Sledování telefonů: Děčínský soud byl výjimka, tvrdí ministerstvo

28.07.2011 18:55

Ministerstvo spravedlnosti dokončilo prověrku, která zkoumala praxi soudů při povolování výpisů telefonních hovorů. Ta prokázala, že se soudci v těchto případech chovají v souladu se zákonem. Praxi soudců Okresního soudu v Děčíně, kteří příkazy ke sdělení údajů odůvodňovali pouze formálně, považuje za výjimku.

Sledování telefonů: Děčínský soud byl výjimka, tvrdí ministerstvo

Ministerstvo provedlo prověrku na čtyřech náhodně vybraných soudech - Okresním soudu Plzeň-sever, Okresním soudu Praha-východ, Okresním soudu Pardubice a Městském soudu Brno. Vyžádalo si kopie dvaceti spisů, které obsahovaly rozhodnutí o povolení zjišťování údajů o telekomunikačním provozu.

Kontrola neodhalila případy, v nichž by se žádosti týkaly konkrétního telefonního čísla, aniž by jednoznačně určovaly, komu toto číslo patří nebo jaká je souvislost s případem. Neobjevil se také ani jediný případ, kde by byl postup nepřiměřený.

Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS) v nejbližších dnech odešle k Nejvyššímu správnímu soudu kárné žaloby na osm soudců z Děčína, kteří odůvodňovali nelegální sledování telefonů pouze formálně.

Děčínský soud povolil sledování telefonů detektivu Marianu Hudcovi. Ten měl špehovat například známé prezidenta Václava Klause nebo předsedu Ústavního soudu Pavla Rychetského.


Čtěte více:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …