Michálek stírá podezřelý tendr: Čistička by mohla stát polovinu

31.01.2011 18:11

EXKLUZIVNĚ Čistírna odpadních vod by mohla stát polovinu, než město plánuje utratit. Stačilo by držet se zákona, říká Libor Michálek o tendru, který Praha prodlužuje.

Michálek stírá podezřelý tendr: Čistička by mohla stát polovinu

Podezřelý tendr na stavbu pražské čistírny odpadních vod běží dál. Výběrové řízení ustálo pád ministra životního prostředí Pavla Drobila (ODS) i protesty radniční opozice. Odvolaný šéf Státního fondu životního prostředí Libor Michálek přitom tvrdí, že by zakázka mohla stát polovinu, než město odhaduje. Navzdory tomu chce Praha naopak podezřelé tendry za celkem 19,8 miliardy korun dotáhnout do konce.

SLEDOVALI jsme Kauzu Drobil

„Mám informace, že by to celé mohlo stát polovinu," řekl serveru ParlamentníListy.cz exředitel Michálek, který byl z fondu propuštěn poté, co nařkl své kolegy z korupce. Jenže město by se podle Michálka muselo při zadávání držet podmínek, které stanovuje zákon.

První ze tří soutěží na rekonstrukci a stavbu čistírny odpadních vod na Císařském ostrově běží od září a její odhadovaná cena je 6 miliard korun. Stejně jako opoziční TOP 09 i Michálek tvrdí, že podmínky výběrového řízení jsou přinejmenším podezřelé. Kritikům se nelíbí například požadavek, že „stavící" firma musí mít obrat dvě miliardy korun jen v oblasti oprav čističek vod.

Už v prosinci tudíž mohl server ParlamentníListy.cz exkluzivně informovat o tom, že opoziční topka předává tendr antimonopolnímu úřadu. „Bojíme se, že je to celé od začátku šito na míru nějaké konkrétní firmě," vysvětlil své obavy šéf pražské TOP 09 František Laudát.

Související:
Svoboda nechává miliardový tendr běžet. Čistička s Drobilem nepadne

Speciální komise bude "precizovat"

Tahanice zastupitelů, zda město soutěž zastaví, primátor Bohuslav Svoboda (ODS) utnul minulý týden sestavením speciální komise, která podmínky tendru posoudí s tím, že se konec soutěže už podruhé prodlouží. Tentokrát z konce ledna do dubna.

Jenže: Podle toho, co redakci řekli oba místopředsedové komise, tendr poběží dál a jeho zadávací podmínky se široce měnit či „opravovat" nebudou. Alespoň to vyplývá z jejich odpovědí.

„Nechci soudit, jak jste pochopil závěr Rady, ale rozhodně nejde o opravování. Úkolem komise je, mimo jiné, případné zpreciznění podmínek tendru, aby nevznikala nedorozumění a zbytečné pochybnosti," odpověděl redakci radní ODS Radek Lohynský.

Také druhý místopředseda, radní ČSSD Karel Březina, hovořil ve své sms o „precizování". Nikoli o změnách v zadání tendru. A sám šéf komise Svoboda na otázky nereagoval.

Michálek: stačilo by se držet zákonů

Podle Michálka by přitom stačilo jediné: „Aby v tendru byla závazná pouze ta kriteria, která udávají směrnice a nic navíc. Tady jde o dosažení nějakého stavu. A jestliže žádný zákon neustavuje vyžadované podmínky, za kterých se toho stavu má dosáhnout, neměly by v tom tendru být."

Přepsat tendr chce TOP 09. „Nyní si počkáme s čím přijde ta nová komise," vysvětlil serveru ParlamentníListy.cz aktuální stanovisko Tomáš Hudeček, šéf klubu zastupitelů topky. Ti se dosud neúspěšně dožadovali hlasování či alespoň diskuse o zrušení tendru.

Nesrovnalostí je ve veřejné soutěži ovšem daleko víc.

Město rozsekalo původně jeden tendr do tří. První, šestimiliardovou soutěž ještě s podpisem tehdejšího primátora Pavla Béma (ODS), vypsala Praha loni v září. A to za protestů, mimo jiné, exradního pro životní prostředí a opozičního zastupitele Petra Štěpánka (SZ).

Ten proti vládnoucí ODS nedokázal prosadit, aby rekonstrukci a stavbu čistírny na Císařském ostrově zhotovil dodavatel na základě jednoho výběrového řízení.

Motor z Mercedesu, z čeho kapotu?

„Nechápu to. Všechno jsem připravil na základě žluté knihy, jak to mělo být. Na co chce město dělat tři tendry? V prvním si - obrazně řečeno - objedná motor z Mercedesu a jak potom asi teda budou vypadat další dva tendry, když město bude potřebovat zbytek auta od Mercedesu?" ilustroval Štěpánek své obavy serveru ParlamentníListy.cz.

„To chce radnice tendrem za 6 miliard nějak skrýt veřejnosti, že to celé nakonec nebude stát 20 miliard?" dodal bývalý zastupitel.

Tendr napadl začátkem prosince sám Michálek jako šéf státního fondu, přes který tečou do projektu evropské peníze. Uvedl, že zakázka měla být prý na objednávku uměle nadhodnocena o tři miliardy korun, z čehož ůdajně mělo jít půl miliardy na účet ODS. Ministr Pavel Drobil z ODS aféru neustál, ovšem Michálek také ne. Ještě než sám padl, jej ministr Drobil odvolal s odůvodněním, že Michálek selhal jako manažer při čerpání peněz.

Běžící tendr už v té době měla na starosti nová radnice - znovu vedená občanskými demokraty. Ta zpočátku tendr bránila tvrzením, že musí vybrat vítěze do konce roku, aby nepřišla o evropské dotace. Což ale podle současných vyjádření odborníků Michálka a Šťepánka není pravda.

Na otázku, zda svědectví vysokého státního úředníka není důvodem tendr zastavit, primátor Svoboda v prosinci serveru ParlamentníListy.cz odpověděl: „Tendr na čističku kvůli tomu nezastavíme. Pro mě jsou důležité analýzy, ne to, co někdo povídá někde do médií."

Podezřelý tendr, do kterého se dosud nikdo nepřihlásil a o kterém Michálek prohlásil, že stojí až dvakrát více, než by měl, tak běží dál.

ČTĚTE TAKÉ:

Pražská ČSSD se cuká z obřího tendru na čističku

Michálkovy informace o čističce by prý položily vládu

Foto: archiv

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Černý

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…