„H*vada! Hlava to nebere.“ Naštvaný lékař oslovil Česko. Krutou pravdou

14.03.2021 18:47

Nemocnice je zcela plná a funguje na hraně. Operují se jen akutní stavy a úrazy, už je problém operovat i pacienty s nádory. Tak popisuje situaci v pražské Fakultní nemocnici Královské Vinohrady lékař chirurgické kliniky Miloš Voleman. Ten, pracující mezi vyčerpanými zdravotníky, nechápe nezodpovědný přístup nemalého počtu lidí k opatřením. „Pro mě je to dost těžko pochopitelné, co k tomu ty lidi vede. Normálnímu člověku to hlava nebere, proč se tak vysoké procento populace chová jako úplná hovada. Možná je to dáno tím, že v posledních letech byli lidé vychováváni k egoismu, že se zajímají jen o sebe a že nějaký ohled na okolí je absolutně nezajímá. Z toho plynou takové důsledky,“ sdělil ParlamentnímListům.cz. A přidal info o přesčasových hodinách zdravotníků.

„H*vada! Hlava to nebere.“ Naštvaný lékař oslovil Česko. Krutou pravdou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vakcína proti koronaviru, ilustrační foto

„Nemocnice je plná a v podstatě funguje už úplně na hraně,“ řekl pro ParlamentníListy.cz Voleman, který je zároveň místopředsedou Lékařského odborového klubu.

Anketa

Byl Emil Hácha kolaborant?

35%
65%
hlasovalo: 6707 lidí

Konkrétně to podle něj znamená dvě věci. Velká část běžného provozu se buď odložila, nebo úplně zrušila. Z kliniky ORL vznikla covidová jednotka a oddělení funguje v jiných prostorách v omezeném režimu.

Kromě toho jsou zastaveny veškeré plánované operace a operují se jen akutní stavy a úrazy. V posledních dnech je problém operovat pacienty s nádory, protože pro ně není prostor a jejich operace se musejí odsouvat. Zatím jen v řádu dnů; lékař však upozorňuje, že dlouhodobě to je neudržitelná situace.

Lékař a 170 přesčasových hodin

Zaměstnanci tak čelí obrovské zátěži. Mnohé sestry i lékaři nyní pracují na úsecích, kde běžně nepůsobí – jsou přeloženi z jiných oddělení. Někteří jsou třeba z léčebny dlouhodobě nemocných a nemají zkušenosti s ošetřováním závažnějších pacientů. K tomu všemu je na covidových lůžkách potřeba dvakrát tolik sester, než na oddělení běžném.

Miloš Voleman

„A tohle pokrýt není možné – pouze za cenu toho, že si musejí brát směny navíc. U nás jsou například sestry, které mají dvacet dvanáctihodinových směn za měsíc. Zaznamenal jsem také případ jednoho lékaře, který měl během února 170 přesčasových hodin. To znamená, že byl v průměru šestnáct hodin denně v práci. Dá se to držet nějakou dobu, ale vydržet dalšího půl roku už bude skutečně na hraně,“ sdělil Voleman.

Na covidových odděleních se za dvanáctihodinovou směnu střídá personál po třech hodinách, proto zde musí fungovat dvě směny. Při vyrovnávání zdravotníků se stresem záleží rovněž na tom, kde předtím pracovali. Z oddělení, kde léčili například nemocné s rakovinou v posledním stadiu, to snášejí lépe: „Je hnusné to slovo říct, že si zvykají, že lidé umírají, ale je to tak. Pro lidi z částí nemocnic, kde je úmrtí výjimečné, to může být velký šok. Někdo ho snáší hůře, někdo lépe, ale když během směny zemřou tři pacienti, zamává to i s otrlejšími sestrami,“ vysvětluje Voleman nelehkou situaci.

Současně dodává, že většina personálu – jak lékařů, tak sester – už je očkována. A ti, kteří nejsou, nebo na očkování čekají, většinou už nemoc covid-19 prodělali. Od té doby podle něj nejsou s nemocností personálu výraznější problémy.

Voleman: Hlava mi to nebere, proč se tak (někteří) Češi chovají

Může také potvrdit, že jednotky intenzivní péče s covidem plní nejen lidé starší, ale také mladší ročníky: „Ano, přibývá mladších, kteří mají těžký průběh, a jsou to i čtyřicátníci.“ Pracuje na jednom z posledních oddělení – chirurgickém, které ještě poskytuje péči necovidovým pacientům. Obává se však, co se stane, když přijde covid pozitivní pacient, který uzavře celé oddělení do karantény.

Voleman už dříve kritizoval Čechy, kteří vyrazili do horských středisek nebo jinak porušovali nařízení. Nyní připomněl výzkum Světové zdravotnické organizace v Česku, podle nějž téměř polovina lidí se symptomy onemocnění nezůstávala doma.

„Pokud se chovají takovým nedisciplinovaným způsobem, tak jakékoliv opatření nepomůže. Pro mě je to dost těžko pochopitelné, co k tomu ty lidi vede. Normálnímu člověku to hlava nebere, proč se tak vysoké procento populace chová jako úplná hovada. Možná je to dáno tím, že v posledních letech byli lidé vychováváni k egoismu, že se zajímají jen o sebe a že nějaký ohled na okolí je absolutně nezajímá. Z toho plynou takové důsledky,“ řekl rázně k narušování epidemických opatření.

Přání nemocnic: konec pandemie a úbytek pacientů

„Vidím to i kolem sebe mezi vzdělanými lidmi, kteří nejsou ochotni udělat věc, která pro ně znamená drobné a nijak bolestivé omezení. Ale neudělají to, proč by to dělali? Proč by se oni nějakým způsobem omezovali? Asi se musíme smířit, že populace se chová tímto způsobem, což ale znamená, že směřuje ke svému zániku.

Pokud budete mít populaci, kde se každý jedinec snaží urvat si něco na úkor druhých, tak z dlouhodobějšího pohledu taková společnost nemůže přežít,“ varuje Voleman. A přidal příběh o zdravotní sestře z jiné nemocnice, které v jeden den kvůli covidu zemřel otec i tchán, a ke všemu ještě řeší, jak má zařídit pohřeb, když je zbytek rodiny nemocný nebo v karanténě.

Na dotaz redakce, co by zdravotníkům nejvíce pomohlo, doktor Voleman odvětil, že kromě konce pandemie a úbytku pacientů si nikdo nic jiného v nemocnici nepřeje.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

COVID-19

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

COVID

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Zuzana Koulová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:
Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …