,,Lež! A nikdo se nás neptal.” Pompeo nechal Zemana čekat? Hrad odmítá. Nové info o průběhu setkání

18.08.2020 10:34

Mike Pompeo nenechal českého prezidenta čekat, na Hrad dorazil na vteřinu přesně. Tak zní výsledek pátrání redakce PL, jaké bylo pozadí údajného zpoždění. Změnu programu nám potvrdil mluvčí Jiří Ovčáček. Zjistili jsme ale i další souvislosti. Pompeo prý za prezidentem dorazil nabrífovaný z českých médií a byl velmi překvapený, že realita byla úplně jiná.

,,Lež! A nikdo se nás neptal.” Pompeo nechal Zemana čekat? Hrad odmítá. Nové info o průběhu setkání
Foto: Hana Brožková
Popisek: Ministr zahraničí USA Mike Pompeo navštívil prezidenta ČR Miloše Zemana

Jak už ParlamentníListy.cz informovaly v pondělí, některé zásadní závěry nedávné návštěvy šéfa americké diplomacie v Praze byly v několika médiích prezentovány odlišně, než naší redakci sdělily vysoce postavené zdroje z vládní a diplomatické úrovně.

Anketa

Věříte, že ODS a TOP 09 půjdou do sněmovních voleb společně?

4%
11%
hlasovalo: 9009 lidí

Nyní se na základě našeho pátrání ukázalo, že zcela jinak měly proběhnout i okolnosti Pompeovy schůzky s prezidentem Milošem Zemanem.

Poté, co ministr zahraničí USA odletěl z Prahy do další destinace svého středoevropského turné, některá česká média tvrdila, že Mike Pompeo nechal českou hlavu čekat a na Hrad dorazil s více než půlhodinovým zpožděním. Spekulovalo se, že šlo o záměrné gesto, kterým mohl Pompeo naznačit, co si o Miloši Zemanovi myslí.

Informaci, že šéf diplomacie Spojených států dorazil na Pražský hrad se zpožděním měla ve své agenturní zprávě ČTK, od které to následně převzala další česká média. Specifický prostor tomuto tvrzení věnoval například Deník N, který vyvozoval závěry, že zpoždění bylo záměrné, protože Zeman není pro Američany důvěryhodný.

Jaká byla realita? Stačilo se oficiálně dotázat. Podle hradního mluvčího Jiřího Ovčáčka začalo setkání přesně na čas, protože se termín Pompeova přijetí na Hradě v průběhu programu změnil. 

„Setkání se uskutečnilo v 16 hodin, a to na základě oboustranné dohody s americkou stranou,“ řekl redakci mluvčí hlavy státu.

Jak dále PL Ovčáček sdělil, žádný novinář se na tento fakt dosud Hradu nezeptal. „Aniž by se mě na to kdokoli z novinářů zeptal, ParlamentníListy.cz jsou první, spustila se lavina mediální nenávisti. Dokazuje to bídu řady českých médií,“ uvedl.

Čím byla změna programu způsobena a proč se po vzájemné dohodě obou stran čas hradní schůzky změnil, už nechtěl Jiří Ovčáček konkretizovat.

Přesnější obrázek nám ale poskytl zdroj z blízkého okolí prezidenta, který se na vyjednávání o podobě schůzky i drobné změně termínu podílel. 

„Byla tu dohoda, že se čas setkání posune, ale nebude se o té změně z bezpečnostních důvodů mluvit a informovat veřejně. Proto o té změně programu už Hrad neinformoval, vycházeli jsme maximálně vstříc Američanům,“ sdělil nám zdroj z blízkosti hlavy státu. Jeho jméno pochopitelně redakce zná, ale vyhověla přání o uchování anonymity.

Zajímavé je i to, jak schůzka probíhala, s jakými očekáváními prý Pompeo se svým týmem na Hrad dorazil a co se nakonec zásadně změnilo. Opět nechme pohovořit náš zdroj.

„Američané na Hrad přijížděli nabrífovaní českými zdroji o tom, jak je Zeman strašný a bůhvíjaký. A to větší pak bylo jejich překvapení, což se odrazilo ve velmi přátelské diskuzi. Pompeo prostě viděl, že ho Miloš Zeman nevítá v čínském kaftanu a s ruskou vlajkou za zády, ale že jde o letitého přítele Spojených států amerických a Izraele,“ dodal náš zdroj.

Schůzka se uskutečnila bez přítomnosti médií, vznikly pouze oficiální fotografie a Hrad poté vydal prohlášení, ve kterém průběh vrcholného setkání shrnul. „Ministr zahraničních věcí USA tlumočil pozdrav od prezidenta USA Donalda Trumpa. Prezident republiky podotkl, že Donalda Trumpa podporoval před volbami v roce 2016 a v souvislosti s nadcházejícími prezidentskými volbami poznamenal, že obecně nevěří průzkumům voličských preferencí. Ministr zahraničních věcí USA ocenil vynikající česko-americké vztahy ve všech oblastech a konstatoval jejich další potenciál,“ stojí ve zprávě na webu Hradu.

„Prezident republiky vyzdvihl přátelství s USA, a podotkl, že sympatie k USA chová již od svého mládí. Vyjádřil podporu přátelské politiky USA vůči Izraeli a přesunu ambasády z Tel Avivu do Jeruzaléma. Tématem byl i boj s terorismem, kdy prezident republiky varoval před neuváženým stažením armádní mise z Afghánistánu. Prezident republiky též ocenil vzájemné ekonomické vztahy. S ministrem zahraničních věcí USA panovala shoda na podpoře volného obchodu,“ zaznělo též v oficiálním výstupu.

Ministr zahraničních věcí USA také prý zdůraznil zájem prezidenta USA na dalším prohlubování transatlantické vazby. „Pokud jde o Rusko a Čínu, prezident republiky při setkání zdůraznil, že jeho politika je vedena pragmaticky ve směru ekonomické diplomacie, nikoliv zájmy jinými,“ dodal Hrad.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …