Věřitelé chtějí o dluzích po libereckém MS jednat s Nečasem

17.09.2010 15:56

Sdružení věřitelů požaduje pro premiérovi Petru Nečasovi, aby začal vyjednávat o uhrazení dluhů, které zbyly po mistrovství světa v klasickém lyžování.

Věřitelé chtějí o dluzích po libereckém MS jednat s Nečasem

Postižení podnikatelé totiž nesouhlasí s návrhem státu, který je ochoten pouze vrátit DPH z neproplacených smluv, samotné dluhy ale vyrovnat neplánuje. Informaci přinesli šéfové sdružení Martin Pánek a Vojtěch Hlaváček.

Státu se platit nechce, podnikatelé zuří

Akce vedená známou Kateřinou Neumannovou skončila naprostým fiaskem, zůstaly po ní dluhy v hodnotě 108 milionů korun, navíc se jedná o částku bez penále za prodlení.

Ministr školství Josef Dobeš se před nedávnem vyjádřil v tom smyslu, že stát věřitelům dluhy po libereckém šampionátu nevrátí. Po odpuštění DPH ze strany státu by se o zbytek dluhu měly podle ministerstva postarat liberecká radnice a lyžařský svaz.

Dobeš se věřitelům vyhýbá

S tím ale sdružení věřitelů ostře nesouhlasí a snaží se s Dobešem sejít. "Celkem již byly stanoveny čtyři konkrétní termíny schůzky, které byly následně zrušeny," uvedli Pánek s Hlaváčkem. 

Dobeš kategoricky odmítl, že by se jednání o dluhu vyhýbal, odvolal prý zatím jen jednu schůzku. Dokument o vypořádání libereckého šampionátu je do 20. září v připomínkovém řízení, poté by se jím měla zabývat vláda.

Absurdní kompenzace

Věřitelé uvádí, že součástí materiálu má být právě návrh dotace na uhrazení DPH. "Považujeme navrhovanou výši za absurdní vzhledem k angažovanosti státu a přístupu vlády pana Mirka Topolánka a jednak především z podstaty samotné formulace a účelu připravované dotace, kde by z našeho pohledu mohlo dojít ke zvýhodnění věřitele," uvedlo sdružení. Jeho zástupci jedním dechem dodávají, že projednávání materiálu se blíží a tak považují Dobešovo odkládání schůzek za záměrné.

Kvůli nezaplaceným pohledávkám už padlo něco okolo dvaceti žalob. Věřitelé se hodlají v dohledné době sejít a projednat další trestní podání na stát, lyžařský svaz, město Liberec či Neumannovou. Sdružení zastupuje 54 z celkových 83 poškozených firem, kterým organizační výbor dluží peníze.

Nejde o první trestní oznámení

Na nesrovnalosti kolem organizování lyžařské soutěže upozornila i zpráva Nejvyššího kontrolního úřadu. Loni v únoru kontroloři dokonce kvůli postupu Liberce a Technické univerzity podali trestní oznámení na neznámého pachatele.

Mistrovství světa v klasickém lyžování se uskutečnilo mezi 18. únorem a 1. březnem loňského roku. Státní kasa za událost zaplatila skoro 1,5 miliardy korun, Liberec přidal 400 milionů a Liberecký kraj dalších 165.

Celkové náklady na organizaci činily více než 623 milionů a zodpovídala za ně Kateřina Neumannová. Asi největším věřitelem soutěže je liberecký dopravní podnik, kterému pořadatelé nezaplatili 21 milionů za dopravu při šampionátu.

Dále čtěte:

Podpis Neumannové a záruka Topolánka byly nanic, zoufají věřitelé

Neumannová utekla stíhání za Liberec

Foto: cnb.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jac

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…