Statkářka Havránková ustoupila vládě

21.06.2010 14:25

Podle posledních jednání Fischerovy vlády to vypadá, že nemá zájem na tom, dohodnout se na směně pozemků s farmářkou Havránkovou. Zisk žene do firmy J&T.

Statkářka Havránková ustoupila vládě

Nenápadná firma Endeta skoupila před lety pozemky kolem plánované dálnice D11 a od té doby se rozjel boj podnikatelů o peníze. Endeta je účelovým projektem firmy J&T, známé například z toskánské kauzy. Na veřejnost se pak dostávají jen zprávy o tom, jak „neústupná" farmářka komplikuje stavbu.

Vláda v pondělí schválila dohody s oběma farmářkami, je zajímavé se však podívat, jak se události v této kauze vyvíjely.

Pod pokličku této kauzy nahlédli redaktoři týdeníku Respekt. Fischerův kabinet minulý týden rozhodl, že pozemky Ludmily Havránkové a její sestry vyvlastní. Přitom jedinou podmínkou, kterou si ženy zadaly, byla směna za adekvátní půdu.

Blíž k Endetě

Vláda to věděla a přesto přišla v roce 2007 po několika letech s nabídkou, která jejich požadavku absolutně nevyhovovala. Spustilo se další kolečko vyjednávání a tehdejší náměstek ministra dopravy Jiří Hodač rozjel zdržovací taktiku. Za jeho vlády se v České republice postavili desítky kilometrů dálnic za dvakrát vyšší cenu než v sousedním Německu.

Po několikaměsíčním „přemýšlení" přišel Hodač s nabídkou, která popírala Havránkové požadavek na směnu půdy za půdu. Až Mirek Topolánek pověřil sestavením dohody Petra Gandaloviče. Vypadalo to nadějně až do té doby, než Topolánkova vláda padla.

Milan Kindl napsal posudek, v kterém označil nabídku za pro stát nevýhodnou a ministr opravy Gustav Slamečka, jehož přítel nemá k J&T daleko, přišel s nápadem, že se křižovatka, která měla být původně na pozemku Havránkové, přesune těsně k pozemkům Endety.

Havránková i stát konečně souhlasí. Proti je ale Hradec

Farmářka je už z dohadování tak unavená, že by souhlasila i s touto variantou, která by pro ní znamenala vyvlastnění jen tří hektarů pozemků za tři hektary. Ale ozvala se firma Unimex, která si nechala vypracovat analýzu jasně dokazující, že tato varianta je zase nevýhodná pro Hradec Králové. Místo je prý nevýhodné a přesun by si vyžádal komplikace.

„J&T Endetu nevlastní, jen zastupujeme zájmy jejího zahraničního majitele, řekl Respektu Martin Kodeš z J&T, který má pozemky u Hradce na starosti. „Nemůžu vám tedy o zájmech společnosti říci vůbec nic, jen spekulaci, že nakoupit pozemky v dosahu Hradce Králové je výhodné," dodal.

Stát jednal tak, jako by se ani s farmářkou dohodnout nechtěl. Jinak by Havránkové sestře nenabízel bezcenné pozemky bez přístupové cesty.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mab

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…