Ruský a ukrajinský tisk plný soudruha Ransdorfa! Podívejte se, jakou nám udělal slávu. Nebo ostudu, to podle vaší libosti

22.06.2015 15:11

Europoslanec Miloslav Ransdorf (KSČM) byl při své návštěvě Krymu poměrně hojně citován ruskými a krymskými médii. Návštěvy si ale všimla také některá média ukrajinská. Miloslav Ransdorf byl hostem mezinárodního mediálního klubu Format A-3 v Simferopolu a v rámci návštěvy se sešel také s některými představiteli Krymu.

 Ruský a ukrajinský tisk plný soudruha Ransdorfa! Podívejte se, jakou nám udělal slávu. Nebo ostudu, to podle vaší libosti
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miloslav Ransdorf

Ruská agentura Ria Novosti informovala o tom, že Ransdorf řekl, že Evropa „už nesmí být užitečným idiotem USA“ a že propadající se obrat výměny zboží mezi EU a Ruskem je proti zájmům EU a Ruska. Dále si Ria všimla jeho slov ohledně sankcí: „Co se týká sankcí, tak myslím, že nebudou oficiálně zrušeny, ale myslím si, že časem postupně odejdou, protože to je bezbolestné.“ Tato jeho slova ohledně sankcí se dostala i na stránky vládní Rossijskoj gazety.

Ukrajinská pobočka Ria Novosti Ukrajina informovala o tom, že M. Ransdorf považuje za největší hrozbu pro Ukrajinu oligarchát, který je nyní u moci a s ním spojené rostoucí nerovnosti ve společnosti, kde hrozí sociální výbuch.

Internetové vydání novin Vzglad citovalo Ransdorfa ohledně konfliktu na Ukrajině a psalo o tom, že M. Ransdorf se domnívá, že ukrajinská vláda se nyní ocitá na mrtvém bodě a netuší, jak se z tohoto vojenského konfliktu dostat. Ransdorf měl také říci, že prioritou ukrajinské vlády by mělo být ekonomické zlepšení a mír v bojujících regionech.

Ruské noviny Komsolskaja Pravda věnovaly prostor i portrétu Miloslava Ransdorfa. Noviny připomenuly Ransdorfovo dosavadní působení v Evropském parlamentu i jeho politickou afilaci. List dále psal, že Ransdorf je „přesvědčen o tom, že krize EU a válka na Ukrajině jsou spolu těsně spojené. A že hlavní a základní problém je, že USA nechtějí dopustit partnerství Německa a Ruska, nebo šířeji EU a Ruska. Právě proto se do Evropy musela vrátit válka.“ Píše také, že podle Ransdorfa neexistuje dnes mezi zeměmi Západu ani jednotná průmyslová politika, ani energetická politika a ani nemají potenciál ekonomického růstu. „Vládne kapitalismus pro chudé a socialismus pro bohaté. V důsledku v mnoha zemích na jihu EU hrozí reálný sociální výbuch,“ cituje Komsomolskaja Pravda Ransdorfa.

Poměrně velký mediální ohlas vyvolala návštěva M. Ransdorfa na samotném Krymu. Novyj Krym zaujala Ransdorfova slova o tom, že Ukrajina nese vinu na ztrátě Krymu. „Když vláda Krymu požadovala více pravomocí, odpovědí Kyjeva bylo: ‚Jste separatisté, teroristé, zahájíme proti vám vyšetřování.‘ To byla chyba, podle mého hodnocení. Kdyby vláda provedla decentralizaci vlády, Krym by neodešel,“ citují Ransdorfa.

M. Ransdorf byl také hostem krymské talk show Vse kak jest na Pervom krymskom kanale, kde zopakoval řadu svých tezí včetně té o snaze USA rozdělit EU a Rusko, protože jejich aliance by mohla USA reálně ohrozit. Mimo jiné Ransdorf řekl, že problémem dnešních vztahů mezi EU a Ruskem je neznalost reálií východní Evropy a střední Asie (postsovětského prostoru) v samotném Evropském parlamentu.

Také ukrajinské noviny Zerkalo neděli se o Ransdorfově návštěvě na „anektovaném Krymu“ zmínily. Ve svém článku píší o Ransdorfovi mimo jiné: „Bez ohledu na mnohé důkazy ruských vojsk na Ukrajině si je jistý, že za krizi na Ukrajině mohou údajně USA, které dělají vše proto, aby nedopustily strategické partnerství Německa s Ruskem,“ a dále zmiňují, že Ransdorf patří ke kritikům evropských sankcí proti Rusku, čemuž věnovaly další stručný článek .

Novyj Region, internetový zpravodajský server na Ukrajině, informoval o Ransdorfově návštěvě kriticky s tím, že v podtitulku svého článku tvrdil, že „Putina podporují evropští fašisté a komunisté“. Ruská média prý z návštěvy udělala senzaci. Novyj region cituje ukrajinského politologa Vladimira Fesenka o tom, že europoslancova návštěva nebyla senzací a nemůže nic změnit na „eurointegračním procesu Ukrajiny“. Fesenko dále řekl, že návštěva svědčí o tom, že „Putin má přátele v Europarlamentu. A ne jen mezi komunisty. Jsou tam přátelé Putina mezi těmi, kteří se dnes nazývají evropští fašisté. Podle mého mínění to jsou mnohem zajímavější a významnější jevy. Proč evropští fašisté podporují Putina? To je potřeba pochopit. A proč komunisté v Europarlamentu podporují anexi Krymu a politiku Kremlu? Prostě Putin pokračuje v totalitních praxích a díle Josifa Stalina. Proto podporují Putina,“ zhodnotil celou návštěvu Fesenko.

Celý záznam vystoupení M. Ransdorfa na diskuzním fóru Format A-3 v ruském jazyce jsou zde.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Veronika Sušová-Salminen

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …