Expremiéra Grosse měly falešné směnky připravit o 20 milionů

26.10.2011 18:57

Někdejší premiér Stanislav Gross se stal terčem podvodu kvůli svému majetku. Bývalá správkyně konkurzní podstaty Lenka Garbová totiž zhotovila falešné směnky za 20,5 milionů a podepsala na ně Grosse. Směnky následně prodala další ženě, která se snažila peníze od bývalého premiéra a právníka vymáhat.

Expremiéra Grosse měly falešné směnky připravit o 20 milionů

Kdy a jakým způsobem směnky vznikly není jasné. Podle Garbové v roce 2004, kdy po ní Gross chtěl peníze na nákup cenných papírů. Nejdříve prý podepsal smlouvu o půjčce a potom pět směnek.

Na jaře roku 2005 pak Garbová prodala tyto směnky Lence Skřivánkové. Měla ji tak splatit dluhy. Skřivánková poté logicky začala vymáhat peníze po Grossovi. Ten ale nereagoval, a tak žena na něj podala žalobu.

Gross kontaktoval policii

Ve stejný čas Gross kontaktoval policii s tím, že je po něm vymáháno splacení neexistující půjčky založené na padělaných cenných papírech.

„Ta žaloba byla zastavena a vzata zpět," uvedl mluvčí soudu pro Prahu 5 Michal Holub pro iDnes.cz. Důvodem bylo to, že směnky byly padělané.

Policie zjistila, že si Garbová buď směnky vyrobila sama, nebo to někomu zadala. Následně na dokumentech zfalšovala Grossův podpis. Vše poté završila falešnou smlouvou o půjčce. Dokumenty prošly expertízami a policie na tom pracovala řadu měsíců. „Věc byla v září předána na Městský soud v Praze," sdělila mluvčí zastupitelství ohledně osudu spisu Štěpánka Zenklová.

Soud zatím jednání nenařídil a nadále záleží na soudci. Ovšem Garbové hrozí vysoký trest. Kdyby se konstatovalo, že šlo o nebezpečný zločin podvodu, tak by bylo možné uložit trest až ve výši 10 let vězení. Za padělání pak 8 let.

Čtěte dále:

František Matějka: Patří Stanislav Gross do vězení? Myslím, že ano

Gross ovládl americkou společnost. Myslím to upřímně, slibuje

Moje miliony? Obyčejná závist, brání se nařčením Gross

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: afk

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…