„Než uprchlíky, to radši kašlat na dotace.“ Při Zemanově úderu na EU se na Moravě tahaly rudé karty a bylo rušno

07.09.2017 10:07

REPORTÁŽ „Bylo špatně, že jsme se rozhodli směrem na Západ! Co nám z republiky udělali?“ Evropská unie je horší RVHP, podniky v likvidaci a i tu Českou televizi „má“ prý Kalousek. Lidé, kteří přišli na setkání s prezidentem Milošem Zemanem do Nového Jičína, si nebrali servítky. Politiky natírali, jak se dalo, a pro řadu z nich je zkrátka Zeman „jediná šance“. „To jsou koblížky, pak chcípl pes a čtyři roky nic. Nelíbí se mi to, že když má člověk nějaký problém, ať už zdravotní nebo finanční, je naprosto bezmocný.“ „Jestli chcete něco napsat, napište, že se lidi ženou za nějakým pozlátkem a zapomínají na děti. Co z toho vyroste?“ stěžovali si. Na zaplněném náměstí se našli i dva lidé, kteří drželi červené karty, tedy pokud jim výraz nesouhlasu s hlavou státu místní senioři právě nebrali z rukou.

„Než uprchlíky, to radši kašlat na dotace.“ Při Zemanově úderu na EU se na Moravě tahaly rudé karty a bylo rušno
Foto: Daniela Černá
Popisek: Prezident Miloš Zeman na setkání s občany v Novém Jičíně. Jako dar od města klobouků obdržel i slamák

Zemanznovu.cz. Tento nápis na placce, kterou si připnula na bundu, neměla Alena Neklová náhodou. Jak řekla ParlamentnímListům.cz, pro prezidenta Zemana sbírala na Masarykově náměstí podpisy už dvakrát. Tentokrát s sebou podpisové archy neměla, ale přišla se podívat na jeho setkání s občany. Právě prezident Miloš Zeman je podle ní totiž „jediná šance“.

„Můj kluk má čtyřicet a hlasoval pro Schwarzenberga. Nechápu, jak mladí můžou takto přemýšlet, nejde mi to do hlavy,“ podotkla Neklová, která na argument, že se část lidí domnívá, že nás Zeman „táhne na Východ“, okamžitě vypálila: „Bylo špatně, že jsme se rozhodli směrem na Západ! Co nám z republiky udělali?“ A vzápětí pokračovala dál: „To není normální. Unii jsem nechtěla. Říkala jsem, to bude novodobé ještě horší RVHP, aby nám nakazovali, co máme jíst, co nemáme, jak se má co jmenovat…“ Neobstál ani argument, že jsme malý stát, a tak je možná lepší nehrát si vlastní ligu, ale přidat se k dalším, silnějším, kteří už žijí v demokracii delší dobu. „Stále jsme se nechali utlačovat, akorát za Velké Moravy ne,“ konstatovala už trochu s nadsázkou Neklová, ale pak už od úsměvu upustila: „Strašně mě mrzelo, že třeba OP Prostějov přišel k likvidaci, vždyť to byl nějaký podnik! Tam se šilo! A teď vozíme vše z Číny,“ dodala rázně. A tohle nebyl její jediný postřeh k fungování českých firem: „Já jsem dělala ‚ve vojenském‘ třináct let, pak chtěl Havel odzbrojit, rozpustili nás, měla jsem padesát roků a už tehdy jsem nemohla najít práci,“ dodala.

Anketa

Babiš byl vydán. Kolik dostane dle vás hnutí ANO v podzimních volbách?

2%
5%
1%
2%
4%
9%
77%
hlasovalo: 14170 lidí

A nakonec došlo i na komunisty. „Všichni nadávají na komunisty, ale měli jsme se líp. Že jsme neměli banány? To mi vůbec nevadilo. Měli jsme klidnější život. Všichni museli pracovat.“ A že teď má schopný člověk více šancí se prosadit a ani nemusí mít stranickou legitimaci? Ne, ani tohle nezabralo. Paní Neklové se současná atmosféra ve společnosti prostě nelíbí: „Není to dobré. Vím, můj kluk mi řekne: Mamko, prosím tě, nech toho! Ale já mu říkám: Roberte, lidi žili víc spontánně i ve fabrikách.“ Paní Neklová ale přidala ještě jeden svůj poznatek: „Českou televizi, kterou platíme, tu ‚má‘ pan Kalousek. Pořád je tam jen Kalousek a furt má nějaké kecy, které už nechci poslouchat,“ rozčilovala se a nakonec shrnula: „Národ nejsou ovce. My jsme si je zvolili, aby pracovali pro nás, a ne pro jejich lobby,“ vzkázala politikům.

Žádné transparenty, maximálně jeden Gazdík

Ti, kteří přišli ve středu odpoledne na náměstí do Nového Jičína, většinou byli překvapen z množství policistů. Kdo věděl, že přijede prezident, zajímal se o to, kolik má ještě času, než hlava státu dorazí. U pódia se na jednu z připravených laviček posadila i paní Magdaléna Konrádová, která se na náměstí stavila cestou do nemocnice a měla evidentně jiné starosti. Na adresu prezidenta ale podotkla: „Já proti němu nic nemám, s jeho názorem na uprchlíky třeba souhlasím, proč je tu pouštět.“ Někteří lidé přišli v předstihu i proto, že se zajímali o vystoupení místního velmi oblíbeného souboru Ondrášek, který měl zpívat ještě než dorazí hlava státu. Na svou dceru se přišla podívat i Helena Cábová. „Na prezidenta zůstaneme taky, pokud malý vydrží,“ upozornila. V kočárku seděl její malý syn, který si shodou okolností vytáhl ze schránky na hraní předvolební materiál Starostů a nezávislých. „Ať má děcko obrázek,“ smála se paní Cábová, která ujistila, že tohle s politickým naladěním jejich rodiny fakt nesouvisí. 

„Ať má dítě obrázek.“ Foto: Daniela Černá

Počasí celkem přálo, někteří lidé si vychutnávali na lavičkách zmrzlinu, další jen tak postávali. Na adresu prezidenta pan Jiří poznamenal, že by si měl vzpomenout na minulost. Z jeho vystupování má prý rozporuplné pocity: „Víte, to je různé. Jednou jo, pak ne. Jak spatně to dopadlo s Tatrou? To bylo publikované ve Světě motorů,“ doporučil.

Mezitím soubor Ondrášek dozpíval a pak už začali pořadatelé připravovat pódium pro prezidenta. Toho v Novém Jičíně přivítali bouřlivým potleskem, lidé reagovali souhlasně na jeho slova a když došlo na Sobotku s OKD, opět následoval potlesk. Dotazů byla spousta. Své pak Zeman řekl také k migraci. „Evropský soud zamítl žalobu Slovenska a Maďarska proti migračním kvótám. Evropská unie nás pod výhrůžkou sebrání dotací bude nutit, abychom přijali několik tisíc muslimských migrantů. To nejsou Ukrajinci, to nejsou Vietnamci, to jsou islámští migranti, jejichž kultura je odlišná od naší kultury,“ podotkl Zeman. „Nesmíme se hrbit, neměli bychom si nechat vyhrožovat. Kdyby bylo nejhůř, je vždycky lepší vzdát se evropských dotací, než sem pustit migranty,“ sdělil za potlesku Zeman. Prezident pak sdělil svůj názor i k přijetí eura: „Není možné, aby český daňový poplatník kryl řecké dluhy. Odsuňme přijetí eura na situaci, kdy se Řecko buď vzpamatuje, nebo vypadne z té eurozóny.“ Nakonec ještě převzal další dar od města, kterým byl slamák, a stylově si ho vyzkoušel.

Na zaplněném náměstí se objevily dvě červené karty, jejich držitelé se ale ke slovu nedostali. Naopak měli starosti spíš s lidmi, kteří stáli kolem. To, že si vzali s sebou symbol nesouhlasu s hlavou státu, totiž pěkně dopálilo hlavně místní seniory. Karty jim tahali z rukou a pro demokratické vyjádření jiného názoru jaksi pochopení neměli. Po chvilce ale dva odpůrce už nechali svému osudu.

Spor o červené karty. Foto: Daniela Černá

„Na celém náměstí dva takoví blázni,“ poznamenala Marta Býmová z Nového Jičína, která červené karty v davu uviděla. „Jsou dva proti celému náměstí. Tak jsou asi nějak mimo, ne? Tak měli pozvat ještě kámoše. A měli se ozvat a říct, co se jim nelíbí,“ komentovala situaci. „Už jsem leccos zažila a leccos se mi nelíbí. Pan Zeman má ale zdravý selský rozum,“ dodala s tím, že by se politici měli zajímat o názory občanů: „To jsou koblížky, pak chcípl pes a čtyři roky nic. Nelíbí se mi to, že když má člověk nějaký problém, ať už zdravotní nebo finanční, je naprosto bezmocný. Mladé lidi nikdo nenutí dělat. Já jsem dělala v kanceláři, pak jsme měla dvě děti a v pětačtyřiceti jsem byla už nepotřebný člověk, který skončil ve výrobě, ale šla jsem tam dělat do nepřetržitého provozu pátek, svátek, furt. A dělala jsem, abych zabezpečila děti a rodinu a měla nějaký důchod. Ne, že někdo přijde a dostane příspěvek na živobytí třeba dvacet tisíc. To jsme neměli ani s manželem. Není to spravedlivé vůči obyčejným lidem, že se peníze valí pánbůh ví kam a na naše lidi prostě není,“ vysvětlovala. A pak ještě zopakovala: „Když jsem se vrátila s dvěma dětmi do práce, tak mě hned vykopli. Tak mě ocenili jako matku. Už mě nepotřebovali. Do důchodu jsem dřela v Autopalu ve výrobě.“  

Komunisté jí nedovolili studovat, za Zemana se stydí

Paní Martina, která držela červenou kartu, po skončení setkání s prezidentem ještě debatovala na náměstí s lidmi, ale za chvíli už se měla k odchodu. A odcházela v ne příliš dobré náladě: „Hlásila jsem se o slovo, ale už na mě nedošlo. Stydím se za svého prezidenta. To, co předvádí prezident Zeman, není k žádné hrdosti,“ vysvětlila. Hrdá byla na prezidenta Havla, ale teď už je všechno jinak. U Zemana jí vadí jeho vystupování i názory na Čínu a domnívá se, že není v dobré kondici. „Vrcholem pro obyčejné ženy bylo to, že když dostal dotaz, zda by mu vadily ženy v burkách na koupališti, samozřejmě řekl, že ano a že by některé starší ženy, které mají špatnou postavu, do těch burek oblíknul taky. Mně to přijde, že je arogantní. Kdo nemá jeho názor, tak je proti němu. Je mi smutno z těch lidí tady, že to prostě nevidí,“ vysvětlila a bylo jasné, že ji drobné neshody s místními lidmi rozhodily: „Opravdu, já jsem tam málem dostala od těch důchodců. Já se ale nestydím, že projevuju svůj názor. Od toho je demokracie.“

Má také zcela jiný názor, než někteří lidé z Nového Jičína, na období minulého režimu. I ona má své zkušenosti: „Já jsem šťastná za to, že tu mohu dnes jít a demokracii projevit. Já jsem zažila i dobu komunismu, nemohla jsem vystudovat, protože tatínek vystoupil z komunistické strany a je mi z toho smutno.“ Pak se vrátila k osobnosti hlavy státu: „Prezident nás hlavně reprezentuje, ale zaplať pánbůh nerozhoduje o nejdůležitějších věcech. Na to máme vládu a parlament. Je mi z toho opravdu smutno. Dnes jsem se přesvědčila, že volba prezidenta bude velmi těžká. Mimo jiné sbírám podpisy na pana Jiřího Drahoše. Mně přijde jako solidní člověk, na kterého by se člověk vždycky rád podíval a měl by z něj radost jako z prezidenta,“ popsala svůj názor.  

Lidé pomalu odcházeli, mládeži nebylo do řeči, sdílnější byli místní senioři. Ti byli z prezidenta prostě nadšení. „Tenkrát jsme ho vybrali, aby ten spící kníže nevyhrál, z nouze. Nevěděli jsme. A nakonec? Má dobré názory,“ zhodnotila jasně Jana Kahligová. A pak už se řeč stočila k úpadku této civilizace. „Lidi se ženou, jen prachy, prachy. Děcka nikdo nevychovává. Já tu ukrást prkno, tak už je soud hotový a jsem v kriminále, ale ty doly a ten Bakala! Proč se to tak táhne? Kdo nemá prachy, je vedle. Jestli chcete něco napsat, napište, že se lidi ženou za nějakým pozlátkem a zapomínají na děti. Co z toho vyroste? Vždyť tak sprostě mluví. Dřív byla úplně jiná výchova. Vím, že pokrok je pokrok, nedá se žít jak za husitů, ale výchova je jiná věc,“ popsala. Pan Ladislav k tomu doplnil: „Ti, co ovládají svět, zjistili, že Evropa jde do háje.“

Sbíral podpisy pro Kulhánka, ale Zeman mu udělal radost

Na ty, co z náměstí zamířili k místnímu autobusovému nádraží, pak čekalo další překvapení, mohli vidět stánek, kde sbíral podpisy Vladimír Machciník pro kandidáta na prezidenta Vratislava Kulhánka. Lidi lákal s takovým nadšením, že by mu snad člověk podepsal, i když vůbec nechtěl. „My jsme využili situaci, že se pan Zeman dostavil do Nového Jičína,“ připustil a hned, aniž by se ho někdo ptal, rázně odmítl, že by chtěl provokovat. Každý podpis dobrý. S šibalským úsměvem tvrdil, že se mu jich podařilo posbírat dost. A pro ParlamentniListy.cz měl ještě jeden postřeh: „Nejlepší situace byla, když pan prezident Zeman odjížděl z náměstí a jak celá jeho kolona musela na přechodu zabrzdit. A pan Zeman se podíval, koho je ten petiční stánek a když viděl, že je to pan Kulhánek, kterého stoprocentně perfektně zná, tak jsme se pozdravili a pokračoval dál. Normálně nám udělal radost!“ smál se rozjařeně.

Sbírání podpisů pro Vratislava Kulhánka. Foto: Daniela Černá

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …