Bělobrádek se čílí: Komunisty na kraji nechci. I v roce 1946 byli za beránky a pak...

26.11.2012 18:15

Předseda lidovců Pavel Bělobrádek nechce, aby jeho klouček vyrůstal v zemi, která má paměť starého sklerotika a která je připravena si naběhnout podruhé na nůž. „Mrtvých už bylo dost a stát fronty na toaletní papír už také nemíním,“ sdělil na svém profilu ParlamentníchListů.cz Bělobrádek a pak redakci vysvětlil, proč vlastně není radno ani těm dnešním komunistům věřit.

 Bělobrádek se čílí: Komunisty na kraji nechci. I v roce 1946 byli za beránky a pak...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volební štáb KDU-ČSL neskrýval úspěch. Předseda Pavel Bělobrádek to bere jako odrazový můstek pro návrat do vysoké politiky

Do komunistů si v poslední době alespoň slovně kope kdekdo. Důvodem je možná to, že uspěli v krajských volbách a zatímco na severu Čech dokonce usedl do křesla komunistický hejtman, tak jinde se podílejí na krajských vládách. Jenže proti Vítězslavě Baborové, radní Jihočeského kraje za KSČM, studenti na jihu Čech již několik dní protestují. Baborové totiž jako nové radní spadlo do klína řízení oblasti školství a kultury. Jenže má to háček – je členkou KSČM.

„Že paní Baborové chodí vyhrůžky, v pořádku v žádném případě není a nepatří to do slušného demokratického státu. Za to jsem připraven se bít. Že proti tomu, aby komunisté řídili české školství, protestují studenti, to v pořádku je,“ uvedl pak k tomu na svém profilu v odpovědi čtenáři šéf KDU-ČSL Pavel Bělobrádek.

Nechce totiž, aby jeho děti vyrůstaly v nějaké totalitě. „Můj klouček nebude vyrůstat v zemi, která má paměť starého sklerotika a která je připravena si naběhnout podruhé na nůž. Mrtvých už bylo dost a stát fronty na toaletní papír už také nemíním,“ dodal zde Bělobrádek.

Pro redakci ParlamentníchListů.cz pak dodal, v čem že vidí rudé zlo. „Ono to není jen ve frontách na toaletní papír. Vždyť si vzpomeňme, že tehdy skutečně umírali lidé - od Wonky až po Havla, který málem v kriminále umřel také, tak ho radši pustili. V tom pak proto vidím aspekty nejenom ekonomické, ale i politické. Důležité přece bylo, do jaké míry mohli lidé vyjádřit svobodně svůj názor,“ zmínil.

Nepopírá fronty na úředech práce

Usmál se však tomu, že mnozí lidé dnes pohled na komunistickou stranu a situaci před rokem 1989 zjednodušují na sdělení, že radši budou stát fronty na pomeranče, než na úřadech práce.

„To, že tady jsou ekonomické a sociální problémy, to nepopírám. Ale ty vyplývají z něčeho jiného, než tehdy. Především ale před rokem 1989 byla prvotní otázka lidských práv a svobody, a ta byla zásadní,“ řekl a zdůraznil, že mu vadí i malá historická paměť lidí, kteří připomínají, že přece komunisté dnes neříkají, že by vše zestátnili.

„Takové řeči mi vadí. Každému doporučuji, ať se podívá do předvolebních materiálů komunistů v roce 1946, co slibovali, ať se to týká znárodňování, malorolníků, živnostníků...atd. Ať si to každý přečte a podívá se na to, co udělali za dva roky potom. A to je dostatečně vypovídající!“

Prý by mu ale nevadilo, kdyby jeho dítě učila třeba Marta Semelová, o níž se ví, že je učitelkou, ale zároveň ve straně patří mezi křídlo, které oslavuje Klementa Gottwalda, či J.V. Stalina.

Taky ho učil komunista a naučil...

„Mne nevadí, že učí lidé, kteří jsou třeba i komunisté, pokud učí tak, jak se má. I já mám zkušenost s člověkem, který mne učil na gymnáziu biologii, byl komunistou a přitom jsem s ním byl hodně spokojený. Ale něco jiného je, když střední školství, které zřizuje kraj, bude mít v gesci a v odpovědnosti někdo z této extremistické strany. To je pak zásadní věc. To není o nějakých učitelích,“ dodal pak opětovně na vrub Vítězslavy Baborové.

Připomeňme, že jihočeští studenti ( v Českých Budějovicích) minulý čtvrtek na protest proti Baborové na hodinu přerušili výuku. Sepsali také petici, kterou podepsalo již přes devět tisíc lidí, a i nadále požadují její odvolání. Podle samotné Baborové jsou ale mladí lidé k protestům zneužíváni.


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …