„Fialo, koukej se jinam a mlč!“ V Plzeňském kraji se povolební situace předsedovi ODS vymkla. Došlo k nečekanému zákroku

11.11.2020 15:58

Po měsíční litanii se konečně i v posledním, tedy v Plzeňském kraji dohodli tamní politici na možné koalici. Vládnout v ní budou STAN + Piráti s ODS a TOP 09. Ve 45členném zastupitelstvu budou disponovat 25 mandáty. Koaliční smlouvu by měli podepisovat ve středu. Ne všechny aktéry povolebního klání ale tato budoucí spolupráce těší. Celé plzeňské vyjednávání bylo totiž lemované soubojem v tamní buňce ODS. ParlamentníListy.cz o něm během několika týdnů získávaly poměrně přesné informace.

„Fialo, koukej se jinam a mlč!“ V Plzeňském kraji se povolební situace předsedovi ODS vymkla. Došlo k nečekanému zákroku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Fiala

Anketa

Bude Petr Fiala po volbách premiérem?

14%
86%
hlasovalo: 62994 lidí
„Řeč je především o části modrých ptáků, která je reprezentovaná kmotry a vlivnými hráči s Romanem Jurečkem v čele. Těm se navzdory celorepublikovému směřování strany zachtělo do koalice s hnutím ANO. Zřejmě jde o fakt, že klid na kšefty se cení nade vše. A tak pod heslem: ‚Fiala ať na chvíli zavře oči, mlčí, nám jde teď o koryta‘ rozehráli nejen ve své straně, ale v celém tamním zastupitelstvu hru, kterou bylo velmi těžké ukočírovat,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz vysoce postavený politik Plzeňského kraje.

Naštěstí se to podle jeho slov Martinovi Baxovi a Iloně Mauritzové, kteří naopak propagují spolupráci demokratických stran, jež jsou ve svém programu striktně antibabišovské, podařilo. A povolební vyjednávání nakonec díky jistým ústupkům ze strany svých koaličních partnerů dovedli do zdárného konce.

„Modrý pták Jurečko do cíle nedoletěl,“ dodal další zástupce pravicové partaje ze západních Čech.

A tak budou čtyři z devíti křesel radních patřit STAN s Piráty. ODS s TOP 09 si za své diplomatické vyjednávací schopnosti vysloužily ještě o jedno místo navíc, a to včetně hejtmana, potažmo hejtmanky.

Ne nadarmo se podle námi oslovených politiků říká, že dostat se ke kormidlu v Plzni občas znamená mít ostré lokty.

„Lepší důkaz než fakt, že Roman Jurečko a jeho loutky vládnou Plzni už takřka dvě desetiletí, nenajdete. Tentokrát jim to ale nevyšlo. A to jim přitom v zádech stála i mnohá média, která nejenže veřejnost zdánlivě oficiálně informovala o stále levicovějších Pirátech, se kterými přece žádný slušný pravičák do koalice vstoupit nemůže, ale také v nich pěstovala dojem, že toto pravé spojení je vlastně spojením s hnutím ANO,“ dodal náš druhý zdroj, přímý účastník jednání.

Zbourat dílčí dohody se STAN a Piráty se prý nakonec Romanu Jurečkovi nepodařilo, byť se snažil sebevíc.

Anketa

Věříte, že islámské radikály lze převychovat?

1%
99%
hlasovalo: 12537 lidí
Hejtmankou Plzeňského kraje nakonec bude Ilona Mauritzová, jednička krajské kandidátky ODS, poslankyně a zastupitelka města Plzně, která má mít v gesci zdravotnictví. Josef Bernard bude jejím prvním náměstkem, jenž bude mít na starosti regionální rozvoj, životní prostředí a fondy EU. STAN získá náměstka pro dopravu, Piráti sociální věci a digitalizaci spolu s IT. ODS a TOP 09 budou mít také náměstka pro ekonomiku, radního pro školství a sport, radního pro kulturu a pátou oblastí bude turistika a podnikání.

Závěrečnou pikantností na celé této vyjednávací eskapádě pak už je jenom skutečnost, že to prý byl právě Roman Jurečko, kdo stál půl roku před krajskými volbami za odvoláním Josefa Bernarda z postu hejtmana. A nejen to.

„Jen si vzpomeňte, jak se dva týdny před volbami Bernard proměnil doslova ve fackovacího panáka a předvolebního otloukánka sloužícího k upevnění Jurečkovy moci, jenž se stavěl do role jediného spravedlivého. Nyní mu exhejtman Bernard vrací pomyslný políček a do rady, z níž byl vyhnán, se v plné síle vrací zpět,“ uzavírá náš zdroj.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …