Obchod snů, to byl nákup plzeňské Škody

17.09.2011 12:26

Redakce MF Dnes získala dokumenty, které naznačují napojení dnes už bývalého šéfa ČEZ Martina Romana na plzeňskou Škodovku. Ta získávala od ČEZ zakázky za miliardy korun v době, kdy byl Roman šéfem energetické firmy.

Obchod snů, to byl nákup plzeňské Škody

Jeden z nejlepších obchodů novodobé historie v České republice udělala skupina Appian, která od státu v roce 2003 koupila plzeňský Škoda Holding. Podnik koupila za 800 milionů a prodejní cena se vyšplhala nejméně na 12 miliard korun. Zhodnocení investice - minimálně 1 500 procent.

Nákup za 800 milionů, prodej skoro za 12 miliard

Firma zaplatila osm set milionů, po krátké době prodala část holdingu za více než miliardu korun, a to především Rusům. Za dalších jedenáct miliard prodala v roce 2009 divizi Škoda Power korejským investorům. Už v té době byli majitelé Škody více než jedenáct miliard v plusu.

SLEDUJEME téma Martin Roman

Když pak loni zbylou část, Škoda Transportation, prodávala skupina Appian jednotlivým manažerům, cena nebyla zveřejněna.

K výraznému nárůstu hodnoty firem ve skupině Škoda přispěly vedle dobrého hospodaření i zakázky od státních Českých drah a polostátního ČEZ. Jen ve veřejných soutěžích dosáhly škodovácké firmy na zakázky za nejméně 33 miliard korun.

Sledujeme téma ČEZ
Sledujeme téma Mostecká uhelná

Roman byl jedním z příjemců z profitu prodeje 

Podle dokumentů, které se objevily během vyšetřování ve Švýcarsku a které nyní prostudovala MF DNES, byli mezi takzvanými beneficiáři (tedy příjemci profitu) jedné z firem, která se na koupi Škody podílela, bývalí manažeři Škody v čele s Martinem Romanem. Dlouholetým šéfem ČEZ a také členem dozorčí rady drah. Manažeři něco takového popírají a platnost dokumentů zpochybňují.

"Nikdy jsem nebyl, přímo ani nepřímo, ani akcionářem, ani podílníkem, ani ovládající osobou ve společnosti Škoda Holding. Veškerý vztah k této firmě jsem ukončil před vstupem do ČEZ, a. s. Z toho logicky plyne, že nemohou existovat žádné pravdivé dokumenty, které by potvrzovaly opak," sdělil deníku Roman.

Čtěte také:
Romanovi zlomily vaz prý špatné investice
Roman je jako šéf dozorčí rady ještě mocnější, míní Havel z ČSSD

Rada ČEZ schválila konec Romana. Místo něj nastupuje Beneš

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nip

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…