Táhnoucí se církevní restituce blokují rozvoj řady obcí

02.07.2010 17:33

Ústavní soud odmítl zrušit zákon o půdě z roku 1991, velká část pozemků tak stále zůstává zablokována pro případné vyrovnání státu s církvemi.

Táhnoucí se církevní restituce blokují rozvoj řady obcí

 Soud ve svém rozhodnutí mimo jiné konstatoval, že dlouhodobá nečinnost státu ve věci restitucí je protiústavní. Na to téměř obratem reagoval šéf ODS Petr Nečas, který po schůzce s koaličními partnery VV a TOP 09 oznámil, že vyřešení této problematické otázky bude mezi prioritami nové vlády.

Nedotažené vyrovnání v minulosti například zkomplikovalo rozvoj Frýdku-Místku. Město vyčlenilo lokalitu pro výstavbu rodinných domků, ovšem na malou část uprostřed pozemků se vztahovala církevní restituce. Město tak podle primátorky Evy Richtrové z ČSSD od záměru odstoupilo a na části parcel vystavělo hospic.

Na mrtvém bodě 

Primátorka doplnila, že pozemků zatížených restitucí je daleko více a vedení města by uvítalo nějaký nástroj, kterým by mohlo podobné problémy řešit. Nabízí se kupříkladu směna za jiné pozemky. "Nyní s tím nelze dělat vůbec nic," konstatovala Richtrová. 

S restitucemi se potýkají i České Budějovice. Na tamních Děkanských polích by měl vyrůst nový městský park, ale velkou část potřebného prostoru tvoří právě zablokované parcely, které dříve patřily řádům, církvím či kongregacím. "Proto je Pozemkový fond nemůže převést podle zákona na jiného vlastníka," vysvětlil lidovecký primátor Miroslav Tetter.

Obrovské majetky leží ladem 

Jenom na Českobudějovicku je odhadem 700 hektarů historicky církevních pozemků, které omezují rozvoj tří desítek obcí.

Navíc pod církevní vyrovnání patří i 185 000 hektarů lesů, které spravuje státní podnik Lesy české republiky. Jde o přibližně 14 procent jeho lesů.

Podle dohody z roku 2007 by se měla církvím vrátit asi třetina majetku zabaveného komunisty, zbytek by pokryla kompenzace ve výši 83 miliard korun. Tyto peníze by se vyplácely po dobu 60 let, i s úroky by pak šlo o 270 miliard. Tehdejší vyrovnání zablokovala levice spolu s poslancem ODS Vlastimilem Tlustým.

Část zákona o restitucích míří k Ústavnímu soudu. Nelíbí se senátorům

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jac

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …