatelem je Mikuláš Minář, který je známý z působení ve spolku Milion chvilek a který se poté stal předsedou spolku Pro ČR. Na vzniku hnutí s ním spolupracují bývalý předseda Transparency International ČR Ondráčka, náměstek pražského primátora Vyhnánek nebo podnikatel Martin Hausenblas. Minář oznámil vznik hnutí ve videu na YouTube na kanále Milionu chvilek už 27. září 2020. Oznámil tam také svůj odchod ze spolku Milionu chvilek, jehož byl předsedou. Předsednictví předal místopředsedovi Rollovi. Ve svém videu Minář řekl, že se obává, že současná opozice nedokáže ve sněmovních volbách v roce 2021 porazit hnutí ANO ani v případě vzniku koalic, a proto se rozhodl vytvořit vlastní politický subjekt, který by přilákal nevoliče a nespokojené voliče, jak od ANO, tak i od jiných politických subjektů, napsali lidé na Wikipedii.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …