Uhde: Rada ČT a ČRo jsou kulhaví partneři

29.12.2009 20:51

Člen Rady České televize Milan Uhde se opřel do seriálu ČT Vyprávěj. Kritizoval ale i jiné věci související s Radou ČT. Podle něj by se měla více zaměřit na popularizaci soudobé kultury.

Uhde: Rada ČT a ČRo jsou kulhaví partneři

"Seriál Vyprávěj, to je taková řídká, odporná ostuda, že bych to těm lidem dal k náhradě. Já doufám, že existuje určitý procentuální podíl ze mzdy, který musí zaměstnanec zaplatit, když tu práci povrtá," konstatoval v diskusním pořadu Studio Česko dramatik Milan Uhde.

Uhde kritizoval osobní vazby v České televizi. Seriál Vyprávěj režíruje syn vedoucí redakce seriálů Marči Arichtevy. Mrzí ho, že se tento projekt nezdařil. Podle něj měl být vlajkovou lodí ČT. Jiný názor však zastává vedení České televize. To je spokojeno hlavně se sledovaností seriálu. Už několikrát se mu podařilo stát se nejsledovanějším pořadem v hlavním vysílacím čase.

Milan Uhde se netají tím, že nemá valné mínění o radách, které na činnost médií dohlížejí. "Jak rada Českého rozhlasu, tak České televize jsou poněkud kulhaví partneři. Ono se říká: To jsou radní. Starou bačkoru, mají jedinou moc - zvolit nebo odvolat generálního ředitele. Odvolat se ho nepodaří, protože ta rada nemá náhradníka."

Česká televize se musí víc zaměřit na soudobou kulturu, říká Uhde

"Podle mě by v radě měli sedět nejenom laikové, tam je hodně laiků, ale také zasvěcení lidé, kteří se umějí na ten televizní seriál podívat a říci, že nestojí za nic. Já si myslím, že dokud bude v televizi monopol, monopol na inscenace, na televizní filmy, na seriály, pokud to všechno poteče trychtýřem, uzounkým hrdlem v monopolním prostředí, i kdyby bylo ze zlata, tak se nic neprosadí. V kultuře je nutná konkurence nejméně tak jako v ekonomice," myslí si člen Rady České televize.

Jako bývalý ministr kultury vytýká veřejnoprávní televizi také malý zájem o dnešní kulturu. "Česká televize dluží kultuře. Pustí-li se Česká televize do popularizace něčeho, tak do roka a do dne je ta věc zpopularizovaná a národ o ní ví. Kdyby se televize cílevědomě pustila ne do sporů a kritik, ale do popularizace a vysvětlování moderní a soudobé kultury, poněvadž ona to vysvětlování potřebuje, tak nebude kultura vepsí. To já nepřestanu televizi vyčítat," prohlásil Milan Uhde.

Foto:mediafax.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mab

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Jemelík: Poučení ze Zašové

10:14 Zdeněk Jemelík: Poučení ze Zašové

Valašská vesnice Zašová má pevné místo v mých vzpomínkách na vzdálené mládí, proto mě zaujala zpráva…