Kauza Diag: Rozhodci hrozí trestní stíhání. Je podezřelý, že přitížil státu

28.06.2011 5:57

Česká republika je odhodlána kvůli dokumentu, který firma Diag Human předložila před časem u vídeňského soudu kvůli návrhu na exekuci, podat trestní oznámení. Zda tak učiní, rozhodne ministerstvo v řádu dní. ParlamentnímListům.cz to řekl právník ministerstva zdravotnictví David Kotris.

Kauza Diag: Rozhodci hrozí trestní stíhání. Je podezřelý, že přitížil státu

Současná ofenzíva firmy Diag Human, která se nejprve halasně pochlubila rozhodnutími soudů ve Vídni a v Paříži ohledně exekucí, může skončit policejním šetřením. Bývalý předseda rozhodčího senátu - profesor práva a děkan právnické fakulty v Plzni Květoslav Růžička - totiž dal dobrozdání pro Diag k vídeňskému soudu údajně falešné a není ministerstvu zdravotnictví přitom schopen vysvětlit, zda tak učinil záměrně.

„Pan profesor s námi nekomunikuje. My jsme se ho už oficiálně tázali na to, zda skutečně napsal do jednoho z dokumentů, že je spor pravomocně ukončen, tedy že je rozhodčí nález vykonatelný, ale on nám to dosud nevysvětlil. To ale pak vypadá tak, že pomáhá jedné straně," řekl ParlamentnímListům.cz v této spojitosti vedoucí právního oddělení ministerstva zdravotnictví David Kotris.

Kauza Diag Human od začátku:


„Je možné, že tady byl spáchán trestný čin. Ještě se poradíme, zda podáme trestní oznámení," zmínil dále Kotris.

Růžička s dokumentem nechce mít nic společného

Ministerstvo zdravotnictví již před několika dny vyslovilo podezření, že okresní soud ve Vídni, který rozhodl o exekuci obrazů v majetku Česka, byl podveden. Do spisu pro soud byl totiž právním zástupcem Diag Human Janem Kalvodou vložen dokument z 18. března 2011, který shrnuje vývoj několikaletého sporu se státem. Jedná se o stanovisko předsedy rozhodčího senátu Květoslava Růžičky. Ten v roce 2008 uložil České republice zaplatit částku téměř devět miliard. Klíčové však je, že v tomto dokumentu je za zády České republiky vysloven právní názor, který zpochybňuje pokračování rozhodčího řízení a tvrdí, že je nález vykonatelný.

"Stanovisko žalující strany mám tedy za věcně správné a žádost o přezkoumání Konečného rozhodčího nálezu strany žalované za neúčinnou i v tom smyslu, že neodkládá právní moc nálezu," napsal kromě jiného pro soud ve Vídni Růžička.

Děkan Růžička se ovšem od tohoto dokumentu již distancoval. Deníku Právo 4. června 2011 řekl:  „Nemám s tím nic společného, nic jsem na vídeňský soud neposílal. Nepamatuji si, že bych dával někdy nějaké stanovisko, či rozhodnutí. Záležitost okolo Diag Human pro mne skončila 13. srpna 2008, když jsme vydali rozhodčí nález."

Policie by tak nyní měla podle Kotryse zjistit, zda Růžička skutečně dokument nikdy nepodepsal, nemá s ním tedy nic společného a pokud ano, tak jestli to bylo učiněno na žádost žalující firmy Diag Human.

Vyznačení právní moci mohl vyznačit už na nález

ParlamentníListy.cz již na konci května upozorňovaly na to, že právě u soudu ve Vídni mohla firma Diag Human uspět proto, že na rozhodčí nález mohl Růžička vyznačit právní moc. Pokud by ale tak učinil, byl by to nejspíše podvod. Spor totiž pokračuje v přezkumném rozhodčím řízení.

„Já nemohu a nesmím říci, zda jsem na rozhodčí nález právní moc vyznačil," odvětil na přímý dotaz ParlamentníchListů.cz Růžička tehdy s odkazem, že je prý vázán mlčenlivostí. 

„Vídeňský soud má k dispozici vše potřebné, včetně ověření kopie nálezu. Přijměte informaci, že doložka právní moci podmínkou vykonatelnosti není, je jen jejím potvrzením," vysvětlil pak naší redakci advokát Diagu Jan Kalvoda.

Exekuční řízení zatím stojí

Jak ParlamentníListy.cz dále zjistily, samotné exekuce v Rakousku a ve Vídni zatím neprobíhají. Prozatím tak jsou ve Vídni pouze držená tři významná umělecká díla zapůjčená Českou republikou na výstavu do Vídně. Obrazy Emila Filly a Vincence Beneše a plastika Otto Gutfreunda skončily v depozitním skladu galerie, kde zůstanou, než soudce rozhodne o výsledku sporu.

„Ministerstvo zdravotnictví se odvolalo včas, ale rakouský soud nemá lhůty, dokdy musí v této věci rozhodnout. Podotýkám však, že soudy v Rakousku rozhodují velmi rychle. My jsme si ale jistí, že s odvoláním uspějeme," řekl ParlamentnímListům.cz právník Kotris.


Podle něj to je ale složitější u soudu v Paříži. „Soud v Paříži vydal rozhodnutí jen v jednom z výroku, a to v rozhodnutí o vykonatelnosti. Nevyznačil však konkrétní věc. My tak nyní musíme čekat na to, jestli udělá druhý krok, tedy že nějaký konkrétní majetek označí, anebo ne. Ve Francii je totiž oproti rakouskému právu výjimka. My jsme ale přesvědčeni o tom, že nemohou postihnout konkrétní věci, neboť to odporuje jurisdikční imunitě státu," dodal Kotris. Zdůraznil, že Česká republika má na odvolání kvůli rozhodnutí pařížského soudu dokonce tři měsíce.

Soud zřejmě dosud neoznačil ani kulturní centrum

Sám Kalvoda již informoval, že soudy ve Francii by údajně mohly zabavit například české pohledávky, peníze na účtech, dluhopisy, umělecká díla či budovy v majetku ČR. Nejzajímavějším objektem, kterého se může exekuce týkat, je zřejmě České kulturní centrum v Paříži.

„To ale my nevíme, zda se to toho Českého kulturního centra týkat skutečně má. Tu informaci Kalvoda vypustil do médií sám. Zatím nám tuto skutečnost soud v Paříži nesdělil," dodal redakci Kotris s tím, že Kalvoda zřejmě zneužívá dobré víry zahraničních soudů a s návrhem na exekuci mohl klidně jít před české soudy. Pokud šel s Diagem do zahraničí, tak to svědčí o jediném - aby něco zatajil.

Nového majitele Nečas nezná

Společnost Diag Human, kterou vlastnil ještě donedávna někdejší obchodník s krví Josef Štáva, se státem vede arbitráž, neboli rozhodčí řízení ad hoc od roku 1996. Rozhodčí smlouva přitom upravuje způsob vedení arbitráže a mimo jiné stanovuje, že každé rozhodnutí rozhodčího senátu může být přezkoumáno senátem v jiném složení. V minulosti došlo k takovému přezkoumání už dvakrát, byl tedy přezkoumán i mezitímní i částečný rozhodčí nález, a to vždy rozhodčím senátem v novém složení. Podle informací ParlamentníchListů.cz má v září soud rozhodovat o jmenování druhého rozhodce do přezkumného senátu.

Poslední vývoj:


Někdejší podnikatel s krví Šťáva začátkem letošního června akcie Diagu údajně prodal „mezinárodnímu konsorciu investorů". Jakému konkrétně, to zatím známo není. „O ceně nebudu vůbec mluvit. To se nedělá. Ale česká vláda to v této chvíli dobře ví, kdo je novým majitelem společnosti Diag Human. Já to zveřejnit podle smlouvy nesmím," napsal k tomu Šťáva naší redakci.

Související:


ParlamentníListy.cz se proto nedávno premiéra Petra Nečase otázaly, zda skutečně o prodeji zná podrobnosti. Předseda vlády ale celkem na tři sms zprávy vůbec neodpověděl. Na brífinku o dva dny později pak řekl, že mu tato věc není známá.


Čtěte také:
 

Možná jste nečetli: 

reklama

autor: Olga Böhmová

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …