„Nedělejte z nás blbce. Ne.“ Kalousek oddělal Fialu. Tomu je horko

13.04.2023 12:08 | Ze sítí

Výsměch Petru Fialovi z vlastního tábora? Bývalý ministr financí a exšéf TOP 09 Miroslav Kalousek se neudržel a zareagoval na twitterový příspěvek předsedy vlády, že se kabinetu podařilo zkrotit růst cen, protože meziměsíční inflace je pouze „0,1 %“. Přitom březnová míra inflace činila 15 procent. Šéf vlády schytal na twitteru pořádnou smršť. „Nedělejte z nás blbce,“ vzkazuje Kalousek premiérovi.

„Nedělejte z nás blbce. Ne.“ Kalousek oddělal Fialu. Tomu je horko
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Petr Fiala

Zastavila vláda růst cen? Podle Petra Fialy ano. Na svých sociálních sítích se premiér pochlubil, že meziměsíční inflace byla pouze 0,1 procenta a rozpoutal tím peklo.

Anketa

Získají Ukrajinci někdy zpět Krym?

hlasovalo: 30023 lidí

„Inflace je nejnižší od loňského dubna a nadále klesá. To je dobrou zprávou pro všechny občany naší země. Je vidět, že náš přístup se vyplácí. Stejně tak jako se podařilo zkrotit ceny energií a pohonných hmot, se totéž postupně podaří také s cenami potravin a celkovou inflací. Musíme být trpěliví a nedělat neuvážená rozhodnutí. Zvládneme to!“ Stojí na twitterovém účtu premiéra jako popisek grafiky, která tvrdí: „Krotíme inflaci! Růst cen se zastavil. Meziměsíční inflace 0,1 %“. 

„Ne, prosím, ne. Máme vás rádi, ale nedělejte z nás blbce. To nám asi vadí nejvíce ze všeho. 15% inflaci nemůžete prodávat jako úspěch. A už vůbec nemůžete tvrdit, že na relativním poklesu má zásluhu vláda. My nejsme voliči Burešovi. My ještě dokážeme přemýšlet,“ vpálil premiéru Fialovi rozezlený Miroslav Kalousek na twitteru.

Další uživatelé této sociální sítě byli vůči šéfovi české vlády ještě ostřejší. Fiala se dočkal i vzkazů v podobě obrázku vztyčeného prostředníčku. „Pěkná manipulace. To je vše, co k tomu můžu napsat,“ uvedl další z diskutujících.

„Pane premiére, vy máte dar – vždycky dokážete napsat nějaký příspěvek, který dokáže tak akorát nas*at a zvednout člověka ze židle,“ vzkázal Fialovi uživatel Radim Polasek. „A mezihodinová inflace bude možná dokonce 0%. Předpokládám, že i slunce a déšť máme vaší zásluhou. Jenom ten sníh vám teda letos moc nešel. Fakt jste takoví zoufalci, že si nedokážete zaplatit někoho, kdo umí komunikovat? Jako váš volič jsem z toho už dost otrávenej,“ reagoval diskutující Vojta.

Jiný z uživatelů twitteru použil nedávný výrok Fialova ekonomického poradce. „A proto na rady toho vašeho Křečka máme nakupovat v Polsku, tak z nás pane premiére nedělejte blbce!“ Někteří si mysleli, že premiér píše recesisticky. „Že vám radí Kazma? Jste dobrej!“ Reagoval jiný diskutující a přidal vysmáté emotikony. „Víte, co jste napsal? Doporučuji několikrát přečíst a snad pochopíte. Tohle už je opravdu moc,“ konstatovala uživatelka sociální sítě.

Co říká o vývoji inflace na základě dat Český statistický úřad? „Spotřebitelské ceny meziměsíčně vzrostly o 0,1 %. Tento vývoj byl ovlivněn zejména vyššími cenami v oddíle potraviny a nealkoholické nápoje a v oddíle stravování a ubytování. Meziročně vzrostly spotřebitelské ceny v březnu o 15,0 %, což bylo o 1,7 procentního bodu méně než v únoru. 

Statistici také ve svém souhrnu vyjmenovali důvody, proč u některých komodit nebo služeb klesaly ceny. Vládu tam však neuvádějí. „Na meziměsíční snižování celkové úrovně spotřebitelských cen působil v březnu pokles cen v oddíle bydlení, kde klesly ceny zemního plynu o 1,4 %. V oddíle rekreace a kultura byly nižší ceny dovolených s komplexními službami o 4,5 % v důsledku končící zimní sezóny. Pokles cen v oddíle doprava byl ovlivněn především nižšími cenami pohonných hmot a olejů o 1,8 %. Z potravin byly nižší zejména ceny vajec o 9,9 %, másla o 6,3 % a sýrů a tvarohů o 1,1 %,“ shrnuje ČSÚ.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Kalousek., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseHorký , 13.04.2023 16:22:58
„Nedělejte z nás blbce,“ vzkazuje Kalousek premiérovi. To tedy brzy prozřel. Já vím, že z nás dělá blobce každá pravicová vláda a když tam blil chemik Kalousek, tak to bylo něco podobného jako je teď.

|  12 |  0

Další články z rubriky

Odložené Vrbětice: „Policie se zachránila.” Obvinění Koudelky

4:44 Odložené Vrbětice: „Policie se zachránila.” Obvinění Koudelky

Zdaleka ne všichni dotčení hráči se smířili s policejním konstatováním o konci vyšetřování výbuchů v…