Za nákupem Škody Holding stála vytunelovaná miliarda, tvrdí Švýcaři

03.03.2010 7:59

Jednou z největších tuzemských strojírenských firem Škodou Holding se možná již brzy začnou zabývat orgány činné v trestním řízení. Zakoupena byla totiž velmi podivně.

Za nákupem Škody Holding stála vytunelovaná miliarda, tvrdí Švýcaři

Ve Švýcarsku probíhá již několik let vyšetřování bývalých manažerů a spolumajitelů firem Appian a Mostecké uhelné společnosti, kteří jsou podezřelí z praní špinavých peněz. Švýcaři však nyní upozornili Česko, že podivný původ má i miliarda, za kterou Appian nakoupil plzeňskou firmu Škoda Holding. Informaci přinesla středeční Mladá fronta Dnes.

Škoda Holding přitom patří v tuzemsku k největším strojírenským firmám a za poslední roky získala mnoho velkých státních zakázek. Appian ji před lety koupil od státu a konkurzního správce za miliardu. A právě ta mohla být podle švýcarských vyšetřovatelů zpronevěřena z Mostecké uhelné společnosti.

Peníze se "proběhly" po evropských účtech

Na základě obvinění by tak nyní soudce měl rozhodnout, zda v celé kauze někoho obžaluje. Podle švýcarské prokuratury se peníze Mostecké uhelné prohnaly přes účty majitelů Appianu v Lichtenštejnsku, ale i jinde. Právě tyto peníze pak měli manažeři použít na nákup Škody Holding.

Švýcarský soudce Gérard Sautebin pro MF Dnes potvrdil, že se okolnostmi privatizace Mostecké uhelné zabývá, neuvedl však, zda se v tomto případě projednává i koupě Škody Holding. "Zákon mi to nedovoluje," uvedl.

Bývalý ředitel Appianu Antotnín Koláček pro deník potvrdil, že peníze na koupi Škody půjčila firmě právě Mostecká uhelná. Appian pak ale celou půjčku vrátila. "Nevidím v tom problém," řekl v souvislosti s podivnými finančními machinacemi mezi firmami.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jas

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Odložené Vrbětice: „Policie se zachránila.” Obvinění Koudelky

4:44 Odložené Vrbětice: „Policie se zachránila.” Obvinění Koudelky

Zdaleka ne všichni dotčení hráči se smířili s policejním konstatováním o konci vyšetřování výbuchů v…