Udivený Gross: Já odstoupil kvůli milionu. A dnes to vládě prochází

08.04.2011 7:36

Expremiér Stanislav Gross byl nucen odejít z křesla předsedy vlády, protože nedokázal vysvětlit, kde získal milion na nákup bytu. Nic mu přitom nebylo prokázáno. Bývalý místopředseda vlády, Jiří Čunek (KDU-ČSL), musel odejít z funkce kvůli údajnému půlmilionovému úplatku, který mu nakonec nebyl dokázán. Co jsou tyto částky proti tém, které provází současné vládní kauzy.

Udivený Gross: Já odstoupil kvůli milionu. A dnes to vládě prochází

Expremiér Gross se podivuje na tím, jak současné vládě procházejí její skandály. Sám musel odstoupit kvůli milionu korun, jehož původ nemohl přesvědčivě vysvětlit. Dnes se jedná třeba o částku půl miliardy, o podplácení poslanců a podobné záležitosti.

Jeden skandál přebíjí druhý

„Vím, že ze mě některá média udělala bubáka. Ale v každém případě platí, že si nedovedu představit žádnou sociálně-demokratickou vládu, které by tak snadno v médiích procházela taková dlouhá řada skandálů. Jeden přebíjí druhý, a který byl před měsícem, už si ani nikdo nepamatuje. Naše vlády i jejich členové byli dehonestováni za drobnosti. Kdyby v době mého působení platila pro politiky současná pravidla úniku ze slepé uličky, tak jsem mohl druhý, či třetí den poté, co jsem vyslovil nějakou nepromyšlenost, mohl říci, že to byla mystifikace. Past na novináře. No a pak říct, to co jsem nechtěl, tedy, že jsem nákup bytu financoval i z poslaneckých náhrad a posypat si hlavu popelem," řekl pro ParlamentíListy.cz Gross.

Rozhoduje vliv v médiích

Na dnešní skandály ve vládě jako je kauza Promopro, kauza Bárta a Škárka, Drobil a další, se dívá s nadhledem Jiří Čunek. Podle něj se bohužel podávání trestních oznámení na politiky stalo běžným nástrojem politického boje.

„Ta různá trestní oznámení se podávají proto, aby se politik nezvěrohodil. I když se dotyčnému nic neprokáže, zůstane na něm stín. Vím, o čem mluvím, sám jsem to zažil. Proto jsem s nějakými odsudky velmi opatrný. Nakonec rozhoduje, kdo má větší vliv v médiích, nebo s nimi umí lépe jednat, to já tenkrát neuměl," řekl ParlamentnímListům.cz bývalý místopředseda vlády.

Knižní velkoobchod byl hlavně hlubokou morální degradací

Podle politologa Zdeňka Zbořila únava, která dnes přichází po objevení každého nového jednodenního či jednotýdenního skandálu, nám brání zalovit v minulosti, protože pak bychom užasli nad tím, kolik toho všeho bylo a jak rychle jsme na to dokázali zapomenout. „Dnes korupční aféry vyhledávající novináři zapomínají, že byli také u toho, když se privatizovala Večerní Praha, Týdeník ČST s pravidelným milionovým nákladem, nebo třeba svazácká Mladá fronta, v současnosti jeden z deníků věnujících se špinavostem všeho druhu asi nejvíce," uvádí pro ParlamentníListy.cz Zbořil.

Připomíná také, že první vlaštovkou byla podivná privatizace firmy Kancelářské stroje s její sítí opraven v Čechách, na Moravě i Slovensku, administrativními budovami včetně ředitelství uprostřed hlavního města a mnoha rekreačními objekty. „Vzpomene si ještě někdo, že případ Knižního velkoobchodu nebyl jen záležitostí materiálního prospěchu, ale hluboké morální degradace, ke které se snížili protagonisté nového řádu?" ptá se politolog poukazem na jeden z nejkřiklavějších případů podivné privatizace.

Z velkých ryb uvízli jen exministr Svoboda a Snopková

Při pohledu do minulosti se zdá až neuvěřitelné, že téměř všechny případy údajné korupce vyšuměly do ztracena. Určitě nejznámější výjimkou byl případ vytunelování mělnické továrny na kočárky Liberta. Bývalého ministra financí Iva Svobodu to stálo politickou kariéru a pětiletý nepodmíněný trest vězení, z něhož byl po odpykání poloviny podmínečně propuštěn. Za mřížemi skončila i Barbora Snopková, která se s ním v letech 1996 až 1998 na podvodu a zvýhodňování věřitele podílela. Tehdejší Zemanovo heslo „Čisté ruce" nahradilo nynější Nečasovo „Padni, komu padni", ale ani to se účinným bičem na korupčníky nestalo.


Čtěte také:


SLEDUJEME:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš Urban

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …