Bezmocný radí zoufalým: Kupte si na krk provaz, než ho Kalousek zdraží

04.06.2011 5:49

Plánované zvýšení spodní hranice DPH v příštím roce podle ministra financí nebude mít dopad na ceny potravin. Tak to 1. místopředseda TOP09 uvedl v prohlášení zaslaném ParlamentnímListům.cz. Nevědomky se tak vystavil nebývalé kritice, kterou jeho názor vyvolal. Stovky reakcí našich čtenářů to jasně dokazují.

Bezmocný radí zoufalým: Kupte si na krk provaz, než ho Kalousek zdraží

"Jezdím do Opavy za příbuznými, tam přijde do obchodu dvanáct lidí za tři dny, nemají za co nakupovat. Je tam příšerná nezaměstnanost, lidi nemají na benzín, jezdí na kolech," řekl v rozhovoru s ParlamentnímiListy.cz herec Jiří Krampol. Oblíbený bavič se tentokrát u svých slov nezasmál.

"Domácnost za potraviny v loňském roce zaplatila jen o deset procent více než v roce 2005. Ale za zdraví zaplatí za stejné období o skoro osmačtyřicet procent více. Je jasné, že sociálně slabší domácnosti budou mít obrovské problémy," konstatoval ve středu pro naši redakci profesor, sociolog a publicista Jan Keller.

K TÉMATU:

Tentýž den vydala agentura STEM průzkum, podle něhož se dvě třetiny občanů domnívají, že v České republice panuje silné napětí mezi bohatými a chudými. Stejně velká část Čechů vnímá silné napětí mezi vedením podniků a organizací a jejich zaměstnanci. "Ano, opravdu lidé začínají pociťovat dopady špatných politických rozhodnutí. Nálady ve společnosti jsou proto velmi vyhrocené a bouřlivé. Lidé svoji chudobu pociťují stále častěji. Navíc vědí, že pokud by prošly připravované vládní reformy, znamenalo by to další prohloubení propasti mezi chudými a bohatými. To nemůžeme dopustit, aby většina Čechů byla zahnána za hranici chudoby, proto je zřejmé, že protesty budou zesilovat a pokračovat," řekl ParlamentnímListům.cz šéf odborů KOVO Josef Středula.


Není důvod se bát?

Ve čtvrtek pak do redakce dorazilo oficiální stanovisko ministra financí a zároveň 1. místopředsedy TOP09 Miroslava Kalouska. Ten se ve svém textu snaží zmírnit dopady rostoucích obav z nedostatku peněžních prostředků mnoha rodin. Ty jsou mimo jiné spojeny také se zvyšováním DPH. Od roku 2012 by se měla snížená sazba DPH, která je nyní na 10 procentech, zvednout až na 17 procent. 

"Na ceny potravin budou mít mnohem větší vliv jiné faktory. Jedná se především o ceny potravin na světových trzích, změny v ceně ropy nebo silové elektřiny. Právě ceny nejdůležitějších zemědělských komodit na světových trzích dosáhly maxima na přelomu roku. Podle posledních čísel již dochází k mírnému poklesu," píše Kalousek.



Ten tvrdí, že sjednocování DPH se děje zejména kvůli financování přechodných nákladů důchodové reformy a druhým důvodem je pak změna struktury daňového systému ve prospěch zdanění spotřeby.

Ani tato slova však drtivou většinu čtenářů neuklidnila.

"Kdo ještě věří Kalouskovým žvástům? Velice dobře si pamatuji, jak v televizi hovořil ministr Fuksa, že zdražení rozpustí obchodníci v marži a podívejte se do obchodu, kolik vše zdražilo,"napsal čtenář Laďa. Doplňme, že v nedělních OVM ministr zemědělství Ivan Fuksa (ODS) uvedl, že "zvýšení DPH zdraží potraviny jen částečně."

VYBÍRÁME Z VÝZKUMŮ:

"To nemyslíte vážně, když nám sdělujete, že zvýšení DPH minimálně zdraží potraviny. Už teď jsou potraviny podstatně zdraženy (pečivo doslova cenově vylítlo, tak se už i snížil sortiment). Takže je i možné, že podniky i jednotliví soukromníci, aby nedošlo potom k velkému navýšení cen i základních potravin, tak už zdražují teď - s předstihem. Pane Kalousek, ustavičně nám lžete, na to musí mít ale jeden náturu a ještě lžete za naše peníze!" napsala Pražka. "Z tohoto výroku pana Kalouska je zřejmé, že tento pán žije ve zcela jiném světě a problémy řadových občanů nezná, ony ho totiž vůbec nezajímají," doplnil Alex.

"Jen málokomu přeji něco horšího než tomuto lumpovi," připsal další čtenář. "Zadna budoucnost, vse rozkradeno, sikana na pracovistich, ponizovani u lekaru," uvedl svůj pohled na věc jiný pisatel. Vrcholem plíživého zoufalství pak bylo sdělení anonymního čtenáře: "Kupte si na krk provaz, než ho Kalousek zdraží."

Lidi jsou v koutě

"V těch diskusích je evidentní, že lidé přešli z agrese na totální bezmoc," komentoval reakce analytik Břetislav Polách. "Když se nadává, tak to patří k folklóru, ale v tomto případě jde o neuvěřitelně bohaté názory. Vaši čtenáři píší o konkrétních částkách, procentech, o skutečných reáliích. K vulgárním útokům se téměř neuchylují. Bohužel to svědčí o jediném: tisíce spoluobčanů jsou v koutě a bojí se, co bude dál," dodal Polách.



Spolu s ostrou kritikou občanů České republiky roste naštvanost i mezi zaměstnanci. Ministr financí Miroslav Kalousek totiž pokračuje ve své jízdě proti jejich benefitům. A nechává se slyšet, že bude mimo jiné konec zvýhodněnému zdanění stravenek i závodnímu stravování jako takovému. Návrh novel několika zákonů, pod které tyto benefity spadají, představuje první fázi reformy přímých daní a odvodů pojistného od ledna 2013.

Jak ovšem ParlamentnímListům.cz řekl ekonom Tomáš Sedláček, většina z těch, kteří v souvislosti s prohlubující se krizí přemýšlí například o odchodu z republiky, stejně nakonec zůstane doma. A s návrhem Miroslava Kalouska na sblížení daňové hranice souhlasí. "Žádný výrazný dopad na inflaci to mít nebude," konstatoval člen Nadačního fondu proti korupci a bývalý poradce prezidenta Václava Havla.


Miroslav Kalousek ve svém prohlášení (celý text ZDE): 

Nechceme jít cestou některých států, které nezajistily krytí těchto transakčních nákladů a vzniklé deficity pak posloužily jako záminka k omezení probíhající důchodové reformy. Transakční náklady vzniknou v důsledku dobrovolného vyvázání části prostředků z průběžného pilíře na individuální účty. Tím dosáhneme lepšího rozložení rizik. Lidé se již nebudou spoléhat pouze na stát.

Za problém považuji, že v současnosti pochází asi 95 procent prostředků na důchody ze státního průběžného pilíře, který je náchylný k demografickým rizikům (stárnutí populace). Tak vysoké číslo nemá ve vyspělém světě obdoby. S náklady na důchodovou reformu počítá také návrh samotných odborů. Podle nich by měl stát lidem štědře přispívat jedním až třemi procentními body hrubé mzdy na dobrovolné připojištění, to jest třetinu jejich vlastní úspory. To by si vyžádalo podobné náklady jako vládní návrh.

Zatímco my poctivě říkáme, že náklady reformy budeme krýt změnou DPH a privatizačními příjmy po uhrazení minulých závazků, odbory se o financování své reformy nezmiňují.

Kam dál:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

16:10 Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – „Outfit soudružky Černochové, jakkoliv nevhodný pro danou chvíli,…