"Bobo" přiznala počet podpisů. Zemanovci jako hrob. Dělají chybu?

28.05.2012 23:37

Předsedkyně Suverenity Jana Bobošíková má prozatím podporu dvou senátorů v boji o prezidentské křeslo, což je málo. Netají se ovšem, na rozdíl od Miloše Zemana, který má podporu senátorů jistou, počtem podpisů na petičním archu. Zemanovci si své mlčení dokonce posvětili stranickým usnesením.

"Bobo" přiznala počet podpisů. Zemanovci jako hrob. Dělají chybu?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předsedkyně Suverenity Jana Bobošíková

Dvacet poslanců, deset senátorů nebo padesát tisíc podpisů. Alespoň jednu z těchto podmínek musí kandidát splnit, chce-li se zapojit do prezidentského klání. Ke škodě kandidátů zákon nepamatoval na případné promíchání těchto možností. „Škoda to je, protože podpora 19 poslanců nebo 9 senátorů vám nepomůže, pevně ale věřím, že až vyjede Bobobus, dosáhneme na potřebných 50 tisíc,“ vyjádřila pro ParlamentníListy.cz své naděje volební manažerka Jany Bobošíkové Jana Volfová.

Sama kandidátka Bobošíková se redakci pochlubila, že už získala přes pět tisíc podpisů z celé republiky. Petiční archy jsou podle ní rozmístěny porůznu. Hospody, kadeřnictví i byty členů Suverenity. V konkrétním místě pak vždy visí volební plakát.

Zemanovci jako hrob

O poznání větší klid panuje u Strany práv občanů - zemanovců. Jejich kandidát už má zajištěnou případnou podporu dostatečného množství deseti senátorů, ačkoli by se rád do prezidentského tažení zapojil „lidovou“ cestou. Počet sebraných podpisů strana ovšem důsledně tají.

Předsednictvo SPOZ dokonce přijalo usnesení, že se strana až do doby, kdy bude naplněn potřebný limit, nesmí k počtu podpisů vyjadřovat. „No já to rozhodně neprozradím, můžu vám jen říct, že jsem spokojen s každodenním nárůstem a pevně doufám, že k poslednímu červnu oznámíme kýženou metu,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz předseda strany Vratislav Mynář.

Petice se dá podepsat na několika místech, která navíc stále přibývají. „Seznam máme na webu a pokud někdo chce mít arch u sebe, ať se ozve. Dostane nálepku Miloš Zeman na Hrad,“ vysvětlil Mlynář. Zeman v pondělí navíc získal podporu ve své kandidatuře od prezidenta Václava Klause.

Anketa

Klaus deklaroval podporu Zemanovi. Pomůže mu to podle Vás

hlasovalo: 172 lidí

Podle politologa Rudolfa Kučery je taktika Bobošíkové lepší. „Lepší je podle mého názoru ta čísla zveřejňovat v průběhu, než to tajit. Voliče to spíše motivuje a informace se dostává do povědomí,“ vysvětluje redakci Kučera.

Cibulka na Hrad? Spíše nikoliv

K největším favoritům stále patří expremiér Jan Fischer a ekonom Jan Švejnar. Ten svoji kandidaturu ještě oficiálně neoznámil, ale jisté je, že se s ČSSD nadobro rozešel. Oranžoví si totiž jako svého kandidáta zvolili Jiřího Dienstbiera.

Málo známým uchazečem o funkci hlavy státu je také disident Petr Cibulka. Ten o podporu v boji o prezidentské křeslo požádal minulý víkend v pořadu ČT Politické spektrum tak hlasitě, až jej moderátor musel okřiknout.

Sobotka vede dvě ku jedné

Volební klání probíhá také u koaliční ODS. Podle posledních výsledků primárek na webu občanských demokratů místopředseda senátu Přemysl Sobotka „válcuje“ Evžena Tošenovského poměrem 1523 na 794 hlasů. Nehlasovalo se však ještě v šesti regionech.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pavel Kozdera

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …