Krize, nekrize. Neuvěřitelný rozruch kolem pera Václava Klause

11.04.2011 16:11

Nejen vládní krize připisuje mediální body prezidentu republiky Václavu Klausovi. Desítky médií, a to včetně těch zahraničních, neváhají uvádět články nadpisem, že český prezident zcizil pero během své zahraniční cesty.

Krize, nekrize. Neuvěřitelný rozruch kolem pera Václava Klause

Prezidenta Václava Klause při návštěvě Chile zaujalo protokolární pero. Nejdříve ho převrací v rukou a pak ho s kamennou tváří schovává pod stůl. Chvílí sleduje dění, následně dostává slovo. Zavírá krabičku, pero zůstává pod stolem, záběr končí. Takto ve stručnosti lze popsat video, které Česká televize uveřejnila v nedělním pořadu 168 hodin.

Krátký záznam nyní obletěl celý svět.

"Kým doma vrcholí vládna kríza, český prezident bol minulý týždeň na návšteve Chile. Videozáznam z tlačovej konferencie, na ktorej si prezident dáva do vrecka na stole ležiace pero, obletel svet," uvádí největší zpravodajský portál na Slovensku, Sme.sk. Titulek? Klaus ukradol na tlačovej konferencii pero. Naši východní sousedé nakonec materiál mírnili a v součanosti se tak původní nadpis změnil na "Klaus vraj pero neukradol, dostal ho ako dar".

Kromě četných výskytů, které popisují Klausovu návštěvu a především pak scénu se záhadným zmizením pera, se do celé záležitosti vložila i Česká televize. Ta mírnila obviňování hlavy státu tímto vyjádřením vydaným v pondělí odpoledne prostřednictvím sociální sítě Facebook.



"Dobrý den, kolem pera se internetu vyrojila řada nepravd, fakta: Perem podepsal ministr Schwarzenberg smlouvu o cestovním ruchu. Vzápětí usedá do hlediště, ke stolku usedají prezidenti. Začíná tiskovka, toto se odehrálo v úvodu. Žádná smlouva se už poté nepodepisovala, šlo o obyčejné protokolární pero, do krabičky se nevrátilo. Máme záznam celé tk."

Co nečekaný mediální rozruch způsobil? Po dvanácti hodinách, kdy se záznam objevil na stránkách YouTube.com, jej vidělo téměř 100 tisíc diváků. Další přibývají prakticky každou minutu, a to nejen čeští, ale také zahraniční.

V této souvislosti uveďme, že právě záznam z Chile je nyní nejsledovanějším videem pod klíčovým slovem "Václav Klaus" a jedním z nejnavštěvovanějších videí dne na celém serveru.

Také nedělní sledovanost cyklu 168 hodin stála za to. V premiéře si jej nenechalo ujít 805 tisíc diváků starších patnácti let.

Tiskový mluvčí Hradu uvedl, že o žádnou krádež nešlo. "Bylo to běžné pero s logem státu, které dostávají prezidenti při státních návštěvách."


ČT: Závěrečný příspěvek pořadu 168 hodin není vytržený z kontextu

Závěrečný příspěvek pořadu 168 hodin, vysílaného 10. 4. 2011 na ČT1, reflektuje skutečnost, není vytržený z kontextu. Česká televize má k dispozici záznam celé tiskové konference.

Česká televize odvysílala v neděli 10. dubna 2011 na programovém okruhu ČT1 ohlednutí za uplynulým týdnem očima redaktorů ČT 168 hodin. V závěru relace byla jako úsměvná tečka zařazena část záznamu z tiskové konference k podpisu smlouvy o cestovním ruchu mezi Chile a Českou republikou. Záznam zachycuje prezidenta České republiky Václava Klause a pero, kterým ministr zahraničních věcí Schwarzenberg smlouvu podepsal.

Česká televize má k dispozici záznam celé tiskové konference. Nic nebylo zatajeno, s ničím nebylo manipulováno. Příspěvek z Chile byl zařazen na konec pořadu 168 hodin jako tradiční vtipná tečka, nezazněl k němu žádný hodnotící komentář, jednalo se o úsměvnou obrazovou historku. Takto to tvůrci pořadu 168 hodin chápou, nikomu žádný - ať už chtěný či nechtěný - záměr nepodsouvají. Od jakýchkoliv dalších interpretací se Česká televize distancuje.

Tiskový útvar ČT


Kam dál?

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …